TAPE

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

TAPE var et eksperimenterende spillested, der fokuserede på arrangementer og koncerter inden for ofte forbigåede musikgenrer og -nicher.

Det lå i Mejlgade 53 i samme lokaler, som både Musikcaféen og Backstage tidligere havde været i.

Det første år

TAPE åbnede den 29. januar 2016 i Mejlgade 53. Bag det nye spillested stod en gruppe unge koncertarrangører, hvoraf nogle havde været del af enhederne Flux og Raum Eins, der tidligere havde stået for flere koncerter og mindre festivaler i Aarhus. De nye spillestedsejere kendte bl.a. hinanden internt fra musikmiljøet omkring Trøjborg Beboerhus, som Raum Eins havde lavet bookinger for.

I forbindelse med etableringen af TAPE fortalte en talsmand fra gruppen:

"Med Tape ønsker vi at skabe et samlingspunkt for byens uafhængige koncertarrangører, der i høj grad har markeret sig de senere år med bookinger, der har været med til at accelerere et progressivt musikmiljø på tværs af genre."

Målet var altså klart: TAPE skulle være samlingspunkt om et bredt og diverst musikalsk fællesskab, som hidtil ikke havde haft et fysisk ståsted i form af en scene koncertlokaler.

TAPE blev drevet af frivillige kræfter, der allerede i åbningsåret 2016 fik travlt. Her tog TAPE både del i festivalen Vinterjazz i februar, Spot Festival i april, Flux Festival i oktober, foruden også at arrangere deres eget tredages arrangement, "11-Tsuki Jazzfest", i november samt ugentlige koncerter henover resten af året. I november blev de endda nomineret til AOA's pris for Byens Bedste Scene/Spillested, som dog blev vundet af Det Turkise Telt.

TAPE blev et velbesøgt og anerkendt spillested i Aarhus og bød på det, som mange havde manglet: En scene for undergrundsmusik og musikalske oplevelser i den bredeste forstand.

Kampen om overlevelse

Da TAPE nærmede sig sit fem års jubilæum, måtte spillestedet dog annoncere, at det lukkede. "Den eksperimenterende og underrepræsenterede musikscene mister i begyndelsen af det nye år et spillested, der har giver (sic) adskillige nye musikere chancen. Uden tilskud fra kommunen opgiver folkene bag spillestedet kampen for overlevelse." Sådan stod der i Aarhus Stiftstidende den 22. november 2020 under overskriften "Århusiansk spillested lukker og slukker". Her kunne man også læse, hvordan folkene bag TAPE havde brugt mange kræfter på at holde spillestedet åbent, men var løbet tør for energi på grund af massiv modgang i deres forsøg på at tilegne sig offentlige midler til den daglige drift.

Da TAPE var klassificeret som et honorarstøttet spillested og ikke et regionalt spillested, kunne det ikke modtage driftsstøtte fra Aarhus Kommune. En løsning på dette problem blev ikke fundet, så en ny idé opstod: TAPE gik sammen med Fonden Voxhall om en ansøgning om at blive regionalt spillested, så de kunne få del i puljen øremærket til driftsstøtte af disse. Idéen fik dog ikke lov at leve længe, og i ovennævnte artikel kan man læse: "Ansøgningsprocessen gik i gang, men stoppede ifølge Tape, 'da Kulturforvaltningen gjorde Fonden Voxhall opmærksom på, at man skulle stoppe samarbejdet i ansøgningen med os, da man ikke kunne anbefale konstellationen i det videre forløb'."

TAPE bliver til Super

Dermed forsvandt den sidste chance for spillestedet, og det var en sørgelig meddelelse for TAPE's trofaste tilhængere. En pludselig redning kom dog i januar 2021, kort før TAPE's forestående lukning. Aarhus Kommune stod nu klar med en økonomisk håndsrækning i form af et stort engangstilskud fra Kultur- og Borgerservice samt et tilbud om et lån, der kunne sikre spillestedet økonomisk for en tid. Dette blev gjort i håbet om, at der i de kommende finanslovsforhandlinger kunne blive lavet en permanent løsning for TAPE, da der i den nye lov blev sat midler af til en såkaldt "Genre- og nichespillestedsordning" fra 2021. Initiativet var et led i optakten til Music City Aarhus 2022, som TAPE dermed kunne blive en del af.

Resultatet blev dog alligevel, at TAPE stoppede med at eksistere, som det hidtil havde gjort, og afholdt sit sidste arrangement den 5. december. På sin vis levede det alligevel videre, idet spillestedets koncept blev fastholdt, videreudviklet og genåbnet under det nye navn, Super. På deres hjemmeside kan man læse, at deres vision og opgave i høj grad svarer til den, som TAPE havde, da de skriver: "... we facilitate knowledge sharing and competence expansion, host independent activities with a healthy music culture in mind, and seek to innovate thinking about a safe, diverse and alternative nightlife. We work to create deeper knowledge around and broader interest in the Danish and international underground, and in particular to create awareness of artists who are centred around electronic music and experimental contemporary art."

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende, 27. november 2015, side 15, "Legendarisk århusiansk spillested får nyt liv"
  • Aarhus Stiftstidende, 15. januar 2016, side 12, "Vinterjazz over det ganske land"
  • Aarhus Stiftstidende, 28. april 2016, side 42, "Mødet med et nyt publikum"
  • Aarhus Stiftstidende, 12. oktober 2016, side 10, "Toppen af undergrundsscenen på Flux Festival"
  • Aarhus Stiftstidende, 10. november 2016, side 8, "AOA BYENS BEDSTE 2016, VINDERE OG NOMINEREDE"
  • Aarhus Stiftstidende, 20. november 2016, side 17, "Jazzfest på den eksperimenterende skala"
  • Aarhus Stiftstidende, 22. november 2020, side 10, "Århusiansk spillested lukker og slukker"
  • Aarhus Stiftstidende, 3. februar 2021, side 9, "Ekstraordinær økonomisk håndsrækning til spillested"
  • Supers hjemmeside, http://superaarhus.dk/