Varna Mølle

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Varna Møllefotograferet i 1865.

Første gang man hører om en mølle ved Skambækkens nedre løb, senere Varnabækken, er i 1592, hvor man mener at møllen opførtes af Anders Possin.

Navnet Varna kan spores til 1829, hvor ejeren, Jakob Frederick Stellfeldt, i Århus Stiftstidende annoncerede for valkning af klæder ved ”Varna Mølle”. Det var Christian A. Gersdorff, som var baron på Marselisborg Gods fra 1825, der døbte møllen. Gersdorff var general og havde tjent i den russiske zars tjeneste ved Sortehavskysten. Her stødte han på navnene Varna og Silistria som Varna og Silistria Mølle blev opkaldt efter.

Møllen var en stampemølle, som blev brugt til industrielproduktion, som eksempelvis valkning og kludeopkradsning.

I 1833 overtog Marcus Gottlieb Galthen Bech møllen sammen med blandt andet Thors Mølle. Indtil 1877 fik han opkradset uldklude opkøbt i England opkradset på møllen. Produktionen blev udført af en arbejderfamilie, som boede på møllen. Efter 1877 forfaldt møllen helt.

Fra 1896 kunne man tage en af de to skovbåde "Turisten" og "Marselis" ud til Varna, hvor enkemadam Andersen serverede forfriskninger fra et skur. På stedet blev Varna Pavillonen indviet i 1909.

Se også

Varna Mølle i AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Find arkivalier omhandlende Varna Mølle i AarhusArkivet

Litteratur og kilder

  • Århus – Dengang og nu, Århus byhistorisk Udvalg, Universitetsforlaget i Aarhus, 1972
  • Kurt Lundskov: Det gamle Aarhus, Kurt Lundskov, 2008