Anonym

Jens Mogens Christian Larsen (1844-1927): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
(Fjerner version 78454 af Amanda R (diskussion))
Tag: Omgjort
No edit summary
 
Linje 1: Linje 1:
[[File:Jens_Mogens_Christian_Larsen.jpg|200px|thumb|right|Kunstsmed Jens Mogens Christian Larsen]]
[[File:Jens_Mogens_Christian_Larsen.jpg|200px|thumb|right|Kunstsmed Jens Mogens Christian Larsen]]
Kunstsmed og vægtfabrikant '''Jens Mogens Christian Larsen''', medlem af [[Aarhus Byråd|Aarhus Byråd]] 5. januar 1894 - 31. december 1898 for partiet [[Højre]]. Ridder af Dannebrog.
'''Jens Mogens Christian Larsen''' (født den 6. april 1844 i Odense, død den 12. juli 1927 i Aarhus) var kunstsmed og vægtfabrikant samt medlem af [[Aarhus Byråd|Aarhus Byråd]] fra den 5. januar 1894 til den 31. december 1898 for partiet [[Højre]]. Ridder af Dannebrog.


Født 6. april 1844 i Odense, død 12. juli 1927 i Aarhus.
Forældre: tømrer Jens Jacob Larsen og hustru Anne Sophie Lindegaard.
Forældre: tømrer Jens Jacob Larsen og hustru Anne Sophie Lindegaard.
Gift 6. marts 1879 med Julie Frederikke Liisberg, født 1. november 1862 i Aarhus, datter af grovsmed Peder Jensen Liisberg og hustru Anna Nielsen.
Gift den 6. marts 1879 med Julie Frederikke Liisberg, født den 1. november 1862 i Aarhus, datter af grovsmed Peder Jensen Liisberg og hustru Anna Nielsen.


===Opvækst og ungdom===
===Opvækst og ungdom===
Larsen måtte fra sit 6. år arbejde med på at skaffe føden i hjemmet. Han kom i lære 1858 som klejnsmed i Odense og blev svend 1862. I sine unge dage tilbragte han ikke mindre end 8 år på rejse til fods, i Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig og England. I Paris arbejdede han i tre år. Han lærte meget på disse rejser til gavn for sit fag.  
Larsen måtte fra sit sjette år arbejde med på at skaffe føden i hjemmet. Han kom i lære 1858 som klejnsmed i Odense og blev svend 1862. I sine unge dage tilbragte han ikke mindre end otte år på rejse til fods, i Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig og England. I Paris arbejdede han i tre år. Han lærte meget på disse rejser til gavn for sit fag.  


===Karriere===
===Karriere===
I 1869 tog han borgerskab i København men allerede i 1870 kom han til Aarhus som formand hos fabrikant [[H. P. Jensen & Co.|H. P. Jensen]]. I 1872 etablerede han sig og virkede til sin død 1927 som kunstsmed og vægtfabrikant.  
I 1869 tog han borgerskab i København, men allerede i 1870 kom han til Aarhus som formand hos fabrikant [[H.P. Jensen & Co.|H.P. Jensen]]. I 1872 etablerede han sig og virkede til sin død 1927 som kunstsmed og vægtfabrikant.  


===Telefonen i Aarhus===
===Telefonen i Aarhus===
Linje 32: Linje 31:


===Politik===
===Politik===
Larsen var herudover medlem af byrådet 1894-98, hvor han repræsenterede håndværket på en udmærket måde samtidig med, at han også tog sig en del af f.eks. skolesager. Larsen var en af håndværkets ledere i Århus, og han var en populær og afholdt mand, der var kendt for sit lyse smil og gode humør. »Kunstsmeden«, »Kunstigsmeden« eller »Den evig glade kunstsmed« kaldte man ham. I sine sidste år passede han en lotterikollektion »med fez på hovedet og i selskab med sine gravhunde« i en fribolig, som Håndværkerforeningen havde overladt ham.
Larsen var herudover medlem af byrådet i perioden 1894-98, hvor han repræsenterede håndværket på en udmærket måde samtidig med, at han også tog sig en del af f.eks. skolesager. Larsen var en af håndværkets ledere i Aarhus, og han var en populær og afholdt mand, der var kendt for sit lyse smil og gode humør. »Kunstsmeden«, »Kunstigsmeden« eller »Den evig glade kunstsmed« kaldte man ham. I sine sidste år passede han en lotterikollektion »med fez på hovedet og i selskab med sine gravhunde« i en fribolig, som Håndværkerforeningen havde overladt ham.


===Medlem af eller byens repræsentant i ...===
===Medlem af eller byens repræsentant i ...===
2.666

redigeringer