Restaurant Alléenberg
Restaurant Alléenberg var beliggende i en toetagers bygning med balkon ud mod Nørre Allé, som indtil 1936 lå på hjørnet Nørre Allé 62 og Ny Munkegade 1. Grundet gadereguleringer blev bygningen i 1936 revet ned og erstattet med et etagebyggeri med bageri i stuen og boliger ovenover.
Restauranten blev drevet af enkefru Karen Nielsen gennem bestyrere, og da hun afgik ved døden omkring 1928, overtog enkefru Ane Marie Pedersen, som ligeledes drev stedet ved hjælp af bestyrere.
Restauranten bød på et særskilt dameværelse med egen indgang fra Munkegade, der var lukket keglebane i baghaven, og om sommeren kunne gæsterne blive serviceret ude på balkonen. Senere - under bestyrer S. Jørgensen - blev lokalerne indrettet med palmer og røde løbere, og fra 1908 blev der reklameret med musik. I 1911 var det dametrioen "Branding", som hver aften fra kl. 20 til kl. 23 spillede lokalerne op.
I 1920'erne blev der umiddelbart ikke længere spillet musik i restauranten - i hvert fald reklameredes der hverken med koncerter eller solistoptrædener fra 1920'erne og fremefter. I 1929 fik restaurantens nye bestyrer, Charles Friis Jensen, trykt en reklame i Aarhusposten, hvor det blev fremhævet, at restauranten havde et førsteklasses køkken med á la carte hele dagen og plads til selskaber på op til 60 kuverter, som i øvrigt også kunne nyde stedets nyistandsatte skydebane.
I 1930'erne kom restauranten i politiets søgelys, da det viste sig, at Friis Jensen havde udlejet nogle af restaurantlokalerne - dels til en billardklub, dels til en natklub ved navn Bohème - og ifølge politimester Hoeck var der ført tilstrækkelig bevis for, at de to klubber havde gjort sig skyldige i det såkaldte nattesæde, altså en overtrædelse af lukkebestemmelserne for beværtninger, som de var vedtaget i Beværterloven af 1924. Friis Jensen blev tiltalt for medvirken til nattesæde, han fratrådte sin stilling på restauranten og blev i stedet ansat på Den Gamle Café i Sønder Allé 2.
A.M. Thomsen, som tidligere havde været bestyrer af restauranten, vendte tilbage i 1936 og fik kort tid efter bevilling som restauratør, da Ane Marie Pedersen afgik ved døden. Thomsen nåede dog ikke at være restauratør på Ny Munkegade 1 længe, for samme år blev det vedtaget, at bygningen, som restauranten lå i, skulle rives ned. Thomsen flyttede herefter Restaurant Alléenberg til Vestergade 43, men succesen blev angiveligt aldrig den samme igen.
Bevillingshavere og bestyrere
- Ukendt periode: Bestyrer Christian Madsen.
- 1907-1910: Bestyrer Søren Jørgen Jørgensen.
- Ca. 1920-1928: Restaurationsbestyrer Arthur Marius Thomsen, som tidligere havde arbejdet på Café Vesterport, der lå på Vesterport 10. Bevillingsindehaver var på dette tidspunkt enkefru Karen Nielsen.
- 1928-1936: Bestyrer Charles Friis Jensen, som tidligere var tjener på Teatercaféen. Jensen fratrådte stillingen som bestyrer efter beskyldninger om medvirken til nattesæde.
- Ca. 1928: Karen Nielsen afgik ved døden, og Ane Marie Pedersen blev stedets nye bevillingsindehaver.
- 1937: A.M. Thomsen vendte tilbage som bestyrer og fik samme år bevilling som restauratør, da Ane Marie Pedersen afgik ved døden.
Ny Munkegade 1 på Aarhusarkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur & kilder
- John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, 23-25
- Preben Rasmussens Udklipssamling 1800-1990, Banegaardsgade 43