Cereshaven

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Cereshave)
Hovedbygningnen ved Bryggeriet Ceres set fra den smukke Cereshave. ca. 1905

I 1865 anlagde Malthe Conrad Lottrup, som grundlagde Bryggeriet Ceres, Cereshaven neden for bryggeriet ud mod åen. I en senere beskrivelse af haven fra 1920 kan man læse; ”Ceres’ gamle Have, der ligger ned til Aaen, er berømt for sin Skønhed og bidrager til at gøre Roturen paa det første Stykke ud til ’Fiskerhuset’ til lidt af en oplevelse”. Anlægsgartner A. Otterstrøm, Langå, blev valgt som havearkitekt, og den samlede pris inklusiv planlægning, indkøb af træer, buske og anlægning af haven var på beskedne 51 rigsdaler 2 mark og 4 skilling. Unægtelig et noget andet beløb end det i dag ville have kostet, at anlægge den smukke have.

Cereshaven var en privat have, som blev anvendt af bryggeriets ejere og ansatte. Ved få og specielle lejligheder blev offentligheden dog inviteret med indenfor. I 1893 kunne en nysgerrig aarhusiansk befolkning følge med fra en til lejligheden illumineret Cereshave, da Lars Christian Meulengracht (1837-1903) og fru Ingeborg fejrede sølvbryllup. Ved denne lejlighed holdt en anden af byens fremmeste borgere Hans Broge en hyldesttale, og til slut var der fyrværkeri til ære for sølvbrudeparret. Meulengracht var en byens førende borgere på dette tidspunkt.

Haven nyanlagt

Da man i 1996 skulle opføre et nyt bryghus, blev Cereshaven nyanlagt. Ganske få gamle træer står tilbage, og det gamle lysthus i haven har fået en ny placering.

En offentlig park i centrum

I forbindelse med realiseringen af CeresByen, blev haven åbnet for offentligheden. Der blev anlagt en kile til haven, så arealet forøgedes, og parken blev en grøn oase for både CeresByens indbyggere og brugere såvel som byens borgere og turister.