C.G.F.s Stiftelse i Aarhus til Fordel for trængende Handlende og Haandværkere

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Filtenborgs Stiftelse på Birketinget i 1924.

C.G.F.s Stiftelse i Aarhus til Fordel for trængende Handlende og Haandværkere er en navnet på en prægtig bygning fra 1924 beliggende på en grund ved vejene Birketinget, Rungstedvej og Marselis Boulevard og samtidig er det en stiftelse der blev oprettet efter donation fra urgrosserer og etatsråd Christian Gøtzsche Filtenborg. I daglig tale blev stiftelsen blot kaldt "Filtenborgs Stiftelse".

Bygningen havde tidligere adresse på Lindevej 2-4, men blev senere omdannet til adresserne Birketinget 2, Birketinget 4, Marselis Boulevard 15 og Rungstedvej 2. Bygningen blev opført i 1924 efter tegninger af arkitekt Carl Vilhelm Puck. Stiftelsen blev taget i anvendelse i 1925 på en grund erhvervet af Aarhus Kommune.

Stiftelsen blev oprettet ifølge C.G. Filtenborgs Legat til Fordel for trængende Handlende og Haandværkere fra 1922 for midler fra Filtenborgs testamente. Til legatet var henlagt et beløb af 500.000 kr. tillige med testators villa på Strandvejen, der senere blev solgt for godt 100.000 kr. Ifølge testators bestemmelse skulle indtil 250.000 kr. anvendes til opførelsen af en stiftelse med friboliger.

Oprindeligt indeholdt stiftelsen 9 treværelses og 9 toværelses lejligheder. En lejlighed var beboet af inspektøren. De øvrige lejligheder blev uddelt som friboliger til ældre urmagersvende, tidligere handlende, håndværkere og deres efterladte.

Stiftelsen blev byfornyet i 2005.

Se også

Stiftelsen i Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=filtenborgs+stiftelse

Litteratur og kilder

  • Jens Clausen og Johan Richter (red.): Aarhus gennem Tiderne, bd. 4, Aarhus 1941, s. 204.