Anonym

Thomas Pedersen Funder (1804-1860): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
m
No edit summary
Linje 11: Linje 11:
Funder hørte efter fødsel og social placering til byens kreds af velstående købmænd, men adskilte sig delvis fra den ved også at være akademiker, idet han blev cand.jur. 1826.
Funder hørte efter fødsel og social placering til byens kreds af velstående købmænd, men adskilte sig delvis fra den ved også at være akademiker, idet han blev cand.jur. 1826.


I 1834 valgtes han til stænderdeputeret for Jyllands 2. købstaddistrikt og genvalgtes 1841. Han var kongevalgt medlem af den grundlovgivende rigsforsamling og 1849-53 medlem af Rigsdagens Landsting. I sit politiske arbejde som stænderdeputeret repræsenterede Funder oppositionen mod enevælden i et tidligt afbleget frisind, der i årenes løb blev stedse mere konservativt præget. Men både ved sin position og sin praktiske dygtighed formåede han at fylde alle hverv, der i tidens løb blev ham betroet. Han kunne som ideal have haft den victorianske tids købmand med typens fortrin og begrænsning, omsat til et jysk format. Uanset sin deltagelse i det politiske liv hjemme og ude passede han flittigt ledelsen af sin tobaksfabrik, der senere er indgået i [[Schmalfelds Fabrikker A/S]], og 1847 kunne han for 56.000 rigsdalere købe hovedgården Astrup i Salling.  
I 1834 valgtes han til stænderdeputeret for Jyllands 2. købstaddistrikt og genvalgtes 1841. Han var kongevalgt medlem af den grundlovgivende rigsforsamling og 1849-53 medlem af Rigsdagens Landsting. I sit politiske arbejde som stænderdeputeret repræsenterede Funder oppositionen mod enevælden i et tidligt afbleget frisind, der i årenes løb blev stedse mere konservativt præget. Men både ved sin position og sin praktiske dygtighed formåede han at fylde alle hverv, der i tidens løb blev ham betroet. Han kunne som ideal have haft den victorianske tids købmand med typens fortrin og begrænsning, omsat til et jysk format. Uanset sin deltagelse i det politiske liv hjemme og ude passede han flittigt ledelsen af sin tobaksfabrik, der senere er indgået i [[Schmalfelds Tobaksskompagni|Schmalfelds Fabrikker A/S]], og 1847 kunne han for 56.000 rigsdalere købe hovedgården Astrup i Salling.


===Titler og poster===
===Titler og poster===
3.648

redigeringer