Brabrand-Årslev Fællesråd

Fra AarhusWiki

Brabrand-Årslev Fællesråd (forkortet BAAF) er fællesrådet for byerne Brabrand og Årslev.

Lokalsamfundsbeskrivelse

Herunder følger Brabrand-Årslev Fællesråds egen lokalsamfundsbeskrivelse, der blev udarbejdet som et bidrag til kommuneplanen 2017.

Lokalsamfundsbeskrivelse - Brabrand-Årslev Fællesråd 2017-18

Lokalområdebeskrivelse til Kommuneplan 2017 Brabrand/Årslev Fællesråd

I Brabrand/Årslev værdsætter vi forskelle og ligheder – og vi sætter stor pris på den styrke områdets og vores menneskelige forskelligheder medfører.

Beboerne i vores område har tilsammen en stærk international profil, og vi tæller mange religioner og modersmål. Det er med stolthed, at vi kalder os kommunens mest internationale postnummer.

I Brabrand har vi fokus på fællesskab og inklusion. Brabrand er et godt sted at blive født, leve og stille træskoene i. Vi der bor i Brabrand mener ikke, at det er tilfældigt, at Danmarks ældste, nulevende kvinde har levet 80 år ud af 111 år i Brabrand.

Et tidligere slogan lyder; ”Hvorfor kede sig i Aarhus, når man kan more sig i Brabrand”. Den sætning fortjener at blive pudset af og brugt igen. Brabrand og Årslev er oversete og uslebne diamanter i fortællingen om Aarhus. Vi er bydelen, der kan gøre “forskellighed til herlighed”!

En af kvaliteterne i Brabrand er det kuperede terræn, som det eksempelvis kan opleves i Brabrand Bakker. Brabrand er en grøn bydel med skov og et rigt planteliv. Man er tæt på naturen uanset, hvor man bor i Brabrand/Årslev. Plante- og dyrelivet omkring søerne er et stort, levende aktiv for bydelen - vi ser gerne en endnu højere prioritering af naturelementerne og deres funktioner i hverdagslivet i udviklingen af Brabrand. Den grønne profil og den brogede boligsammensætning med fokus på hygge, spændende arkitektur, eventyr, grusveje, stier og forbindelser, tryghed og plads til liv og leg, gør os til et unikt område i Aarhus.

Byfortætning i Gl. Brabrand - den nye og gamle bymidte spiller op til hinanden

Gl. Brabrand har mange unikke, gamle og smukke boliger, som ligger nært og danner et centrum for den gamle by. Arkitektonisk kan vi byde på alt fra patriciervilla, over husmandssteder til Friis og Moltke perler. Brabrand/Årslev Fællesråd har en vision om at styrke bymidten i Brabrand ved at skabe en langt kraftigere sammenhæng og liv mellem det kommende byggeri på Tulipgrunden og den gamle kulturbymidte. Hovedgaden skal være pulsåren, hvor udelivet i byen kan blomstre. Det er oplagt at forlænge Hovedgaden hen over Silkeborgvej, for at ende i en tunnel op til Tulipbyggeriet. På Netto-torvet vil der være mulighed for ”markedsplads” med boder.

Vi ønsker at få skabt ro i gadebilledet og eliminere gennemkørende og uvedkommende trafik. Vi ønsker børnevenlig trafik a la Adelgaden i Skanderborg bymidte, hvor der ånder af liv og handel. Med handel skaber man byliv - i dag ser handlen ud til at være afgået og sat i stå. Man kunne forestille sig en “hovedgade-situation” langs søen med elementer der tiltrækker og faciliterer byliv og “bynatur-liv”.

Det nye byfortætningsprojekt på Tulipgrunden skal gentænkes med Brabrandøjne. Her har vi en fantastisk chance til at lade den nye byfortætning spille tæt sammen med den gamle, bestående bymidte. Vi ser nye muligheder for Hovedgaden. Hvor er kroen, restauranten, spisestedet, tøjbutikken og keramikken henne? Lige på trapperne, hvis forholdene bliver til det. Vi véd at liv i Hovedgaden er savnet i området.

Der er alle tiders mulighed for Boulevardstemning fra Hovedgaden og ned til søen. Dette vil løfte mulighederne, sådan at midtbyen og Hovedgaden trækkes sammen og forbindes med ”sølivet” og de aktiviteter vi kan have der. I dag er der for langt mellem bymidte og ned til søen for at få skabt den ønskede sammenhæng. I Brabrand og Årslev har vi søen og naturen lige uden for vores boliger. Vi ønsker, at der ved søerne er flere aktiviteter og faciliteter som f.eks. Fællesgartneriet og roklubben. Vi ønsker restauranter og/eller pop-up spisemuligheder med udsigt til natur og sø, genetablering af badebroer ud i Brabrand Sø og Årslev Engsø.

Samspillet mellem den attraktive natur, erhverv og det private må meget gerne gå tættere i symbiose. “Dem og os”, skal ændres til “vi som skaber sammen”. Vi ser mange muligheder ved endnu mere facilitering af livet ved søen på Brabrandsiden.

Årslev Fælled

Fællesrådet anerkender den store, lokale opbakning til udviklingsplanen for Årslev, som skitseret gennem projektet Årslev Fælled, hvor man vil fremme en organisk og mangfoldig bosætningsudvikling og begrønningsstrategi gennem en årrække. Det bakker Fællesrådet naturligvis også op om. Broer og viadukter som rækker ud over søerne, som giver unikke løsninger, der attraktivt kan række helt ind til centrum af Aarhus og få friluftslivet til at hænge sammen. At have vandposter, lys, belægning og toiletter langs Brabrandstien, vil give endnu bedre mulighed for aktiviteter lang søen. Ja vi mener stien sagtens kan følge hele vejen ud til enden af Årslev Engsø. Vi forestiller os en Årslev Engsø, der med tiden renses, så der kan være vinterbadeklub og selvfølgelig sommersvømning i den smukke sø.

Opdateret infrastruktur

Brabrand og Årslev har begge behov for en langt mere gennemtænkt og intelligent infrastruktur, end tilfældet er i dag. I dag ser vi pressede trafikkorridorer, og der tales sågar om en O3 der løber fra Tilst til Stavtrup, midt gennem det gamle villakvarter i Brabrand (Langdalsvej, Truevej, Kirkevej, Hougaardsvej, Søskovvej). Det finder vi i Fællesrådet uhensigtsmæssigt. Den megen trafik betyder, at bylivet smuldrer og området bliver utrygt at bevæge sig i, for bløde trafikanter i alle aldre. Borgere generes af hensynsløs og larmende trafik udenfor deres haver, og børnenes skolevej gøres usikker. Det går stik imod de fremhævede kvaliteter og udviklingspotetialer ved Brabrand. Vi ønsker, at trafikken afvikles på en måde, hvor ingen bliver kørt over - heller ikke i overført betydning - i hast og iver over at udstykke og byfortætte.

I Brabrand skal der gøres bedre plads til cykler, plads til både en hurtiggående cykelsti og en lidt langsommere cykelsti. Tung, gennemkørende trafik skal foregå på de store veje - Ringvejen, Silkeborgvej og Edwin Rahrs vej - vi ønsker ro i gadebilledet og trygge færdselsmiljøer.

Efter motorvejens fremkomst er Silkeborgvej i Årslev ikke mere trafikeret end en stor villavej (svarende til Rosenvangsalle i Viby). Til gengæld kører bilisterne stærkt, og det ville være hensigtsmæssigt, at tilpasse trafikforholdene til den opdaterede landsbysituation i Årslev, som er domineret af kortvarig pendlertrafik og derefter fodgængere, cykelryttere, hundeluftning, hesteridning og generelt rekreative formål osv.

Letbane og nærbane

Vi hilser selvfølgelig letbanen velkommen til Brabrand/Årslev Vi ønsker at endestationen (for Etape 2) placeres ved motorvejsnettet i Årslev. Det vil give let adgang til omstilling for motorvejsbilister til letbane mod byen. Stationen og forbindelsen vil servicere de mange arbejdspladser i Årslevs nordlige industriområde med f.eks. Dansk Supermarkeds hovedkontor, boligområdet Helenelyst i Brabrand og ikke mindst en fremtidig udvikling af projektet Årslev Fælled og dermed udvidet bosætning i Årslev nær letbanestation og motorvej.

I Brabrand og Årslev ser vi særdeles lyst på en station, der muliggør påstigning på nærbanen. Dette vil give en hurtig - og biltrafikreducerende - adgang til Aarhus C og ikke mindst muligheder for hurtig kobling fra denne bydel til resten af Business Region Aarhus.

Det infrastrukturelle centrum for denne region med 1 million indbyggere og ca. 500.000 arbejdspladser er netop i Årslev ved motorvejsnettet. Derfor er det selvfølgelig oplagt og fornuftigt at forstærke koblinger mellem bilister og tog og skabe adgang til toglinjen. Denne situation gør således også både Brabrand og Årslev til en oplagt bydel at opprioritere, da bosætning for familier i den arbejdsdygtige alder bliver fordelagtigt her på grund af de infrastrukturelle forudsætninger. Derfor mener vi, at hele bydelens øvrige grønne, blå og kulturelle forudsætninger bør løftes, så det matcher udviklingspotentialet.

Summa summarum:

Brabrand/Årslev er byens “oversete” kystlinje, hvor vi med en opprioritering af faciliteter, begrønning, tilgængelighed og infrastruktur kan skabe Aarhus’ bedste bud på et fremtidigt centrum for Business Region Aarhus. Det er et dejligt sted allerede - og det har potentiale til at blive byens bedste og skønneste sted at leve og bo.

Ved at skabe bedre sammenhæng i hele bydelen - fra Gellerup til Årslev - og bedre forbindelse til både midtby og resten af regionen, kan der indfries et kæmpe potentiale, som understøtter Aarhus’ Planstrategi. Hvis samfundenes fremtid handler om forbindelser og om at se og bruge diversitet som en kvalitet, ja, så rummer Brabrand/Årslev alle muligheder. Når vi samtidig registrerer bosætningstendensen om at komme tæt på naturen, på fællesskaber og på udfoldelsesmuligheder, ja så giver det næsten sig selv; sagt med et Brabrand-smil i øjet.

Se også

Brabrand-Årslev Fællesråd på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Brabrand-Årslev Fællesråd

Litteratur og kilder