Thors Mølle bunkeren

Fra AarhusWiki

Der blev opført adskillige store bunkers ude ved Jyllands vestkyst under besættelsen i 1940-45, men bl.a. også en tysk kæmpebunker ved Thors Mølle i Århus. Her havde det tyske luftforsvars kommando sin "Gefechtstand".

Væggene i den store bunker er knap to meter tykke, og loftet i de livsvigtige dele af anlægget er af op til tre meter tyk beton. Der er centralvarmeanlæg, luftkonditionering drevet af et indbygget elektricitetsværk. Endvidere omfatter bunkeren opholdsrum, materialerum og værksted men også en fjernskrivercentral.

Alle disse rum grupperer sig omkring kommandorummet, et rum på ca. 50 kvadratmeter, hvor man i maj 1945 så de tre af væggene dækket af kort, der bl.a. viste de tyske kampforberedelser i Danmark og forsvarslinjer i Sønderjylland m.m.

Til det store underjordiske bunkersystem hører også et sikret radiosenderanlæg ved Frederikshøj. Her var bl.a. to støjsendere, der under krigen gjorde det vanskeligt for århusianerne at høre den engelske og amerikanske radio.

Da Vestre Landsdelskommando i 1947 flyttede ind på Marselis Tværvej 4, var det helt naturligt, at man overtog denne bunker som et evt. krigshovedkvarter under den kolde krig. Denne bunker hører til de anlæg, som det danske forsvar stadigvæk anvender.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Per Priess og overført fra Århus Leksikon
  • Tidskriftet FOLK og VÆRN årgang 1947