Asger Muchitsch (1907-1982)

Fra AarhusWiki

Asger Muchitsch (født 31. maj 1907 i Aarhus, død 11. august 1982 i Brabrand) var en dansk bladtegner, illustrator og billedkunstner. Han er begravet på Nordre Kirkegård i Aarhus.

Asger Muchitsch var søn af buntmager Hugo Berthold Muchitsch og Martine Christiansen Møller. Han blev gift i 1935 i Aarhus med Erna Kirstine Bye-Jørgensen.

Han havde en lang karriere, hvor han som allround-tegner på de to aviser, Jyllands-Posten og Aarhuus Stiftstidende, skabte alt fra vignetter og teatertegninger til landskaber, reportager fra arbejdslivet og topografiske tegninger. Han var kendt for sin nøjagtige og klare tegnestil, og hans illustrationer fra hjembyen Aarhus og området omkring byen opnåede stor popularitet.

Under anden verdenskrig blev Muchitsch interneret i Frøslevlejren, hvor han tilbragte fire måneder. På trods af fotograferingsforbuddet i lejren, lykkedes det ham at lave en række tegninger af lejren, der senere blev samlet i bogen "Frøslev-lejren", udgivet i 1945. Derudover udførte han også illustrationer til bogen "Hvidsten Gruppen" af Axel Holm, udgivet i 1945 på Gravers Andersens Forlag.

På trods af sin formelle uddannelse som buntmager, blev Muchitsch en autodidaktisk tegner. Han deltog også i driften af familiens buntmagerforretning i Vestergade 7 i Aarhus, indtil den blev afviklet i 1949.

Gennem sit liv foretog Muchitsch adskillige rejser og ophold i udlandet. Han besøgte blandt andet Holland, Belgien, Frankrig, Spanien og Nordafrika i 1949, og i 1951 rejste han til Jugoslavien, Grækenland, Tyrkiet, Italien og Frankrig.

Asger Muchitsch på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Asger+Muchitsch

Litteratur og kilder

  • Viggo J. von Holstein Rathlou, Aarhus - Historisk-Topografisk beskrivelse med biografier, 1920
  • Sejrs Sedler (1700-1970)
  • Asger Muchitsch på Kunstindeks Danmark, kulturarv.dk