Church of Love (Mohabat)
Church of Love er en farsitalende migrantkirke, der i øjeblikket har sit tilhørssted ved Ravnsbjergkirken i Viby J (folkekirke). Kirken er udsprunget af en iransk husmenighed i Odense og stiftet af Mor Eghbal, der betragtes som kirkens moder. Den lille gruppe mødtes én gang om måneden og bad om en kristen vækkelse blandt nydanskere. Hendes søn, Massoud Fouroozandeh, mødte derefter Jesus i en drøm og følte sig kaldet til at lede en menighed. Han blev bekræftet i sit kald af en frikirke i Odense, og Church of Love blev grundlagt i 1997.
Church of Loves iranske navn er Mohabat, der betyder kærlighed. De mener, at det kristne budskab bygger på ubetinget kærlighed, da Gud er kærlighed, og har derfor ønsket at fremhæve kærlighedsbudskabet i kirkens navn. Kirken har samtidig et mål om at viderebringe Jesu kærlighed til andre nydanskere igennem mission. Church of Loves religiøse tro og praksis bygger på Bibelen, og kirken anvender samme trosbekendelser som den danske folkekirke.
Gruppens historie i lokalområdet
Church of Loves moderkirke i Odense indledte for ca. 10 år siden et samarbejde med en lille iransk menighed i Aarhus. Menigheden blev i den forbindelse en del Church of Love og udgør i dag kirkens afdeling i Aarhus. Hovedårsagen til at grundlægge en ny menighed var den store interesse for kristendommen blandt nydanskere i området. Samtidig var Massoud Fouroozandeh begyndt at læse teologi på Aarhus Universitet.
Church of Love lejede sig først ind i nogle lokaler i Åbyhøj, men måtte flytte på grund af dårlige busforbindelser. Kirken har i dag sit tilhørssted i Ravnsbjergkirken i Viby J, hvor de lejer sig ind. Her benytter de enten selve kirken til afholdelse af gudstjenester eller andre lokaler tilknyttet kirken. Church of Love håber dog på sigt at kunne få egne lokaler, men venter på en åbning fra Gud samt økonomisk.
Organisation
Church of Loves hovedkirke ligger i Odense. Kirken har derudover menigheder i Aarhus og København samt en husmenighed i Aalborg.
Church of Loves leder er Massoud Fouroozandeh, der som tidligere nævnt også er kirkens grundlægger. Kirken har yderligere en ledergruppe, hvis opgave det er at stå for den daglige drift samt udvikling af kirken. Ledergruppen består af ni medlemmer, hvoraf kun fem har stemmeret. Udover kirkens leder, Massoud Fouroozandeh, består gruppen af en repræsentant fra lokalledergruppen, som skal varetage kontakten mellem ledergruppen og lokalledergruppen. Ledergruppen består yderligere af en teologisk medarbejder, som udpeges af kirkens leder. Derudover er der en ungdomsrepræsentant samt formanden for støtteforeningen, hvis opgave det er at varetage kontakten mellem Church of Love og støtteforeningen, der er en forening af etniske danskere, der støtter op omkring Church of Love. Ledergruppen har også mulighed for at inddrage eksterne rådgivere fra Luthersk Mission eller andre organisationer.
Under ledergruppen er lokalledergruppen, der består af lederne fra de enkelte menigheder. Lokalledergruppen står bl.a. for at koordinere menighedernes aktiviteter.
Præsten fungerer som menighedens organisatoriske og religiøse leder. I Aarhus hedder præsten Houshang Samadi. Han har sammen med sine lokale ledere det daglige ansvar for menigheden i Aarhus.
Alle store beslutninger træffes på de månedlige ledermøder samt på det årlige menighedsmøde, men man prøver så vidt muligt at inddrage menighederne i beslutningsprocesserne. Hvis man ikke kan nå til enighed, er det kirkens leder, der har det sidste ord.
Af andre praktiske funktioner i kirken kan nævnes revisor, kasserer samt køkkenmedhjælpere.
Medlemmer
Medlemmerne i Church of Love kalder indbyrdes hinanden for bror og søster, da de føler en særlig relation til hinanden på grund af deres fællesskab i kirken. Kirken skelner også mellem passive og aktive medlemmer. De aktive medlemmer er alle blevet døbt og har indgået en tiendekontrakt med kirken. De ønsker desuden at være engageret i kirkens frivillige arbejde.
For at blive medlem af kirken skal man bekende sig til den kristne tro og døbes. Alle dåbskandidater bliver undervist inden dåben. Som medlem af kirken modtager man undervisning og oplysning om, hvad det betyder at være Jesu disciple, og om næstekærlighedsbuddet. Hvorvidt man vil leve efter dette, er dog op til den enkelte, der stilles således ingen yderligere krav til medlemmerne. Generelt er alle kristne velkomne i Church of Love, også selv om man er medlem af en anden kristen kirke. Church of Love har oplevet en stigning i antallet af medlemmer de sidste 10 år. Det er svært at fastslå det generelle medlemstal, men man har døbt ca. 450 mennesker ind i kirken. Der er dog mange, som er rejst fra kirken igen. Til stormøderne i Odense, der finder sted hver måned, mødes omkring 100-150 medlemmer fra alle menighederne. I Aarhus-menigheden er der ca. 30-40 medlemmer.
De fleste af kirkens medlemmer er fra Iran eller Afghanistan og er konverteret fra islam. Der er dog de sidste år kommet flere etniske danskere til kirken. Aldersfordelingen mellem unge og ældre i kirken er jævn. Der er dog flest medlemmer over 30. Medlemmerne er også ligeligt fordelt i forhold til køn, dog med et lille overtal af kvinder.
Church of Love har et generelt ønske om at vokse sig større og har stort fokus på mission, særligt mission blandt nydanskere. Kirken ønsker ikke at gå fra dør til dør, men forsøger at sprede budskabet blandt mennesker, de møder i deres hverdag. Således kommer nye medlemmer ofte i kontakt med kirken gennem nuværende medlemmer. Derudover er kirkens leder, Massoud Fouroozandeh, ofte ude at holde foredrag om kirken til diverse kirkelige arrangementer.
Økonomiske forhold
Church of Love modtager ingen offentlig støtte, men beror økonomisk på de gaver og donationer, der bliver indsamlet i menigheden. Som medlem kan man også vælge at betale tiende til kirken. Dette er dog valgfrit, og indtil videre er det kun et begrænset antal medlemmer, der har benyttet sig af dette. Generelt opfordres alle dog til at hjælpe i menigheden. Udover medlemmernes gaver får Church of Love donationer af andre kristne trossamfund. Kirken søger også bidrag hos forskellige fonde, hvis de skal have finansieret nogle større samlinger eller projekter som eksempelvis deres årlige missionskonference. Generelt er kirken baseret på frivilligt arbejde, og først de sidste par år er kirkens leder, Massoud Fouroozandeh, begyndt at modtage et mindre honorar.
Religiøs/spirituel praksis
Church of Love mødes hver søndag til gudstjeneste. Selve gudstjenesten består af bøn, lovsange, bibellæsning og prædiken. Under gudstjenesten kan medlemmer af menigheden komme op og dele deres tanker omkring et skriftsted i Bibelen, en lovsang eller eksempelvis et videoklip, der har sagt dem noget særligt. Således er flere af menighedens medlemmer og ikke kun præsten aktivt involveret i gudstjenesten. Efter gudstjenesten mødes man til kaffe og iransk mad.
Hver første lørdag i måneden mødes alle menighederne i Church of Love til stormøde i Odense. Her afholder man en fællesgudstjeneste, der også indeholder nadver. Under gudstjenesten er der aktiviteter for børn og unge, der både indeholder leg og undervisning i kristendommen. Bagefter mødes man til fælles spisning og socialt samvær.
Både gudstjenesterne og stormøderne foregår ofte på farsi, da de fleste af menighedens medlemmer er fra Iran. Der er dog mulighed for simultantolkning til dansk.
Hovedfokus i Church of Loves religiøse tro og praksis er forkyndelsen, dåben og nadveren. Da mange fra menigheden er konverteret fra islam, er de fleste medlemmer døbt som voksne. Kirken udfører også barnedåb, men ingen gendåb, da man anerkender dåb fra andre kristne kirker.
Udover gudstjenesterne mødes medlemmerne hver 14. dag i små cellegrupper. Her mødes man privat til bibellæsning og bøn samt for at lære hinanden bedre at kende internt i menigheden.
Church of Love afholder også en årlig missionskonference hver sommer. På konferencen kan kirkens medlemmer komme tættere på hinanden, samtidig med at der er en mere intensiv undervisning i kristendommen. Konferencen er også en god mulighed for, at interesserede flygtninge eller nydanskere kan komme og få information omkring kristendommen og Church of Love. Kirken afholder også en årlig grillaften på Kristi himmelfartsdag i Madsby Parken, Fredericia, for alle menighederne i Church of Love.
Eksterne relationer
Church of Love har generelt et tæt forhold til folkekirken, da Massoud Fouroozandeh udover at være leder af Church of Love også er ansat som sogne- og migrantpræst i Sct. Hans Kirke i Odense. Her forsøger han at bygge bro mellem migrantmenighederne i Danmark og folkekirken. Church of Love har endnu ikke søgt om at blive et godkendt trossamfund, da de på sigt håber på at kunne blive en valgmenighed under folkekirken.
Church of Love har også kontakt til andre danske frikirker og har kontakt med andre iranske menigheder i Europa, som man samarbejder med både praktisk og religiøst. Menigheden i Aarhus forsøger i øjeblikket at arrangere en fællesgudstjeneste med Ravnsbjergkirken, som de også låner deres lokaler af.
Forandringer
Church of Love har siden sin grundlæggelse oplevet et stigende medlemstal og forsøger i øjeblikket at etablere en kirke i Aalborg, hvor de allerede har en husmenighed. Kirken har generelt oplevet en stigende interesse fra etniske danskere omkring kirken og dens mission og har også fået flere etnisk danske medlemmer. Kirken har over årene fået etableret en god kontakt til andre kristne frikirker, migrantkirker samt folkekirken. Som nævnt i afsnittet om eksterne relationer håber menigheden i Aarhus snart at kunne afholde nogle fællesgudstjenester med Ravnsbjergkirken.
Original kilde
Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.
Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)
ISBN: 978-87-92829-45-0
NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører. |