Christian Lollike

Fra AarhusWiki
Christian Lollike

Christian Lollike er en dansk, prisvindende dramatiker, der har medvirket i flere forestillinger bl.a. på Aarhus Teater.

Født d. 20. april 1973.

Uddannet på Dramatikeruddannelsen i Aarhus (1998-2001).

Scenekunst til kanten

"Dansk teaters enfant terrible" er Christian Lollike blevet kaldt. Skaber af debat- og lidenskabsudløsende teater. Bevægende sig på grænsen af hvad ”man” mener, at ”man” kan og må på en scene. Altid svær, men aldrig ligegyldig. Jakob Steen Olsen, Berlingske, har skrevet om ham, at han ”i dag står som et af de mest interessante kraftcentre i dansk teater. Han tager teatret alvorligt i en tid, hvor man ikke helt har indtryk af, at alle gør det.” I år blev han så den første nogensinde til at modtage tre Reumert-priser på en aften.

I år blev han den første nogensinde til at modtage tre Reumert-priser på én aften. Og så er københavneren Christian Lollike uddannet og næsten hjemme på Aarhus Teater.

Afsæt

Da Christian Lollike i 1998 blev optaget på Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater var det mere arbejdet med det skrevne ord end det var scenen og dramatikken, der trak. Men hans lyst til og sans for scenen og dramaets muligheder blev vakt.

I 2002 debuterede Christian Lollike som dramatiker. Det skete på Aarhus Teater med forestillingen Operation: Luise og Ferdinand (efter Schiller´s Kabale og Kærlighed). Forestillingen indbragte ham en Reumert-nominering som Årets Dramatiker. Også det aarhusianske Teater Katapult har spillet Christian Lollikes stykker, med en del ballade til følge. I 2004 opførte teatret Lollikes Dom over skrig, der handlede om gruppevoldtægt, gav det dønninger helt over på Christiansborg. Dansk Folkepartis daværende kulturordfører Louise Frevert truede med at fjerne statsstøtten fra teatret, hvis ikke det blev taget af plakaten. Ingen af delene skete dog. Efterfølgende vakte Underværket - The Mohammed-ty show på Katapult opsigt i terror-debatten.

Husdramatiker

I 2004 havde Christian Lollike igen haft urpremiere på på Aarhus Teater med et af sine stykker, Faust og Reklamekabaretten, og i 2005 ansatte teatret ham som husdramatiker. Samtidig fungerede han som mentor ved Dramatikeruddannelsen, hvor han fra 2009 også delte rektorposten med Mads Thygesen.

Hans første stykke som husdramatiker på Aarhus Teater var det kontroversielle Service. Selvmord, der havde premiere i 2006. Endnu engang vakte Lollike en følelsesladet debat, denne gang om retten til selv at vælge døden. Han blev nomineret til en Reumert som Årets Dramatiker. Året efter lagde Aarhus Domkirke, Aarhus Teaters anselige nabo, rum til Lollikes Nathan (uden titel), et drama om mord og tilgivelse.

Efter flere nomineringer modtog Christian Lollike i 2009 sin første Reumert som Årets Dramatiker. Det var for stykket Kosmisk frygt eller den dag Brad Pitt fik paranoia der havde haft premiere på Aarhus Teater i september 2008. Endnu engang var det et aktuelt emne, han tog under behandling; Stykkets tre karakterer repræsenterer forskellige aspekter af miljøproblematikken.

Det var myten om den lykkelige luder og en granskning af relationen mellem den prostituerede og kunden, der fik Lollike til at skrive Kødkarrussellen, der spillede på Aarhus Teater i 2009.

Derefter fulgte Undskyld, gamle, hvor finder jeg tiden, kærligheden og den galskab der smitter…?, der havde haft urpremiere på Odense Teater i 2003, Fremtidens historie (premiere på Det Kongelige Teater) og Romeo og Julie (efter Shakespeare).

Christian Lollike havde ret frie hænder, og hans grænsesøgende kunst kunne folde sig ud på Aarhus Teater. Hans behov for at vække omtanke, debat, refleksion og selvransagelse hos publikum blev mødt med vide rammer. I 2011 fik Christian Lollike jobbet som kunstnerisk leder på CaféTeatret i København, en stilling der opfyldte hans drømme om at danne et teater helt efter sine egne idéer. "Jeg har været utrolig glad for at være en del af Aarhus Teater, og mine syv år som husdramatiker har været noget af det vigtigste for min karriere. Jeg har fået lov at lave næsten lige, hvad jeg vil, og jeg skylder Aarhus Teater hele min kunstneriske udvikling." (Lollike i Aarhus Stiftstidende, 2010)

Det normale liv - dvs. idealerne om det liv, som vi forventer af os selv og andre, at vi lever - var temaet i Lollikes sidste forestilling som husdramatiker på Aarhus Teater i 2011.

Helt til kanten

I 2012 var Lollike på alles læber pga. hans bearbejdelse af Anders Breiviks politisk/ideologiske manifest til en forestilling. Aarhus Teaters direktør Stefan Larsson takkede nej til stykket ud fra den vurdering, at Utøya-tragedien endnu var for tæt på. I det hele taget skabte Lollikes arbejde med Breiviks manifest en voldsom diskussion, der i princippet handlede om kunstens etiske funktion og berettigelse. Manifest 2083 havde urpremiere på Caféteatret i København. I november 2012 havde det Aarhus-premiere på Katapult. Kort efter havde Christian Lollikes eksplosive forestilling Skakten urpremiere på Aarhus Teater. Stykket beskæftiger sig indgående med tidens historieløshed og grobunden for nynazisme. For disse forestillinger modtog Christian Lollike i april 2013 tre Reumert-priser; Årets Dramatiker og Årets Forestilling samt Juryens Særpris.

Herefter følger All my dreams come true. Et disney-drama, med urpremiere på Aarhus Teater i Aarhus Festuge 2013, handler om skæve eksistenser, depression og drømme.

Christian Lollikes etiske fordring til sine værker har altid været høj. Han har nærmest uden undtagelse brugt sin kunst til at skubbe til grænser, både æstetisk og moralsk, for at nå ud over scenekanten og vække publikum til bevidsthed om problematiske eller undertrykkende tendenser og tankegange i samfundet.

Forestillinger

  • Gensyn i Braunau(midtvejsprojekt 1999), Udgivet på forlaget Drama i ”Seks danske enaktere”
  • Operation: Luise og Ferdinand (efter Schiller), Aarhus Teater 2002, (Reumert-nominering: Årets Dramatiker)
  • Undskyld, gamle, hvor finder jeg tiden, kærligheden og den galskab der smitter…? Odense Teater 2003 og Aarhus Teater 2009.
  • Pas på din lænestol!, DR 2003, radiospil
  • Dom over skrig, Katapult 2004
  • Faust og Reklamekabaretten, Aarhus Teater 2004
  • Afrikas Stjerne , Bådteatret 2004
  • Underværket – the re-Mohammed-ty show, Katapult og radiospil, DR 2005
  • Himlen over os med Dejan Dukovski (efter Wim Wenders), Edison 2005
  • Service Selvmord, Aarhus Teater 2006 (nomineret til Reumertprisen som Årets Dramatiker)
  • Grace was here, dramatisering af von Triers Dogville, Kaleidoskop 2007
  • Nathan (uden titel) (efter Lessing), Aarhus Teater 2007
  • Kosmisk frygt eller den dag Brad Pitt fik paranoia, Aarhus Teater 2008
  • Kødkarrusellen, Aarhus Teater (2009)
  • Fremtidens historie, Det Kongelige Teater og Aarhus Teater 2009
  • Romeo og Julie (gendigtning af Shakespeare), Aarhus Teater 2010
  • Det normale liv, Caféteatret og Aarhus Teater 2011
  • Projekt Landbrug, Caféteatret 2012
  • Manifest 2083, Caféteatret og Dramatikkens Hus, Oslo 2012
  • Skakten, Caféteatret og Aarhus Teater 2013
  • Kagefabrikken, Det Kgl. Teater 2013
  • All my dreams come true, Aarhus Teater 2013

Priser

  • Allen-Prisen 2003
  • Teater 1-Prisen 2005
  • Kafkatten 2007
  • Reumert; Årets Dramatiker 2009
  • Håbets Pris 2013
  • Reumert 2013: Årets Dramatiker, Årets Forestilling og Juryens Særpris.

Litteratur og kilder



laf Højgaard som Breivik i "Manifest 2083" Victor Marcussen i "Service Selvmord" Teater Katapult og "Dom over skrig"

Andreas Jebro og Peter Flyvholm i "Kosmisk frygt eller den dag Brad Pitt fik paranoia" Marie Louise Wille i "Det normale liv"