Behandlingshjemmet Dalgaarden

Fra AarhusWiki

Behandlingshjemmet Dalgaarden, 1961-2018 var en døgninstitution for børn og unge på adressen Oddervej 249, Højbjerg.

Institutionen blev oprettet i 1961 med det formål at tage hånd om udsatte og omsorgsvigtede børn. Ved hjælp af tidens nye pædagogiske teknikker forsøgte man på behandlingshjemmet at give børnene en sikker, sund og faglig opvækst. En døgnanbringelse var dog altid sidste udvej, og kunne ikke erstatte en rigtig familie. Derfor forsøgte man så vidt muligt at minimere børnenes ophold på stedet. Enten ved øget social støtte til familierne, eller ved at det anbragte barn kom ud i en plejefamilie. Anbringelserne var derfor – i modsætning til f.eks. Kong Christian IX børnehjem - relativt korte. Ofte var der kun tale om et år eller to, inden man fandt en anden løsning.

Dalgaarden udvider

I de første mange år modtog Dalgården primært børn fra Aarhus området, men med tiden fik behandlingshjemmet henvendelser fra store dele af Jylland. Institutionen blev flere gange udvidet, og havde en overgang plads til et halvt hundrede beboere. Af samme årsag gik Dalgaarden fra at være et lille behandlingshjem til at være en af de største døgninstitutioner i Aarhusområdet. Institutionen havde således både egen skole, adskillige afsnit med plads til både dag og døgnanbragte børn og en overgang et familie-afsnit, hvor hele familier blev indlogeret sammen.

Institutionen lukker

Behandlingshjemmets sidste år var præget af dårlig omtale med flere meldinger om vold mod de anbragte børn. Samtidig kulminerede økonomiske, administrative og faglige problemer med at Aarhus Kommune til sidst trak støtten fra institutionen. Eftersom kommunen udgjorde langt størstedelen af Dalgaardens økonomiske grundlag, måtte institutionen lukke i efteråret 2018 efter 57 års virke.

Kilder

Diverse informationspjecer fra Dalgaardens arkiv, Aarhus Stadsarkiv.

Socialpædagogen, Årg. 44, nr. 6 (1987)0105-5399, s 128-131

https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/udskaeldt-institution-lukker-kommune-smaekker-kassen-i