Chas. E.

Fra AarhusWiki

Chas. E. åbnede på Ryesgade 5 i 1921. Butikken blev stiftet af Charles Emanuel Pedersen, som den også er opkaldt efter.

Chas. E. i 1982

Chas. E. var oprindelig en kolonialhandel med sukker, mel, kaffe og lignende. Varerne blev opbevaret i sække i kælderen.

I 1940’erne var Charles Emanuel Pedersen på ferie i Italien. Her fik han øjnene op for en lang række eksotiske mad og drikkevarer, som herefter blev indført til butikken. Det var varer som pasta, oliven og lignende. Chas. E. blev herefter det sted i byen man tog hen hvis man skulle have nogle specielle eller eksotiske varer.

Efter anden verdenskrigs afslutning begyndte Chas. E. at handle med franske og italienske vine og forskellige former for spiritus. Indtil da havde aarhusianerne hovedsageligt drukket øl og sodavand, men Chas. E. var med til at gøre det normalt at man drak vin til maden. Vareudvalget i butikken var gået fra at være en ”normal” kolonialhandel til at blive en specialbutik med vin, spiritus og eksotiske specialiteter. Kælderen som før havde været opbevaringssted for sukker, mel og kaffe blev gravet ud til at blive en decideret vinkælder.

I 1950’erne blev Thorkild Pedersen ansat i butikken. Thorkild Pedersen var først ansat i butikken og fik først i 1964, efter 10 års ansættelse, lov til at købe butikken og huset af Charles Emanuel Pedersen. Herefter drev Thorkild Pedersen butikken.

I 1965 ansatte Thorkild Pedersen Ove Kjær i butikken. Han blev medejer af butikken i 1987 og drev den indtil 1995 hvor han overtog den efter Thorkild Pedersen.

Den næste ejer af Chas. E. blev John Tybring. Tybring begyndte som lærling i butikken i 1992 og overtog butikken i 2007.

Chas E. lukkede butikken i Ryesgade 2. oktober 2016, men forsatte med butik på Ellebjergvej i Risskov. Åbnede senere en butik i Skejbycentret.


Litteratur & kilder

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Chas. E. på AarhusArkivet

  • Preben Rasmussens samling
  • Lars Svendsen ”Strøget i smilets by,” udgivet af Gadeforeningen Strøget*Aarhus i 2013
  • ”Butik i Århus”, udgivet af Århus Byhistoriske Udvalg i 1981