Anonym

Pinds Cafe: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
 
Linje 6: Linje 6:
|center=56.156059, 10.211477
|center=56.156059, 10.211477
|align=right
|align=right
}}</div>Berømmet århusiansk værtshus beliggende i [[Skolegade 11]]. Dets historie kan spores helt tilbage til 1848, hvor den århusianske konditor Hans Ditlev Weinschenk åbnede konditori i lokalerne i Skolegade, hvor også likør og rhinskvin udskænkedes.
}}</div>Berømmet aarhusiansk værtshus beliggende i [[Skolegade 11]]. Dets historie kan spores helt tilbage til 1848, hvor den aarhusianske konditor Hans Ditlev Weinschenk åbnede konditori i lokalerne i Skolegade, hvor også likør og rhinskvin udskænkedes.


I 1852 overgik forretningen til konditor [[S. Simonsen]], der allerede året efter afhændede forretningen. I årene 1853 - 1865 var den en skræddermester [[J.H.G. Søchting]], der drev cafe og billiard i lokalerne. I årene 1865 - 1883 var den ingen udskænkning, i stedet dannede lokalerne ramme om andre forretningsaktiviteter. Men i 1885 genåbende ved restauratør [[L. Jensen]] et værthus i bygningen.
I 1852 overgik forretningen til konditor [[S. Simonsen]], der allerede året efter afhændede forretningen. I årene 1853-1865 var det en skræddermester [[J.H.G. Søchting]], der drev café og billard i lokalerne. I årene 1865-1883 var der ingen udskænkning; i stedet dannede lokalerne ramme om andre forretningsaktiviteter. Men i 1885 genåbnede restauratør [[L. Jensen]] et værthus i bygningen.


Indtil 1936, hvor den legendariske [[Elna Lauersen Pind]] (1902-1984) overtog forretningen og døbte den ''Pinds Cafe'', fandtes i lokalerne således cafe og værtshus ved forskellige indehavere og under forskellige navne. Det var med Elna Pind, at cafeen indstiftedes som en institution i det århusianske værthusmiljø. Med Fru Pinds karismatiske udstråling og bestemte facon var cafeen sikret et ansigt udadtil, der vakte opmærksomhed.
Indtil 1936, hvor den legendariske [[Elna Lauersen Pind (1902-1984)|Elna Lauersen Pind]] overtog forretningen og gav den navnet Pinds Cafe, fandtes i lokalerne således café og værtshus ved forskellige indehavere og under forskellige navne. Det var med Elna Pind, at caféen indstiftedes som en institution i det aarhusianske værtshusmiljø. Med fru Pinds karismatiske udstråling og bestemte facon var caféen sikret et ansigt udadtil, der vakte opmærksomhed.


I 1981 blev Fru Pind alvorligt syg og måtte opgive at drive forretningen. Den stod derefter tom i tre og et halvt år, men blev genåbnet i 1984 efter Fru Pinds død ved et nystiftet anpartsselskab, der engagerede sig i at bevare dette stykke århushistorie. I 1999 lykkedes det ikke for anpartsselskabet at forny lejekontrakten med bygningens ejer Anne Ring. Derfor flyttede cafeen fra [[Skolegade 11]] til nye lokaler i [[Skolegade 29]] med hovedanpartshaver [[John Nielsen]] i spidsen. Cafeen blev indrettet med møbler, billeder og bar i samme stil som den gamle. Der opstod imidlertid en tvist om retten til navnet Pinds Cafe mellem anpartsselskabet og Anne Ring. Man indgik et forlig, hvor [[Anne Ring]] beholdt retten til navnet Pinds Cafe, der således fortsat er beliggende i [[Skolegade]] 11, mens anpartselskabet ved John Nielsen omdøbte forretningen i Skolegade 29 til Restaurant Pinden.
I 1981 blev Fru Pind alvorligt syg og måtte opgive at drive forretningen. Den stod derefter tom i tre og et halvt år, men blev genåbnet i 1984 efter fru Pinds død ved et nystiftet anpartsselskab, der engagerede sig i at bevare dette stykke aarhushistorie. I 1999 lykkedes det ikke for anpartsselskabet at forny lejekontrakten med bygningens ejer Anne Ring. Derfor flyttede caféen fra [[Skolegade 11]] til nye lokaler i [[Skolegade 29]] med hovedanpartshaver [[John Nielsen]] i spidsen. Caféen blev indrettet med møbler, billeder og bar i samme stil som den gamle. Der opstod imidlertid en tvist om retten til navnet Pinds Cafe mellem anpartsselskabet og Anne Ring. Man indgik et forlig, hvor [[Anne Ring]] beholdt retten til navnet Pinds Cafe, der således fortsat er beliggende i [[Skolegade]] 11, mens anpartsselskabet ved John Nielsen omdøbte forretningen i Skolegade 29 til Restaurant Pinden.


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
3.058

redigeringer