Thorkil Ry Andersen (1912-1994): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
No edit summary
No edit summary
 
Linje 1: Linje 1:
'''Thorkil Ry Andersen''' (født 19. juni 1912 i Aalborg, død 10. juni 1994 i Risskov, Aarhus) var arkitekt og kunstmaler i Aarhus. Gift 1950 med Aase Ry Andersen (f. Stabell).  
'''Thorkil Ry Andersen''' (født den 19. juni 1912 i Aalborg, død den 10. juni 1994 i Risskov, Aarhus) var arkitekt og kunstmaler i Aarhus. Gift i 1950 med Aase Ry Andersen, født Stabell.  


Blev uddannet arkitekt i Købehavn, og studerede efterfølgende på kunstakademiet i Købehavn, hvor han afsluttede sit forløb i 1937. Thorkil Ry Andersen flyttede til Aarhus hvor han fik sin egen tegnestue i 1940. Fra 1945 var han tilsynsførende arkitekt ved [[Marselisborg Slot]].
Thorkil Ry Andersen blev uddannet arkitekt i Købehavn og studerede efterfølgende på kunstakademiet i Købehavn, hvor han afsluttede sit forløb i 1937. Han flyttede til Aarhus, hvor han fik sin egen tegnestue i 1940. Fra 1945 var han tilsynsførende arkitekt ved [[Marselisborg Slot]].


Ved byggeriet af den nye [[Frederikskirken|Frederikskirke]] i [[Skåde Bakker]] var Th. Ry Andersen som ung arkitekt udpeget til at være tilsynsførende i 1942. Som følge af cementmangel i krigens dage, udfærdigede Ry Andersen et nyt beregningsforslag der kun indeholdt ganske lidt cement til opførelse af kirken.
Ved byggeriet af den nye [[Frederikskirken|Frederikskirke]] i [[Skåde Bakker]] var Ry Andersen som ung arkitekt udpeget til at være tilsynsførende i 1942. Som følge af cementmangel i krigens dage, udfærdigede Ry Andersen et nyt beregningsforslag, der kun indeholdt ganske lidt cement til opførelse af kirken.


Ry Andersen stod bl.a. bag [[Tretommerparken]]s rækkehuse i området mellem [[Grenåvej]] og [[Tretommervej]] i Risskov. I [[Møllevangskvarteret]] tegnede Thorkil Ry Andersens også de mange parcelkædehuse på [[Møllevangs Allé]] og [[Fuglesangs Allé]].
Ry Andersen stod bl.a. bag [[Tretommerparken]]s rækkehuse i området mellem [[Grenåvej]] og [[Tretommervej]] i Risskov. I [[Møllevangskvarteret]] tegnede han også de mange parcelkædehuse på [[Møllevangs Allé]] og [[Fuglesangs Allé]].


Var senere i livet dedikeret kunstmaler med interesse for biler og bygninger.
Thorkil Ry Andersen var senere i livet en dedikeret kunstmaler med interesse for biler og bygninger.


== Thorkil Ry Andersen på AarhusArkivet ==
== Thorkil Ry Andersen på AarhusArkivet ==

Nuværende version fra 13. dec. 2024, 11:00

Thorkil Ry Andersen (født den 19. juni 1912 i Aalborg, død den 10. juni 1994 i Risskov, Aarhus) var arkitekt og kunstmaler i Aarhus. Gift i 1950 med Aase Ry Andersen, født Stabell.

Thorkil Ry Andersen blev uddannet arkitekt i Købehavn og studerede efterfølgende på kunstakademiet i Købehavn, hvor han afsluttede sit forløb i 1937. Han flyttede til Aarhus, hvor han fik sin egen tegnestue i 1940. Fra 1945 var han tilsynsførende arkitekt ved Marselisborg Slot.

Ved byggeriet af den nye Frederikskirke i Skåde Bakker var Ry Andersen som ung arkitekt udpeget til at være tilsynsførende i 1942. Som følge af cementmangel i krigens dage, udfærdigede Ry Andersen et nyt beregningsforslag, der kun indeholdt ganske lidt cement til opførelse af kirken.

Ry Andersen stod bl.a. bag Tretommerparkens rækkehuse i området mellem Grenåvej og Tretommervej i Risskov. I Møllevangskvarteret tegnede han også de mange parcelkædehuse på Møllevangs Allé og Fuglesangs Allé.

Thorkil Ry Andersen var senere i livet en dedikeret kunstmaler med interesse for biler og bygninger.

Thorkil Ry Andersen på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Thorkil+Ry+Andersen

Litteratur og kilder

  • Gravsted.dk. https://www.gravsted.dk/person.php?navn=thorkildryandersen
  • Aarhus Stiftstidende. Frederikskirken vil koste godt 200.000 kr. 17-08-1942.
  • Aarhus Stiftstidende. Frederikskirken kan bygges med meget lidt Cement. 09-10-1942.
  • Aarhus Stiftstidende. Mærkedage. 24-04-1950.
  • Aarhus Stiftstidende. Dødsfald. Kunsten og festen. 14-06-1994.
  • Aarhus Stiftstidende. Dronningens Ry og århusmalerierne. 21-08-2000.