Anonym

Aarhus som Cykelby: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 3: Linje 3:
Cykelhandlingsplanen tager sit udspring i »Handlingsplan 2002-2005 for [[Aarhus Kommune]] i det 21. århundrede«, hvor cykelhandlingsplanen er udpeget som et konkret initiativ.
Cykelhandlingsplanen tager sit udspring i »Handlingsplan 2002-2005 for [[Aarhus Kommune]] i det 21. århundrede«, hvor cykelhandlingsplanen er udpeget som et konkret initiativ.
[[Aarhus Byråd]] vedtog i 2007 en cykelhandlingsplan for kommunen. Planen er lavet på baggrund af udsigten til stadigt stigende transportbehov og med ønsket om at begrænse biltrafikken og fremme cyklismen som en sund transportform. Udover det sunde aspekt for cyklisterne er cyklen mindre pladskrævende og har miljømæssigt en fordel fremfor bilen.
[[Aarhus Byråd]] vedtog i 2007 en cykelhandlingsplan for kommunen. Planen er lavet på baggrund af udsigten til stadigt stigende transportbehov og med ønsket om at begrænse biltrafikken og fremme cyklismen som en sund transportform. Udover det sunde aspekt for cyklisterne er cyklen mindre pladskrævende og har miljømæssigt en fordel fremfor bilen.
Cykelplanen omfatter blandt andet etablering af cykelruter, forhold omkring sikkerhed, parkeringsforhold, dialog med brugerne og information om cyklisternes forhold. udover de egentlige anlægsprojekter vil Århus gennem kampagner og events i 2009 blive lanceret som Århus Cykelby.
Cykelplanen omfatter blandt andet etablering af cykelruter, forhold omkring sikkerhed, parkeringsforhold, dialog med brugerne og information om cyklisternes forhold. Udover de egentlige anlægsprojekter vil Aarhus gennem kampagner og events i 2009 blive lanceret som Aarhus Cykelby.


'''Cykeltrafikken i Aarhus'''
===Cykeltrafikken i Aarhus===


Cyklens popularitet i Aarhus ser ikke ud til at afvige væsentligt fra det generelle billede i Danmark - hverken i forhold til hvor ofte eller hvor langt der cykles. Knap 20% af alle ture i Aarhus foregår på cykel, med en gennemsnitlig turlængde på 1,5 km. Nylige analyser af udviklingen i cykeltrafikken viser, at cykeltrafikkens omfang i dag er lidt lavere end i begyndelsen af 90-erne. Tællingerne viser i øvrigt, at cykeltrafikken øges, jo tættere man kommer på Aarhus centrum, og at de store indfaldsveje afvikler en ganske betydelig mængde cykeltrafik.
Cyklens popularitet i Aarhus ser ikke ud til at afvige væsentligt fra det generelle billede i Danmark - hverken i forhold til hvor ofte eller hvor langt der cykles. Knap 20% af alle ture i Aarhus foregår på cykel, med en gennemsnitlig turlængde på 1,5 km. Nylige analyser af udviklingen i cykeltrafikken viser, at cykeltrafikkens omfang i dag er lidt lavere end i begyndelsen af 90'erne. Tællingerne viser i øvrigt, at cykeltrafikken øges, jo tættere man kommer på Aarhus centrum, og at de store indfaldsveje afvikler en ganske betydelig mængde cykeltrafik.


'''De planlagte cykelruter'''
===De planlagte cykelruter===


Der er planlagt 6 ruter og en rekreativ rute. Prisen for de 6 nye ruter er 100 mio. kr.
Der er planlagt 6 ruter og en rekreativ rute. Prisen for de 6 nye ruter er 100 mio. kr.


'''Vejlby-Lystrup ruten'''. En 10 km lang rute, der undervejs passerer [[Vejlby]] og [[Egå Engsø]].
'''Vejlby-Lystrup ruten''' En 10 km lang rute, der undervejs passerer [[Vejlby]] og [[Egå Engsø]].


'''Skejby-Lisbjerg ruten'''. Ny cykelrute mellem City og boligområder i [[Skejby]]-[[Lisbjerg]]. Ruten starter ved Cykelringen og forløber via [[Grønnegade]] og [[Sejrøgade]], og videre gennem [[Botanisk Have]] frem til [[Vestre Ringgade]]. Fra tunnelen under [[Ringgaden]] fortsættes ad [[Møllevangs Allé]] frem til [[Hasle Ringvej]] og en eksisterende tunnel. Herfra forløber ruten mod Lisbjerg via et nyt stiforløb gennem [[Vestereng]] og Skejby. Det nordlige forløb fastlægges nøjere i tilknytning til planerne for et nyt [[Skejby Sygehus]] og det nye byområde i Lisbjerg, herunder i sammenhæng med et letbanetracé på tværs af Egå-dalen.
'''Skejby-Lisbjerg ruten''' Ny cykelrute mellem City og boligområder i [[Skejby]]-[[Lisbjerg]]. Ruten starter ved Cykelringen og forløber via [[Grønnegade]] og [[Sejrøgade]], og videre gennem [[Botanisk Have]] frem til [[Vestre Ringgade]]. Fra tunnelen under [[Ringgaden]] fortsættes ad [[Møllevangs Allé]] frem til [[Hasle Ringvej]] og en eksisterende tunnel. Herfra forløber ruten mod [[Lisbjerg]] via et nyt stiforløb gennem [[Vestereng]] og [[Skejby]]. Det nordlige forløb fastlægges nøjere i tilknytning til planerne for et nyt [[Skejby Sygehus]] og det nye byområde i Lisbjerg, herunder i sammenhæng med et [[Letbanen|letbanetracé]] på tværs af [[Egå|Egå-dalen]].


'''Tilst ruten'''. Er en forgrening på Skejby-Lisbjerg ruten. Fra Cykelringen følger [[Tilst]]-ruten den foran nævnte Skejby-Lisbjerg rute frem til krydset [[Paludan Müllers Vej]]/[[Møllevangs Allé]]. Herfra fortsætter ruten ad Paludan Müllers Vej, [[Marienlystvej]] og videre med forbindelse til boligområderne og det eksisterende stinet i Tilst.
'''Tilst ruten''' Er en forgrening på Skejby-Lisbjerg ruten. Fra Cykelringen følger [[Tilst]]-ruten den foran nævnte Skejby-Lisbjerg rute frem til krydset [[Paludan Müllers Vej]]/[[Møllevangs Allé]]. Herfra fortsætter ruten ad Paludan Müllers Vej, [[Marienlystvej]] og videre med forbindelse til boligområderne og det eksisterende stinet i Tilst.


'''Brabrand Nord ruten.''' Ny rute mellem City og [[Brabrand]] Nord. Ruten forløber fra Cykelringen ad [[Thorvaldsensgade]], [[Viborgvej]], [[Præstevangsvej]], [[Ryhavevej]] og videre ad [[Edwin Rahrs Vej]] med tilslutning til området omkring Brabrand Nord.
'''Brabrand Nord ruten''' Ny rute mellem City og [[Brabrand]] Nord. Ruten forløber fra Cykelringen ad [[Thorvaldsensgade]], [[Viborgvej]], [[Præstevangsvej]], [[Ryhavevej]] og videre ad [[Edwin Rahrs Vej]] med tilslutning til området omkring Brabrand Nord.


'''Hasselager ruten.''' Ny cykelrute med forbindelse til Hasselager og byvækstområderne her. Fra Cykelringen forløber ruten via Vestergade, [[Carl Blochs Gade]] og [[P. Hiort-Lorentzens Vej]] under [[Ringgadebroen]]. Herfra via stiforbindelse langs [[Haveforeningen Åbrinken]] og videre ad [[Åbrinkvej]] og ad [[Brabrandstien]] nord for [[Åhavevej]] - med fortsættelse ad [[Rugholmvej]]/[[Norringholmsvej]] og Brabrandstien, under motorvejen ved [[Høskoven]] og frem til [[Ormslevvej]]. Herfra fortsætter ruten via Bøgeskov Høvej mod [[Hasselager]] (Kolt Skovvej) via et ikke fuldstændigt fastlagt forløb gennem erhvervsområdet ved Hasselager Centervej. Udover Ringgaden krydser ruten Viby Ringvej, Motorvejen, Ravnsbjergvej, Genvejen samt hovedbanen.  
'''Hasselager ruten''' Ny cykelrute med forbindelse til [[Hasselager]] og byvækstområderne her. Fra Cykelringen forløber ruten via [[Vestergade]], [[Carl Blochs Gade]] og [[P. Hiort-Lorentzens Vej]] under [[Ringgadebroen]]. Herfra via stiforbindelse langs [[Haveforeningen Åbrinken]] og videre ad [[Åbrinkvej]] og ad [[Brabrandstien]] nord for [[Åhavevej]] - med fortsættelse ad [[Rugholmvej]]/[[Norringholmsvej]] og Brabrandstien, under motorvejen ved [[Høskoven]] og frem til [[Ormslevvej]]. Herfra fortsætter ruten via Bøgeskov Høvej mod [[Hasselager]] (Kolt Skovvej) via et ikke fuldstændigt fastlagt forløb gennem erhvervsområdet ved Hasselager Centervej. Udover Ringgaden krydser ruten Viby Ringvej, Motorvejen, Ravnsbjergvej, Genvejen samt hovedbanen.  


'''Holme ruten.''' Ny cykelrute mellem City og Holme. Cykelruten forløber ad [[Park Allé]], [[M. P. Bruuns Gade]], [[Hans Broges Gade]], [[Dalgas Avenue]], [[Kongevejen]], [[Carl Nielsens Vej]], [[Holmevej]], [[Holme Byvej]] og frem til [[Bjødstrupvej]].
'''Holme ruten''' Ny cykelrute mellem City og [[Holme]]. Cykelruten forløber ad [[Park Allé]], [[M. P. Bruuns Gade]], [[Hans Broges Gade]], [[Dalgas Avenue]], [[Kongevejen]], [[Carl Nielsens Vej]], [[Holmevej]], [[Holme Byvej]] og frem til [[Bjødstrupvej]].


Den rekreative rute. Udover de 6 nye cykelruter anlægges der i forbindelse med omdannelsen af [[De Bynære Havnearealer]] en ny, rekreativ forbindelse fra [[Tangkrogen]] i syd til [[Riis Skov]] i nord. Denne vil også udgøre en vigtig cykelforbindelse i det samlede hovedrutenet.
'''Den rekreative rute''' Udover de 6 nye cykelruter anlægges der i forbindelse med omdannelsen af [[De Bynære Havnearealer]] en ny, rekreativ forbindelse fra [[Tangkrogen]] i syd til [[Riis Skov]] i nord. Denne vil også udgøre en vigtig cykelforbindelse i det samlede hovedrutenet.




'''7 Indsatsområder'''
===7 Indsatsområder===


I Cykelhandlingsplanen er der udpeget syv indsatsområder. Der er tale om en flerstrenget strategi for at øge cykeltrafikken, og alle indsatser er i princippet lige vigtige.
I Cykelhandlingsplanen er der udpeget syv indsatsområder. Der er tale om en flerstrenget strategi for at øge cykeltrafikken, og alle indsatser er i princippet lige vigtige.


1. Sammenhængende cykelrutenet
1. Sammenhængende cykelrutenet
Et samlet cykelrutenet bestående af hurtige, direkte og sikre cykelruter skal gøre det mere attraktivt at være cyklist. Rutenettet skal bestå af både eksisterende og nye ruter, og en klassificering vil udgøre grundlaget for nettets fremtidige standard og udbygning.
Et samlet cykelrutenet bestående af hurtige, direkte og sikre cykelruter, skal gøre det mere attraktivt at være cyklist. Rutenettet skal bestå af både eksisterende og nye ruter, og en klassificering vil udgøre grundlaget for nettets fremtidige standard og udbygning.


2. Fremkommelighed i kryds
2. Fremkommelighed i kryds
Linje 53: Linje 53:
Bedre information, mere dialog med foreninger og fællesråd samt kampagner skal få flere til at cykle.
Bedre information, mere dialog med foreninger og fællesråd samt kampagner skal få flere til at cykle.


'''Cykelhandlingsplan 2017'''
===Cykelhandlingsplan 2017===


Cykelhandlingsplan 2017 skal gøre det endnu mere attraktivt at cykle i Aarhus ved at sikre de rette fysiske rammer og fremme en god cykelkultur. Cykelhandlingsplanen erstatter den nuværende cykelhandlingsplan fra 2007.
Cykelhandlingsplan 2017 skal gøre det endnu mere attraktivt at cykle i Aarhus ved at sikre de rette fysiske rammer og fremme en god cykelkultur. Cykelhandlingsplanen erstatter den nuværende cykelhandlingsplan fra 2007.
5.862

redigeringer