Børge André Venge Pedersen (1918-2012)

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Børge Venge)
Børge Venge

Pressefotograf Børge André Venge Pedersen. Fik i 1968 navneændring til Børge André Venge.

Født 25. november 1918 i Frederiks Allé 111, Aarhus [1] - død 15. september 2012 i Ebeltoft, bisat i Risskov.

Søn af forretningsfører Laurs Peter Stefan Pedersen og hustru Magda Margrethe Nielsen.

Barndom

Som barn voksede Børge Venge op sammen med sine 5 søskende først i Aarhus indre by, siden i Risskov. Han begyndte som 9-årig at arbejde hos en boghandler, hvor han fikserede billeder, der skulle fremkaldes. Han fik sit første kamera i konfirmationsgave, og fotograferede resten af livet. Som 15-årig solgte han sit første billede til ”Illustreret Sport”, motivet var en gruppe boksere.

De første fotografier

Allerede i 1936 var han i Berlin, hvor han fotograferede de Olympiske Lege. Lysten til at fotografere fik ham dog også ud i problemer. I 1943 fotograferede han skibene i Aarhus Havn. Skibene var tyske, og Børge Venge blev senere hentet af Gestapo i sin lejlighed. Han blev sendt til kz-lejren Sachsenhausen - anklagen lød på sabotage og ”hetz mod det stortyske rige”. Børge Venge kom tilbage til Danmark i 1945 med De hvide busser. Fangenskabet havde dog sat sig sine spor, og selv 60 år efter kunne han vågne badet i sved.

Da Børge Venge kom til Danmark igen, begyndte han som elev hos fotofirmaet Jens E. Pedersen. Fra 1954-66 arbejdede Børge Venge på avisen Demokraten og fra 1966-80 på Århus Stiftstidende. Mange af de billeder, der er bragt i Aarhus’ aviser gennem tiden, er derfor taget af Børge Venge.

Kunstkender

Børge Venge gik meget op i kunst og arbejdede tæt sammen med mange af de førende kunstnere i tiden - Asger Jorn, Oluf Høst og Richard Mortensen. Entusiasmen for kunst startede tidligt i hans liv, og i stedet for at købe vin og tobak købte han kunst. En stor del af hans fotografisamling dækker derfor kendte kunstneres arbejdsproces, samvær og færdige udstillinger. Børge Venge havde selv en meget stor kunstsamling, som han købte eller byttede sig til med kunstnerne. Et godt fotografi for et maleri.

Privatliv

Omkring 1943 blev Børge Venge gift med sin første kone Nita Severinsen. Nita døde i 1974 efter en kræftsygdom. Efterfølgende blev Venge gift med Oda, som døde i 1991.

De sidste par år tilbragte Børge Venge sammen med veninden Gerda Rahbek-Clausen, som var enke efter en anden pressefotograf fra Stiftstidende, Ib Rahbek-Clausen.

Se også

Fotografer i Aarhus

Kilde

Arkiv og efterladte fotografier

Noter

  1. Kirkebog Aarhus Skt. Pauls sogn

56° 9' 1.33" N, 10° 12' 0.31" E