Transcendental meditation

Fra AarhusWiki

Transcendental Meditation (TM) blev grundlagt i 1957 af den indiske guru Maharishi Mahesh Yogi og er i dag en verdensomspændende bevægelse. Transcendental meditation er en enkel og afslappet mental teknik, der udøves to gange om dagen i 15-20 minutter. Teknikken giver det aktive sind mulighed for at falde til ro og erfare sin egen inderste natur, en tilstand af ren bevidsthed eller væren, en slags bevidsthedens grundtilstand.

Maharishi selv har udtalt, at ”TM styrker sindet og udvider bevidstheden, det gør den på en så systematisk måde, at den er blevet en videnskab. Det, jeg underviser i, er ikke en religion, men en videnskab, Videnskaben om Kreativ Intelligens”.

TM anser sig ikke som en religion. I stedet lægges der indenfor TM vægt på, at teknikken er orienteret mod individet selv og kan måles videnskabeligt. TM betegner derfor sig selv som en slags bevidsthedsteknologi eller ”science of consciousness”. Bevægelsen henviser dog til den vediske tradition, som også den hinduistiske tradition gør det, og anfører, at TM’s meditationspraksis er den oprindelige, fundet i vedaerne, og altså en praksis, der kan føres flere tusind år tilbage i tiden.

Ifølge denne artikels informant er den almindelige forståelse af religion i vores samfund forbundet med særlige kristne dogmer, som TM som sådan ikke kan stå inde for. Men hvis man bruger ordet religion i dets oprindelige betydning, nemlig ”at binde tilbage”, kan bevægelsen godt acceptere at blive kategoriseret som religion. TM binder nemlig tilbage til en grundtilstand i bevidstheden, til et område af ren kreativ intelligens eller ren bevidsthed. Dette sker i meditationen ved hjælp af et mantra, der bruges som redskab til, at sindet kan finde ro. Erfaringen af ren bevidsthed kan glimtvis opleves i meditationen som et øjeblik uden tanker eller indhold i bevidstheden. Denne erfaring er almenmenneskelig og derfor central i alle religioner. TM præsenterer blot en systematisk måde at opnå denne erfaring på. Ifølge TM fremmer denne erfaring sundhed, reducerer stress, giver livsglæde og større kreativitet for individet. Meditationens positive indflydelse kan også være med til at gøre verden til et bedre sted. Og dens virkning er derfor ikke begrænset til individet. Hvis en bestemt procentdel af verdens befolkning mediterer samtidig, og med samme mål, vil transcendental meditation kunne reducere vold, krig og sygdomme. Denne effekt kaldes Maharishi-effekten, og der er siden 1974 blevet foretaget en række undersøgelser, især af TM’s egne universiteter i Iowa, USA, og i Holland af meditationens og Maharishi-effektens virkning på den enkeltes fysiske og psykiske helbredstilstand samt af påvirkningen af samfundet.


Gruppens historie i lokalområdet

TM kom til Aarhus i 70’erne. På denne tid var der stor opmærksomhed omkring TM, og der blev oprettet et center på Søndergade på Strøget. I 1999 flyttede centret til Dannebrogsgade. Centret lukkede i efteråret 2004 på grund af et manglende økonomisk grundlag. Siden 80’erne er interessen for TM langsomt dalet, og der har hverken været den fornødne økonomi eller aktivitet nok til at opretholde et center i Aarhus.

Organisation

TM er ikke organiseret lokalt. Det er en nationalt organiseret forening med Bjarne Landsfeldt som national leder. Han og en bestyrelse står for den daglige ledelse af TM. Organisationen er først og fremmest en international organisation med centre verden rundt. Den øverste leder af organisationen er i dag Maharaja Nader Raam, en libanesisk neuropsykolog, der i mange år forskede på TM’s universitet MERU i Holland. I 2000 blev Nader som den første udnævnt til øverste hersker af Maharishis globale land af verdensfred (Global Country of Worldpeace). I 2008 blev han af Maharishi udpeget til hans efterfølger. Nader bor i dag i Maharishis vediske by i Iowa, USA. Han lever tilbagetrukket og kommunikerer med omverdenen samt træffer beslutninger vedrørende den internationale TM-bevægelse gennem et råd. Rådet består af 13 ministre og 27 såkaldte raja’er. Raja betyder ”konge”, og man er udnævnt til konge over stilheden. Bjarne Landsfeldt er udover at være raja for Danmark også raja i en lang række baltiske lande og i Rusland. TM’s hovedkvarter ligger i dag i Holland.


Medlemmer

TM-foreningens medlemmer kaldes for mediterende. For at blive mediterende skal man gennemgå et kursus, som i alt består af syv trin. Når man har lært teknikken, bliver man medlem af TM, og herefter kan de enkelte medlemmers tilhørsforhold variere meget. I Aarhus, hvor der intet center er, udføres meditationen privat og individuelt. Derfor er det svært at sige, hvor mange der fortsætter med meditationen efter kurset. Der udkommer et digitalt nyhedsblad tre-fire gange årligt. For at modtage nyhedsbladet skal man betale et kontingent på 200 kr., og man kan herefter kalde sig støttemedlem.

Mens der er nogle, der vælger at holde meditationen på et rent privat niveau, findes der også mediterende, der ønsker at engagere sig mere i TM. Til disse findes det såkaldte TM Sidhi-program, et videregående program, der intensiverer meditationen. Sidhi-programmet blev udviklet af Maharishi i 1975. Programmet baserer sig på Pantanjalis yoga-sutras og er udviklet for at give større effekt af meditation for den enkelte, men også kollektivt gennem Maharishi-effekten. Alle undervisere i transcendental meditation har taget TM Sidhi-programmet og kan herefter kalde sig for sidha. TM anslår at ca. fem millioner mennesker verden over har lært transcendental meditation.


Økonomiske forhold

TM får primært sine indtægter fra kurser, personlige donationer og ejendomshandel. Et grundkursus i transcendental meditation koster 6.900 kr. Vil man uddanne sig yderligere, koster det ekstra. Udover grundkurser tilbyder TM også ekstra weekend- eller ugekurser, som er længerevarende meditationskurser. Da Maharishi Mahesh også har ladet sig inspirere af andre områder af den vediske tradition, tilbydes også kurser i Ayur-vedisk medicin, som bygger på Ayur-vedaens holistiske og helbredstekniske menneskesyn. Men også kurser i boligindretning tilbydes. Her undervises på baggrund af Strāpatava-veda, en gammel indisk viden om byplanlægning, arkitektur, design og boligindretning, som sigter mod at bygge efter specifikke verdenshjørneprincipper, hvorved der skabes harmoni og balance i boligen, byen osv.

Hvis man underviser i TM, er man forpligtet til at give en del af sin indtægt til organisationen. Hvor meget af indtjeningen der gives videre, varierer alt efter tilhørsforhold til organisationen. En deltidslærer giver eksempelvis mindre videre til organisationen end en fuldtidslærer. Udover de kurser, som udbydes privat af TM-lærere rundt om i landet, tilbyder Rørvig Folkehøjskole kurser i TM. Det er herfra, den danske TMforening primært får sine indtægter i dag.


Religiøs/spirituel praksis

TM er en enkel, mental teknik, man anvender en-to gange dagligt i ca. 20 minutter. Målet er ikke at kontrollere sindet, men at få det til at falde til ro af sig selv. Når man skal lære TM, skal man gennemgå en initiering. Den udføres af en TM-lærer, foregår på sanskrit og minder om en indisk puja. Ritualet indeholder ofte en form for ofring. Hos TM medbringer den, der skal initieres, frugter og blomster, de anses som en gave til traditionen, og et hvidt stykke stof som symbol på den rene bevidsthed, man ønsker at opnå, og begyndelsen til noget nyt. Ved ceremonien tildeles den, der skal initieres, et personligt mantra, der skal bruges til den daglige meditation. Det er det vigtigste redskab til at nå til området af ren bevidsthed. Når man mediterer, falder sindet til ro, og når sindet falder til ro, falder kroppen til ro, da sind og krop er tæt forbundne. Det oplever man i meditationen, som at der er færre tanker, og man vil herefter tænke klarere og mere fokuseret. Kropsligt bliver åndedrættet langsommere, og man føler sig afslappet. For sidha’erne er meditationen mere omfattende og dybdegående. Af den grund generer de også større positiv energi, og derfor er det også ofte sidha-uddannede, der mødes og mediterer sammen, når Maharishi-effekten skal have stor gennemslagskraft.


Eksterne relationer

TM har ingen eksterne relationer til andre spirituelle grupper.


Forandringer

I løbet af de sidste 10 år er der sket store økonomiske og strukturelle forandringer i TM, både nationalt og internationalt. Noget af det, der har haft størst betydning for TM globalt set, er, at Maharishi døde i 2008. Før sin død indledte Maharishi en større omstrukturering i den øverste ledelse. Det betyder i dag, at ledelsen er struktureret således, at organisationen styres af den øverste leder Maharaja Nader Raam, som støttes af et råd på 13 ministre og 27 raja’er. Siden sidst har man også sat prisen på et grundkursus i meditationsteknik ned fra 15.000 kr. til 6.900 kr. Men til gengæld er den procentdel af TM-lærernes indtægt, der sendes videre til hovedkontoret i Holland, steget siden 2007.

Nationalt er der også sket nogle væsentlige økonomiske ændringer. Den danske TM-forening har tidligere haft indtægter fra udlejning af lokaler til Rørvig Højskole, der har TM på programmet. I dag er bygningerne ved at blive solgt, og TM-foreningen har ikke længere indtægter herfra. TM har dog stadig indtægter fra kurserne på højskolen. I dag er det TM-foreningens største indtægt i Danmark. Hvor mange procent af indtægterne fra kurserne, der bliver sendt videre til hovedkvarteret i Holland, vil TM ikke oplyse om. Som tidligere nævnt har TM nedlagt centret i Aarhus på grund af manglende økonomisk grundlag og faldende aktivitet. I dag er alle de centre, TM tidligere har haft i Danmark, lukket ned. Tilbage er Maharishis Vediske Kursuscenter ved Silkeborg, som også er Raja Bjarnes personlige bolig.


Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.