Aarhus Cyklebane

Fra AarhusWiki
Aarhus Cyklebane
Den første cyklebane ved stadion under opførelse i 1922. Aarhus Stadion kan skimtes i baggrunden.
Foto: Den Gamle By

Aarhus Cyklebane er en cykelsportsarena først opført på dets nuværende lokation ved Aarhus Idrætspark i 1940, men som en videreførsel af en bane i nærheden fra 1922. Det første løb blev kørt den 10. juli 1922 kl. 19:00. Siden er banen blevet udvidet, og nyere tilskuerfaciliteter indviet.

Aarhus havde stået uden egentlig cyklebane siden 1897 da Aarhusbanen pga. dårlige økonomiske forhold måtte lukke. Der blev derfor efter grundigt forarbejde og forhandlinger med Aarhus Byråd og Aarhus Idrætspark fremlagt en plan, af den nystiftede forening Aarhus Baneklub, for et nyt cykelbaneanlæg til Aarhus.

Opførelse af 'Gryden'

På Aarhus Idrætsparks område vest for det eksisterende stadionanlæg lå et ubenyttet terræn på 3 tdr. land, udlejet til gartner Christensen som Aarhus Baneklub ville bebygge med en cement-cyklebane. Baneingeniør Engquist havde udfærdiget tegningerne til cyklebaneanlægget, og disse viste at selve banen skulle være 250 meter i længde, og med en langside på 62 meter efter forbillede af den parisiske Velodrome d'Hiver. Banen skulle være 6 meter bred, og i svingene skulle stigningen være 42 grader. Omkring banen skulle der gøres plads til 12.000 tilskuere, og det var tillige tiltænkt at der skulle bygges en mindre tribune til nogle få hundrede tilskuere såvel som 12 totalisator bokse.

I forsommeren 1922 var Aarhus Cyklebane færdigbygget, og dermed stod et nyt imponerede anlæg klar til brug i Aarhus Idrætspark. På nogle områder var Engquists planer lidt for ambitiøse, og det endte med at det maksimale antal tilskuere cyklebanen kunne lægge grund til var 6000. Den nyopførte cykelbane blev i folkemunde kaldt "gryden", indtil den nuværende cykelbane fra 1940 blev opført.

Cyklebanens indvielse den 9. juli 1922

Arrangementet var sat til at begynde kl. 16, da publikum skulle have mulighed for først at se den længe ventede fodboldkamp mellem AGF og B93 fra København.

Forinden, havde der om formiddagen den 9. juli fundet en højtidelighed sted i Aarhus atletikhal, hvor banen officielt blev indviet. Tilstede ved de blomsterprydede borde sås byrådsmedlemmer, medlemmer af stadions ledelse, og Aarhus Baneklubs egne medlemmer. Der var således lagt op til en festlig dag med cykelløb, da regnen meldte sin ankomst. Til ærgrelse for de fremmødte forhindrede regnen en egentlig demonstration af banen. Det var ikke forsvarligt at påbegynde et løb på den våde cementbane, og åbningsløbet måtte derfor udsættes til dagen efter. Klubbens formand, og ophavsmanden til baneprojektet Madsen Bæk sørgede for at få alle anmeldte ryttere til at stille op til et nyt løb kl. 19:00 den 10. juli 1922.

Annonce for åbningsløbet på Aarhus Cyklebane.
Scan: Aarhus Stiftstidende, 09-07-1922.


Trods udsigten til mørke skyer var der mødt 1500 tilskuere op til den udsatte premiere på det første baneløb på Aarhus Cyklebane. Fra cyklebanens ledelse henstillede man overfor publikum forud for åbningen, at man ikke ønskede, at se henkastede tændstikker, cigarstumper, propper og appelsinskaller på banens område. Alle løb, bortset fra det 6. og sidste, blev kørt som planlagt. Ved det 6. løbs begyndelse var det blevet så mørkt, at det ikke kunne gennemføres. Cykelrytterne havde ikke havde lygter med, og da banens inderkreds angiveligt var ligeså mørk som en hule afsluttedes løbsdagen uden at alle løb blev gennemført.

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Aarhus+Cyklebane

Kilder og Litteratur