Tilst
Landsby i Aarhus Kommune, tidligere Tilst-Kasted Kommune.
Historie
Tilst Sogn
1842 - 1868 en del af Sønder Årslev-Tilst Kommune og fra 1868 - 1970 del af Tilst-Kasted Kommune.
Navnet Tilst blev i de første kilder skrevet Tislæst i 1203 og Tilest i 1295. Forleddet Ti menes at henvise til krigsguden Ti, eller Tyr, mens læst/lest betyder efterladenskab eller spor. Det er derfor sandsynligt, at der i Tilst har været en helligdom dedikeret til krigsguden Tyr. Kort efter kristendommens indførelse er kirken i Tilst blevet opført, og er muligvis placeret, hvor den tidligere helligdom lå.
Tilst Kirke
Tilst Kirke er opført i 1100-tallet, og udvidet med våbenhus og kirketårn i 14-1500-tallet. I løbet af 1400-tallet er der tilføjet hvælvinger i kirken. Kirken er restaureret over flere omgange, men efter reformationen er det kun almindelig vedligeholdelse. Et eftersyn i 1763 fremhævede kirkens dårlige tilstand, hvor en istandsættelse blev anbefalet.
Kalkmalerierne i kirken er afdækket over flere omgange og restaureret i forbindelse med hovedistandsættelsen i 1959. De findes i stort antal i kirken, og de fleste menes at stamme fra 1400-tallet. Kirkens altertavle stammer fra omkring 1650 og prædikestolen fra 1633, men sidenhen er flere dele af stolen udskiftet.
Landsbyen Tilst
Bebyggelsen langs Kastedvej repræsenterer ligesom industrikvarteret efterkrigstiden, mens udviklingen langs Tilst Skolevej daterer sig tilbage til opførelsen af den nye skole i 1910. Den ellipseformede bebyggelse svarer omtrent til omfanget af landsbyen, som den så ud omkring 1800.
Beskrivelse i landsbymiljørapporten 1974
Følgende beskrivelse er citeret fra rapporten Landsbymiljø i Århus Kommune 1974.
Klassificering:
Kernelandsby i klasse 2 med den her valgte afgrænsning, som udelukker de store parcelhus- og etageejendomskvarterer fra efterkrigstiden, men medregner det jævngamle industriområde. Inkluderet de udeladte bebyggelser er Tilst nr. 1 af samtlige landsbyer i kommunen med ca. 3.500 indbyggere.
Geografi og bevoksning:
Bygning og erhverv:
Den indre struktur er stærkt ændret, idet gårdene, som tidligere helt dominerede billedet, er veget i baggrunden og er blevet afløst af huse. Af de oprindelig 20 gårde var der i 1974 kun 6 tilbage, resten er udflyttede eller udparcellerede. På de forladte pladser er opført nye huse, eller der er udlagt haver, men i betydeligt omfang er også de gamle stuehuse bevaret og omdannet til boliger for familier uden for landbruget.
Der var i 1974 inden for afgrænsningen 7 landbrugsejendomme, der blev drevet som 6 bedrifter. Industri (alt samlet i industrikvarteret) spiller en ikke ringe rolle, og den offentlige service omfatter kirken og forsamlingshuset. Den private service indrangerer byen på mediært niveau blandt de 5 service-grupper, undersøgelsen opererer med. Ingen anden klasse-2 kernelandsby når tilsvarende højt, men dette skal ses i sammenhæng med, at hele Stor-Tilst udgør en enhed erhvervs- og servicemæssigt.
Vejnet:
År | 1974 |
Indbyggertal | 280 |
Antal bygninger | |
Antal bygninger klassificeret som bevaringsværdige | 10 (heraf 7 i bindingsværk) + kirken |
Særkende for landsbyen |
Kilde: Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.
Litteraur og kilder
- J. P. Trap: Danmark, bind 8, Gads Forlag, 1964.
- Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.