Café Rosa
Cafe Rosa, Danmarks første socialøkonomiske virksomhed
Aarhus kan bryste sig af, at byen i slutningen af 1980'erne fik landets første café drevet af og til psykisk og fysisk handicappede på egne præmisser
Danmark fik fredag den 22. september i 1989 det første på papiret socialøkonomiske tilbud til psykisk og fysisk handicappede: "Cafe Rosa" og rammen var Aarhus, Grønnegade 47, hvor værestedet Madam Grøn for clean stofmisbrugere i dag holder til. Caféen og butikken erhvervede sig ved at sælge brugsgenstande, fremstillet på byens dengang 14 beskyttede værksteder: Læderbælter- og punge, joggingtøj til børn, silketøj. Caféen og senere butikken var dermed en konkretisering af en amtspolitisk dialog om, hvorvidt fysisk og psykisk handicappedes arbejde kunne blive synliggjort.
Cafe Rosa fungerede som en satellit til Aktivitetscentret Grimhøj og blev drevet efter bistandslovens § 91. Ledelsen af caféens drift skete i samarbejde mellem Aktivitetscenter Grimhøj i Brabrand og et brugerråd, der besluttede hvad caféen skulle bidrage med i form af foredrag, koncerter og udstillinger. Tanken var, at stedets brugere selv skulle bestemme og sætte virksomhedens dagsorden:
"Det vil være brugerne, der selv skal bestemme, hvad der skal ske i caféen, hvorfor de også selv efter en konkurrence har udpeget Café Rosa". Således skulle virksomheden have karakter af en klub med navnet Café Rosas Venner, hvor husets brugere kunne købe medlemskab for et år ad gangen og ligeledes have et brugerråd.
Rådets opgave var: "at træffe beslutning om, hvad de penge – der kommer ind ved salg af medlemskort – kan anvendes til" (Lokalavisen 27.9.1989)
Et åndehul på de handicappedes præmisser
Baggrunden for Café Rosa og den dertilhørende butik skal findes i Aarhus Amt's erfaringer af deres fysiske og psykiske handicappedes ønske om et sted, hvor de kunne være sig selv i fritiden. Projektets sigte har således været dels at inspirere og give de handicappede større arbejdsglæde. Ud fra det behov ville caféen og butikken holde åben i henholdsvis 34 og 56 timer og drives af et fællesskab af brugere og socialpædagoger.
Netop af hensyn til og respekt for brugerne besluttede Social- og Sundhedsudvalget i Aarhus Amt, at Café Rosa i første omgang skulle fungere som lukket klub, dernæst offentligt tilgængelig. Caféens udgangspunkt skulle ifølge den dengang fungerende leder af Aktivitetscentret Grimhøj og idémand, Arvid Holm være: "at lave et sted for de handicappede, hvor de ikke føler sig begloet, som på almindelige cafeer".