4. Maj Kollegiet

Fra AarhusWiki

4. Maj Kollegiet er et kollegium på Fuglesangs Allé og har navn efter befrielsesdatoen i 1945, hvor det blev meddelt i radioen, at den tyske besættelsesmagt den følgende dag ville overgive sin kontrol med Danmark til briterne. Kollegiet blev opført 1949-50 og rummer i dag 52 værelser. Værelserne udlejes fortrinsvist til studerende, der er efterkommere af medlemmer af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.


Formål

4. Maj Kollegiet i Aarhus er et af i alt ni kollegier, som blev bygget i de første år efter besættelsen med midler fra bl.a. Frihedsfonden. Formålet med kollegierne var at sikre boliger til uddannelsessøgende modstandsfolk og til deres efterkommere. De øvrige 4. Maj Kollegier blev opført i Aabenraa, Aalborg, Esbjerg, Frederiksberg, Horsens, Marstal, Odense og Tønder og havde forskellige arkitekter.

Arkitektur

I Aarhus tegnede C. F. Møller kollegiet, der fik arkitektoniske korrespondancer til flere omkringliggende bygninger, som C. F. Møller også var arkitekt bag, heriblandt Møllevangskirken, Tandlægekollegiet, Musikkonservatoriet og Handelshøjskolen. 4. Maj Kollegiet blev opført som et firfløjet anlæg i en etage og blev dermed tilpasset bygningshøjden på villabebyggelsen på Fuglesangs Allé. I midten mellem de fire fløje blev der plads til en grønnegård med beplantning fra kolonihaver, som tidligere lå på stedet.

Indvendigt blev kollegiet i første omgang indrettet med 50 værelser, fire fælleskøkkener, tre badeværelser, en opholdsstue, et bibliotek og telefonbokse på gangen. Dertil kom en bolig til forstanderen (eforen) og en bolig til portneren. Senere ombygninger ændrede antallet af værelser til 52.

Se også

Litteratur og kilder