Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 8

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Etageejendom på Fuglesangs Allé, som er underlagt Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 8. Fotograf Kio Jørgensen, 2024, Aarhus Stadsarkiv.
Etageejendommen på Fuglesangs Allé med dens karakteristiske frithængende altaner. Fotograf Kio Jørgensen, 2024, Aarhus Stadsarkiv.

Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 8 er én blandt mange afdelinger i Boligforeningen Ringgården. Afdelingen ligger på Charlottehøj med boliger beliggende på Dybedalen, Ekkodalen, Fuglesangs Allé og Møllevangs Allé. Ejendommene er opført over en niårig byggeperiode fra 1953 til 1962, og afdelingen ligger tæt ved Afdeling 7A og Afdeling 12.

Afdeling 8 består af flere etageejendomme opført i gule og røde mursten, et rødt murstenshøjhus og et butikshus, der sammen danner ramme om store grønne fællesområder, som med den høje beliggenhed på Charlottehøj har en fin udsigt ud over byen i sydlig retning.

Byggeriet Afdeling 8 blev udarbejdet af arkitektfirmaet Salling-Mortensen og påbegyndt i 1953. Byggeriet blev udført over flere etaper. Først for var bygningen på Fuglesangs Allé, som er en etageejendom opført i gule mursten og med taglejligheder øverst og med elevatorer. På bagsiden – ud mod grønne fællesarealer – er markante frithængende altaner, som peger i en sydvestlig retning. Byggeriet Fuglesangs Allé oplevede forsinkelse, bl.a. fordi der var mangel på mursten, og først i maj 1955 var de første boliger klar til indflytning. Rejsegildet, der blev holdt i november 1954, valgte Ringgården at afholde i kulkælderen. Bygningen var både høj og højtbeliggende, og den kraftige vind, der var på dagen, gjorde det for usikkert at holde rejsegildet under spærene.

Næste projekt var opførelsen af bygningen på Ekkodalen, som blev påbegyndt i august 1955. Bygningen er en aflang etageejendom opført i røde mursten med indbyggede altaner ud mod grønne fællesarealer. Omkring samme tid blev der også arbejdet på Butikshuset på Møllevangs Allé, som blev indviet i december 1956. Endnu en boligblok blev opført langs Dybedalen, nemlig en etageejendom opført i gule mursten og med udsigt til grønne arealer i nordøstlig og sydvestlig retning.

Murstenshøjhuset som ligger på Dybedalen. Fotograf Kio Jørgensen, 2024, Aarhus Stadsarkiv.

Som kronen på værket blev der opført et helt særligt højhus på Dybedalen. Højhuset er opført i røde mursten og med boliger, der har adgang til altaner og svalegange samt elevator. Murstenshøjhuset på Charlottehøj blev projekteret af arkitektfirmaet Salling-Mortensen og rådgivende ingeniørfirma Askøes Eftf., og det viste sig at være en teknisk udfordring. Det krævede således mange beregninger at opføre et sådant højhus i mursten, hvis det også skulle leve op til normerne. Som en del af planlægningsfasen skulle der høstes inspiration og erfaringer, hvorfor en studierejse gik til Schweiz, hvor teglstenshøjhuse var mere almindelige. Det krævede specielle mursten brændt på den rigtige måde og specielt mørtel at opføre et højhus i murværk, og hjemme i Danmark lavede man forsøg på et teglværkslaboratorium for at sikre sig, at beregningerne var helt rigtige. Murstenene, man endte med at lave, blev fremstillet på en sådan måde, at hver sten kunne tåle et pres på 100 tons. I samme omgang håndplukkede man seks erfarne murersvende, der skulle udføre arbejdet, og gav dem et kursus ved laboratoriet. Selve opførelsen påbegyndtes i maj 1961, og de første boliger var klar til indflytning i oktober 1962. Det tog 250 arbejdsdage og mere end en million mursten for de seks murersvende at opmure højhuset, som hver gennemsnitligt lagde ca. 900 mursten om dagen. Højhuset var det første i Danmark opført i murværk af tegl, og byggeriet kostede 4,1 millioner kroner. Erfaringerne tog ingeniørerne med sig, da der skulle opføres et lignende højhus på Langenæs, og disse er de to eneste højhuse opført i murværk i Danmark.

Nederst i højhuset på Charlottehøj indrettede Boligforeningen Ringgården kontor, som i 1963 havde adressen Dybedalen 1. Det var foreningens tredje adresse, efter at den fraflyttede de forrige kontorlokaler på Møllevangs Allé 100. I august 1988 flyttede Boligforeningen Ringgården kontor for fjerde gang til sin nuværende adresse på Dybedalen 1A – en dengang nyopført administrationsbygning til 10 millioner kroner og med placering lige ved siden af højhuset.

Senere kom der ungdomsboliger til afdelingen; først i 2012 i forlængelse af den gule bygning på Dybedalen og senere – i 2017 – i Butikshuset på Møllevangs Allé.

Ejendommene i Afdeling 8 er beliggende på følgende adresser:

Se også

Boligforeningen Ringgården på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stadsarkiv, Lokalhistorisk Samlings udklipssamling, arkivæske 91+01014-5.
  • Boligforeningen Ringgården. ”Vores afdelinger” https://www.bf-ringgaarden.dk/vores-afdelinger/
  • Thomsen, Leif m.fl.: Ringgården – en almennyttig boligforening 1938-50-1988, 1988.
  • Århus Stiftstidende, 24. oktober 1951.
  • Århus Stiftstidende, 21. november 1954.
  • Århus Stiftstidende, 28. oktober 1961.
  • Århus Stiftstidende, 2. august 1962.