Allan Gravgaard Madsen (1984- )

Fra AarhusWiki

Allan Gravgaard Madsen er komponist, og er i årene 2018-2024 tilknyttet Aarhus Symfoniorkester som huskomponist. Bestyrelsesmedlem i Dansk Komponistforening.

Født 1984 i Viborg. Studerede Komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Inden for den klassiske musik har Allan Gravgaard arbejdet sammen med kunstnere som Efterklang og Annika Aakjær og har været bestyrelsesmedlem i SNYK og Young Music Days. Han har været radiovært for Taktløs på DR P2 og i årene 2017-2020 kunstnerisk leder af Århus Sinfonietta, et kammerensamble, der har specialiseret sig i at spille ny kompositionsmusik. På tv er han kendt fra Den Klassiske Musikquiz og Operarejsen.

Som huskomponist for Aarhus Symfoniorkester er Allan Gravgaard Madsen støttet af Statens Kunstfond og i aftalen indgår, at han skal lave 4 kompositioner: et kortere værk, Ouvert, som blev uropført i 2020, Concerto Grosso for strygekvartet og orkester, som blev uropført i foråret 2022 og så følger to værker, som uropføres i 2024.

Hans Concerto Grosso blev uropført af den amerikanske stjernekvartet JACK Quartet og Aarhus Symfoniorkester 19. maj 2022. En opførelse i fint selskab, for til samme koncert, Skæbneklange, opførte Symfoniorkesteret også Beethovens 5. symfoni (Skæbnesymfonien) og Verdis Ouverture til Skæbnens magt. Ifølge programmet er det en levende og vibrerende Concerto Grosso, skabt ud af klangfarver, rum, toner og form:

"Hans musik knytter an til både hans egen og musikernes personlige historie, tvivl, styrker og sårbarhed."

Hans værker beskrives ofte som "poetisk insisterende" i deres udforskning af spændingen mellem stilstand og bevægelse.

Allan Gravgaard Madsen har fået sine værker opført af DR Symfoniorkestret, Aarhus Symfoniorkester, Ensemble Recherche (DE), JACK Quartet (USA), Mimitabu (SE), Cikada (NO), Ensamble Lemniscate (CH) og mange flere.

Han har modtaget adskillige talentpriser, blandt andet fra Leonie Sonning Music Fond, Carl Nielsen & Anne Marie Carl-Nielsens Legat og Komponistforeningens Pris.

Den 22. november 2022 modtager han sammen med tre andre, oboisten Henrik Goldschmidt, pianisten Marianna Shirinyan og komponisten SØS Gunver Ryberg, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat på hver 75.000 kr. Det sker i forbindelse med en koncert i Musikhuset, hvor Aarhus Symfoniorkester opfører værker af de fire modtagere af hædersprisen og værker af Carl Nielsen. Det er første gang uddelingen finder sted i Aarhus.

I begrundelsen hedder det, at "Allan Gravgaard Madsen forløser med sin enkle konceptuelt stringente minimalisme orkestres evne til at forføre og fortrylle lytteren i koncertsalen. Begge komponister udvider dermed på hver deres måde det symfoniske reprrtoirer og bringer fremtidens publikum ind i den symfoniske akuastik."Litteratur og henvisninger:

http://www.nielsen-legat.dk/

https://www.agm.dk/