Aarhus ny Missionshotel

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Forbygningen til Frederiksgade 79. Fotograf Ib Nicolajsen Dato, 2015, Aarhus Stadsarkiv.

Aarhus ny Missionshotel (sommetider også kaldet Det nye Missionshotel) var beliggende i de daværende bygninger på Frederiksgade nr. 79. Hotellet blev etableret i 1907 og lukket i 1978.

Hotellet etableredes af Carl Nielsen i 1907. Og der fandt på dette tidspunkt en ombygning sted ved Frimodt - Clausen. Der etableredes i første omgang 40 værelser. I perioden 1919 - 1924 ejedes hotellet af en direktør L. Ohlsson. Og det var muligvis i denne periode, at hotellet oplevede en tilgang af kunstværker af malere som Peter Mønsted, T.S. Krøyer og flere udenlandske kunstnere. Værker, som hotellets gæster har kunnet nyde som substitut for de alkoholiske drikke, der naturligvis ikke fandt vej til missionshotellet.

Hotellet var populært blandt turister, der fandt behag i bygningens romantiske og landlige idyl. Det bestod indtil 1978, hvorefter bygningen blev sæde først for stadsingeniørens kontor, senere for Århus Skolevæsen. Bygningens historie strækker sig dog længere tilbage end til 1907. Det klassicistiske lysegrå forhus mod gaden menes således bygget før år 1800, mens sidefløjen og kælderen daterer sig til ca. år 1700. Facaden var holdt i traditionel bindingsværksstil. En overgang husede bygningen medlemmer af den kendte Herskindfamilie, ligesom den har fungeret som bolig og kontor for amtsforvalteren.


Se også


Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Emanuel Sejr, Gamle Århusgader bd.1. Bestil materiale
  • S. Hjort Eriksen, Sådan var Århus. Demokraten 27.6.1958.
  • Århus Stiftstidende 8.7.1908.
  • John W. Oldam, Barer, beværtninger, cafeer, hoteller og restaurationer i Århus i 1900 - tallet.Bestil materiale