The Beach Boys i Aarhus

Fra AarhusWiki

Den californiske surf-rock-gruppe The Beach Boys gav onsdag 1. august 2012 - en lun sommeraften - koncert på Musikhuset Aarhus' udendørs amfiscene. Knap 5.000 mennesker (plus en del gratister på Kunstmuseum ARoS' tag) overværede den to timer og 40 minutter lange koncert, der indeholdt godt 40 numre fra gruppens omfattende bagkatalog af hits. The Beach Boys konkurrerede i rockmusikkens barndom op gennem 1960'erne med Englands The Beatles, om at være verdens mest pladesælgende rockband.

Koncerten var kommet i stand som en del af The Beach Boys 50-års jubilæumsturné, der bragte gruppen rundt til 70 koncerter overalt på kloden. Kun tre steder i Norden blev der givet koncert: i Göteborg, i Oslo - og i Aarhus. The Beach Boys, som blev dannet i slutningen af 1961 i Los Angeles-forstaden Hawthorne, bestod af brødrene Brian, Dennis og Carl Wilson, deres fætter Mike Love, skolekammeraten Al Jardine og nabosønnen Dave Marks. I 1965 kom også Bruce Johnston til. I 1983 omkom trommeslageren Dennis Wilson ved en drukneulykke og i 1998 døde leadguitaristen Carl Wilson af lungecancer. Umiddelbart efter Carl Wilsons død i 1998 blev gruppen spredt for alle vinde med efterfølgende skænderier og sågar retsager mod hinanden. Det kom derfor som en overraskelse, at det lykkedes at forlige de tilbageværende bandmedlemmer i forbindelse med 50-året for gruppens fødsel, samle dem igen - og sende dem på dén verdenstourné, som altså bl. a. bragte gruppen til Aarhus.

Det blev noget af en Aarhus-begivenhed. Beach Boys-medlemmerne, som alle på koncerttidspunktet var lige over eller lige under 70 år, var lige så gode som for 50 år siden, og gav den i knap tre timer gas med numre som: Surfin' Safari, Help Me Ronda, California Girls, Good Vibrations, Fun Fun Fun, Barbara Ann og Surfin USA - for bare at nævne nogle få fra den lange setliste.