Deeksha-gruppen i Aarhus

Fra AarhusWiki

Deeksha-gruppen i Aarhus er en gruppe med tilknytning til ”Oneness University” ved Chennai i Indien. Navnet Oneness University refererer til organisationens mål om at skabe enhed i menneskeheden. Dens spirituelle mestre er ægteparret Sri Amma (”mor”) og Bhagavan (”far, herre”), som i daglig tale kaldes “AmmaBhagavan”. Universitetet blev oprindeligt grundlagt af Sri Bhagavan som en kostskole. Men omkring 1986 havde Ammas og Bhagavans søn, Krishna, der gik på skolen, en oplevelse af, at guddommelig energi manifesterede sig i ham, hvilket fik ham til spontant at lægge sine hænder på sine klassekammeraters hoved. Denne deeksha-givning blev efterhånden en integreret del af kostskolens praksis. Da Bhagavan på et tidspunkt tilkendegav, at han både var skoleleder og spirituel mester, blev skolen lukket, men den genopstod i form af Oneness University. Mange af de daværende elever fortsatte i den nye organisationsform og fungerer i dag som spirituelle undervisere kaldet darshaer. Amma og Bhagavan opfattes som Oneness-bevægelsens åndelige ledere. I dag bor de to adskilt, og mens Bhagavan, der bor på Oneness University ved Chennai, løbende har kontakt med mange vesterlændinge, så har Amma sin egen ashram, hvor hun hovedsageligt modtager indere, da hun ikke taler engelsk. Deeksha-gruppen i Aarhus er en del af Oneness-bevægelsen, som man dog hver især kan vælge at være mere eller mindre tilknyttet, og det er derfor ikke alle deeksha-givere, der opfatter Amma og Bhagavan som deres guruer. Deeksha betyder ”velsignelse” på sanskrit og henviser til det at give deeksha, en form for guddommelig velsignelse, hvilket er omdrejningspunktet for gruppen. Oneness University opsøges af mennesker med mange forskellige religiøse baggrunde. Der har ifølge gruppen fx både været besøg af indianerhøvdinge fra Canada og en biskop fra Sydafrika. De troende, som kommer der – primært hinduer, men det kan også være buddhister, jøder, muslimer og kristne – siges at bruge deeksha til at fordybe sig i deres personlige religiøse og spirituelle praksis. Der kommer også ateister, som ser deeksha som et godt redskab til selvfordybelse.


Gruppens historie i lokalområdet

I 1990’erne tog en kvinde ved navn Ageha Prem til Oneness University, hvor hun blev en af de første initierede danske deeksha-givere. Siden er mange flere danskere blevet initierede deeksha-givere, og der findes nu deeksha-grupper flere steder i Danmark. Den nuværende gruppe i Aarhus blev startet af Jytte og Milan Skoch i 2006, hvis hjem i Todbjerg lige siden har dannet rammen om en deeksha-givning hver 14. dag om torsdagen med en lille fast gruppe af deltagere, som alle også selv er deeksha-givere. Det er denne kernegruppe, der står for at arrangere deeksha-walk-in i midtbyen. På grund af manglende økonomiske midler har gruppen aldrig haft sine egne lokaler, men har holdt til på forskellige lokaliteter i Aarhus. Mellem 2008 og 2010 foregik deeksha i institut for Dybdeterapi på Kystvejen, men da lokalerne på et tidspunkt blev for store til det faste fremmøde på tre-fire stykker, flyttede gruppen til Center For Levende Visdom i Mejlgade, hvor den havde adresse ca. halvandet år. I forbindelse med grundlæggelsen af Filosofisk Center i 2010 flyttede gruppen sine aktiviteter til centret, så den kunne være en del af miljøet der.

Organisation

I Aarhus-gruppen er der en fast mindre gruppe på fem til syv personer, der fungerer som organisatoriske ledere. Denne gruppe fordeler opgaverne imellem sig alt efter evner og lyst. Nogle står for introduktionen af deeksha-modtagere, nogle trykker flyers til torsdagsarrangementet, og andre bidrager til hjemmesiden. Sammen tager gruppen ansvar for større arrangementer som fx et initieringskursus med den svenske deeksha-giver Anette Carlström, hvor nye deeksha-givere blev indviet. Gruppen har en flad struktur, og ingen har derfor mandat til at træffe beslutninger alene. Der er ikke noget formelt beslutningsorgan i gruppen, og beslutninger træffes ad hoc. I praksis er det p.t. den faste gruppe, der træffer beslutningerne sammen, og det er også dem, som står for at føre dem ud i livet. Alle deeksha-praktiserende er dog i princippet velkomne til at hjælpe hermed. I februar 2012 blev gruppen delt i to, da en gruppe af yngre deeksha-givere i højere grad end arrangørgruppen ønskede at udtrykke hengivenhed overfor Amma og Bhagavan og formidle deres lære og visioner. De begyndte derfor at holde særskilte deeksha-aftener i Østergade i Aarhus.


Medlemmer

I deeksha-regi skelner man mellem dem, der giver, og dem, der modtager deeksha. Generelt er deekshagiverne mere fast tilknyttede organisationen end deeksha-modtagerne er det. Det, selv om mange deeksha-modtagere også har et stabilt fremmøde. Det skønnes, at der er omkring 350-400 initierede danske deeksha-givere, hvoraf dog ikke alle fortsat er aktive og giver deeksha. Størstedelen af de danske deekshagivere er blevet initieret på Oneness University i Indien, men nogle af de lokale deeksha-givere er initieret i Danmark af den kernegruppe, som er trænet til at initiere nye deeksha-givere. For nogle år siden blev 25-30 af disse initieret af Anette Carlström, som fortsat løbende initierer deeksha-givere. Antallet af praktiserende deeksha-givere vokser tilsyneladende langsomt, idet det skønnes, at der er flere, som begynder at give deeksha, end der er personer, der holder op med at gøre det. Antallet af deltagere til deeksha-walk-in i Filosofisk Center kan svinge mellem seks den ene aften og 13 den anden. Deltagerne er primært etniske danskere. Hvis der kommer deltagere, som ikke taler dansk, foregår deeksha-walk-in på engelsk. Hvor deltagerne til disse deeksha-walk-ins kommer fra i landet, er ikke opgjort, men størstedelen af de mere faste deltagere er sandsynligvis fra Aarhus. Den yngste, som har modtaget deeksha i Aarhus, er en baby, og der har været et par nysgerrige teenagere. Ellers fordeler deltagerne sig jævnt med de yngste deltagere i 20’erne (hvoraf mange er studerende) og de ældste i 60’erne (som primært udgøres af arrangørgruppen). Kønsmæssigt er der en vis overvægt at kvinder. Deltagerne er desuden kendetegnet ved at være ”søgende” mennesker, hvoraf nogle har erfaring med andre spirituelle retninger. Nye deltagere kommer i kontakt med gruppen via Filosofisk Centers nyhedsbrev eller via ”mund-til-øre-metoden”. De deeksha-givere, der selv har oplevet en positiv effekt af at modtage deeksha, har et stort ønske om, at praksissen skal blive udbredt til så mange som muligt. Samtidig er det vigtigt for dem ikke at ”missionere”, men i stedet at stille sig til rådighed for nye deltagere via arrangementerne hos Jytte og Milan og arrangementerne i Filosofisk Center, som er åbne for alle interesserede.


Økonomiske forhold

Da Deeksha-gruppen begyndte at holde til i Filosofisk Center, stillede centrets personale lokalerne gratis til rådighed for gruppen, og deltagerne gav en frivillig ”donation”. Sidenhen har de indgået en aftale om at betale 100 kr. i lokaleleje, hvorfor deltagerne nu betaler et fast beløb på 20 kr. til lokaleleje. Pengene ligger i en papkasse, og der laves ikke regnskab. Det eventuelle overskud, der som regel ikke er særlig stort, forvaltes af arrangørgruppen og er tidligere gået til køb af højtalere og mikrofon til brug ved arrangementer samt til en julefrokost for deeksha-giverne i Aarhus. De, der arrangerer og giver deeksha, arbejder alle frivilligt og ulønnet. Trænere modtager en mindre løn for at afholde initieringskurser, da de bruger en del timer på at planlægge programmet. Deltagere på disse kurser betaler en fast pris, som er gældende over hele landet, på maks. 1.500 kr. for to dage. Pengene går foruden løn til leje af lokaler.


Religiøs/spirituel praksis

Ved deeksha-walk-in, som afholdes hver torsdag samt én mandag om måneden, kan deltagerne frit komme og gå imellem 17.00 og 18.30 og i dette tidsrum modtage det antal deekshaer, som de hver især ønsker. En deeksha-giver starter med kort at introducere nye til selve praksissen af deeksha. De, der modtager deeksha, sidder i en cirkel på stole, mens de, der giver deeksha, står foran stolene og lægger deres hænder på modtagernes hoved. Da deeksha-giverne fungerer som kanal for den guddommelige energi, modtager de også selv deeksha, imens de giver. Desuden giver giverne hinanden deeksha i løbet af aftenen. Som sådan er der derfor ikke nogen forskel på givere og modtagere. Deeksha kan opleves meget forskelligt fra person til person. Nogle kan mærke energien kropsligt som kulde eller varme. Nogle oplever emotionel forløsning og enten græder eller griner. Andre oplever, at sindet bliver stille, og mærker en dyb indre glæde, fred eller ubetinget kærlighed. Nogle få deltagere mærker ingenting, og deeksha-giverne opfordrer dem til at blive ved med at modtage deeksha for at se, hvad der evt. sker. For mennesker med psykiske lidelser er det ikke i alle tilfælde hensigtsmæssigt at modtage deeksha. Deeksha-giverne er opmærksomme på dette og spørger til deltagernes psykiske tilstand, hvis de fornemmer, at der er behov for det. Efter de sidste deekshaer er givet, opstår der sommetider spontan sharing, hvor deltagerne fortæller hinanden om deres oplevelser, og der er mulighed for at stille spørgsmål. Foruden selve deeksha-givningen kan den enkelte efter eget ønske engagere sig i nogle af de praksisser, som knytter sig til Oneness University. Her kan man deltage i kurser med temaer som det at ”slutte fred” med sine forældre. Mange i gruppen ser hver lørdag en ”live webcast” med Bhagavan, som transmitteres direkte fra Indien. Der findes desuden en del indiskprægede praksisser, bl.a. bhakti-yoga, hvor man hengiver sig til en shrimurti (”yndlingsrepræsentation af det guddommelige”), i dette tilfælde et billede af Amma og Bhagavan, som man kan modtage deeksha fra ved at lægge hænderne på deres fødder eller hjerte. Sommetider tager arrangørerne sådan en shrimurti med til deeksha-walk-in. Samme formål tjener padukas, nogle små udskårne træfødder med knopper, som man kan holde om og modtage deeksha fra. Fødderne er ifølge dem i indisk tradition et symbol på at lægge sit jeg til side og bøje sig for den guddommelige energi i form af mesteren.


Eksterne relationer

Overordnet set er deeksha-gruppen kendetegnet ved en åbenhed over for andre religiøse og spirituelle retninger, men den har dog ikke nogen formel kontakt til andre grupper. Individuelt har mange i gruppen forbindelser til andre religiøse/spirituelle retninger. Eksempelvis har flere i arrangørgruppen tidligere praktiseret transcendental meditation, været elever af Osho eller haft tilknytning til Jes Bertelsen og Vækstcenteret i Nørre Snede. Det er et princip ved deeksha, at den ikke direkte sammenblandes med andre former for religiøs/spirituel praksis. Derimod kan deeksha-giverne frit sammensætte et program, hvori deeksha indgår, og afholde arrangementer i samarbejde med andre religiøse eller spirituelle grupper. I tråd hermed kombinerer en gruppe i Skæring deeksha med mantrasang og et shamanistisk bålritual, og i Aarhus-gruppen har man i samarbejde med repræsentanter fra andre spirituelle retninger afholdt en temaaften om det potentielle bevidsthedsskifte i forbindelse med mayakalenderens udløb.


Forandringer

Deeksha-gruppen har, siden den blev organiseret i Aarhus i 2006, holdt til i henholdsvis Center for Dybdeterapi på Kystvejen og Center for Levende Visdom i Mejlgade, inden den i 2010 flyttede sine aktiviteter til Filosofisk Center i Vestergade. I begyndelsen kostede det ikke gruppen noget at være i centret, men på et tidspunkt begyndte den at betale en lokaleleje på 100 kr. pr. gang, som bliver dækket af en deltagerbetaling på 20 kr. fra dem, der deltager i deeksha-walk-in. Gruppen fandtes ikke med adresse i Aarhus ved sidste pluralismeprojekt i 2002.


Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.