Aarhus Motor Compagni

Fra AarhusWiki

Aarhus Motor Compagni (A.M.C.) begyndte sin virksomhed i 1925 i lejede lokaler på hjørnet af Grønnegade og Klostergade. Virksomheden forhandlede og udførte reparationerne på Fordbiler.

I 1937 flyttede virksomheden ind i en nybygget bygning på Skolebakken 2-4. Bygningen blev ofte omtalt som Ford-Huset. Krigen blev svær for A.M.C., der blev beslaglagt af tyskerne.

Da A.M.C. i kunne fejre 25 års jubilæum, omtalte Århus Amtstidende virksomheden med 250 ansatte som Nordeuropas største bilværksted. Direktør for virksomheden var på det tidspunkt Eduard Hansen.

Efter krigen kom der igen gang i A.M.C.s virksomhed, der kunne udvide sit marked betydeligt. I 1950 kunne virksomheden eksempel levere fem maskiner til undervisningsministeriet på Cuba. Samme år kunne virksomheden udvide bygningen for i alt 2,5 millioner kr., så facaden mod Skolebakken i alt blev på ca. 200 meter. Maskinproduktionen blev lagt i søsterselskabet Aarhus Maskin Compagni.

I 1980 gik A.M.C. i betalingsstandsning efter flere års dårlig økonomi. 3. oktober samme år blev virksomheden erklæret konkurs.

Virksomheden overlevede dog, da den blev opkøbt af Arne Bundgaard Jensen, der tidligere havde stået i lære hos virksomheden. Herefter oplevede A.M.C. i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne opsving. I 1991 kunne A.M.C. eksempelvis hente en ordre på 30 værktøjsmaskiner til i alt 10 millioner kroner fra Iran hjem.

I 1992 flyttede virksomheden en del af sin produktion til en søsterfabrik i Galten. I forbindelse med flytningen blev 30 medarbejdere afskediget fra midtbyfabrikken.

A.M.C.'s store bygning langs Skolebakken blev sidenhen benyttet til forskellige formål, indtil den blev nedrevet i 1999.

Kilder og litteratur