Anonym

Skanderborgvej: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
m
ingen redigeringsopsummering
mNo edit summary
Linje 9: Linje 9:
Vejen strækker sig fra [[Søndre Ringgade]]/ [[Harald Jensens Plads]] på [[Frederiksbjerg]] til industrikvarteret ved [[Gunnar Clausens Vej]] i [[Viby]]. Den er ca. 5,3 km lang.
Vejen strækker sig fra [[Søndre Ringgade]]/ [[Harald Jensens Plads]] på [[Frederiksbjerg]] til industrikvarteret ved [[Gunnar Clausens Vej]] i [[Viby]]. Den er ca. 5,3 km lang.


Landevejen mod Skanderborg omtales i 1575 som Adelvejen. I 1839 blev den benævnt som Vejen til Skanderborg. Den startede straks uden for [[Frederiks Port]] mellem [[Søndre Kirkegård]] og [[Ridehuset]]. Da jernbanen kom til Aarhus, og der blev bygget bro over banen, blev vejdelen i Viby Sogn navngivet Brogade. I 1872 blev strækningen fra [[Vester Allé]] til Viby sognegrænse omdøbt til [[Frederiks Allé]]. Efter indlemmelsen af Frederiksbjerg i 1874 i Aarhus Kommune blev landevejsgaden Frederiks Allé forlænget frem til kvarteret ved [[Dannebrogsgade]]. Det efterfølgende vejstykke blev i 1904 navngivet de Mezas Vej. I 1910 skete der en afgravning af Skanderborg
=== Historisk set ===
Landevej og et areal på [[Marselisborg Mark]] ved den senere [[Harald Jensens Plads]]. I Viby Kommune vedtog man i 1917 at kalde vejen gennem Viby midtby og frem til jernbaneoverskæringen i Kongsvang for Kongevej, og et par år senere (1922) blev vejen syd for Viby navngivet Vestre Kongevej. I 1939 kom vejen fra Harald Jensens Plads frem til Viby sognegrænse til at bære navnet
Landevejen mod Skanderborg omtales i 1575 som Adelvejen. I 1839 blev den benævnt som Vejen til Skanderborg. Den startede straks uden for [[Frederiks Port]] mellem [[Søndre Kirkegård]] og [[Ridehuset]].
Skanderborgvej. Efter bygning af ny bro (1954) over jernbanen blev Kongevej i 1955 ændret til Skanderborgvej. Den trafikale udvikling gjorde, at flere småhuse og gårde i Viby midtby i begyndelsen af 1960’erne blev nedrevet for at give plads til en ny og bredere vej. Sydvest for Viby Sogn har landevejen navne som Møllebakken i [[Tranbjerg Sogn]], Hovedvejen i Kolt Sogn og går over i Århusvej i Skanderborg Kommune.
 
Da jernbanen kom til Aarhus, og der blev bygget bro over banen, blev vejdelen i Viby Sogn navngivet Brogade. I 1872 blev strækningen fra [[Vester Allé]] til Viby sognegrænse omdøbt til [[Frederiks Allé]]. Efter indlemmelsen af Frederiksbjerg i 1874 i Aarhus Kommune blev landevejsgaden Frederiks Allé forlænget frem til kvarteret ved [[Dannebrogsgade]]. Det efterfølgende vejstykke blev i 1904 navngivet [[De Mezas Vej]].  
 
I 1910 skete der en afgravning af Skanderborg Landevej og et areal på [[Marselisborg Mark]] ved den senere [[Harald Jensens Plads]]. I Viby Kommune vedtog man i 1917 at kalde vejen gennem Viby midtby og frem til jernbaneoverskæringen i [[Kongsvang]] for [[Kongevej]], og et par år senere, i 1922, blev vejen syd for Viby navngivet [[Vestre Kongevej]].  
 
I 1939 kom vejen fra Harald Jensens Plads frem til Viby sognegrænse til at bære navnet Skanderborgvej. Efter bygning af ny bro (1954) over jernbanen blev Kongevej i 1955 ændret til Skanderborgvej. Den trafikale udvikling gjorde, at flere småhuse og gårde i Viby midtby i begyndelsen af 1960’erne blev nedrevet for at give plads til en ny og bredere vej. Sydvest for Viby Sogn har landevejen navne som Møllebakken i [[Tranbjerg Sogn]], Hovedvejen i [[Kolt Sogn]] og går over i [[Århusvej]] i [[Skanderborg Kommune]].


=== Adresser og bygninger på Skanderborgvej ===
=== Adresser og bygninger på Skanderborgvej ===