Raadhuus Kafeen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Raadhuus Kafeen. Foto 1940

Raadhuus Kafeen er et af Århus' ældste spisesteder beliggende i Sønder Allé på hjørnet ved Hans Hartvig Seedorffs Stræde. Cafeen åbnede den 29. august 1924 ved vinhandler Jens Jørgensen under navnet Park Alleens Vinstue. Som udgangspunkt var der tale om en beværtning med servering af øl og vin, men blev senere udvidet med et køkken, der specialiserede sig i frokostretter og smørrebrød under den bekendte ejer Julius Jensen, der overtog stedet i 1928. Under samme ejer etableredes et dametoilet, så byens damer, der nu mere og mere bevægede sig ud i det offentlige liv, kunne gæste stedet. Julius Jensen døde i 1948, hvorefter cafeen blev solgt til daværende overtjener på Hotel Regina, en vis Hr. Klinkhammer. Denne solgte i 1959 stedet til ægteparret Kaj og Else Rasmussen.

I årene 1970-1984 hed indehaveren Kurt Momme, også kaldt "Salige Momme", og det var i denne periode, at cafeen blev et begreb i den århusianske restaurationsverden. Det var også under Momme, at den inderste stue fik navn efter den kendte digter og stamgæst Hans Hartvig Seedorff (1892-1986).

I perioden 1984-1986 hed ejeren Leif Andersen. Denne forsøgte at forandre stedets profil fra det traditionelle til det moderne. Det betød blandt andet, at man forandrede menukortet, så det franske køkken blev rigt repræsenteret. Ændringerne blev ikke vel modtaget af det skeptiske stamklientel, og tiden var måske heller ikke til den slags eksperimenter. Andersen måtte derfor lukke, og i 1986 overtog ægteparret Olaf og Lizzie Sørensen ejerskabet. Hermed blev den gamle stil genindført, og stedet kunne igen lægge krop til en voksende kundekreds.

Fra 1991 var cafeen under ejerskab af Siri Stephansen, indtil Martin Hauge og dennes mor Winnie Hauge, der tillige drev Restaurant Seafood ved Marselisborg Havn, overtog. Også denne gang var der tale om en videreførsel, der tog hensyn til cafeens efterhånden hævdvundne traditioner. Dog med en vis fornyelse af spisekortet. Med cafeens placering tæt ved Århus Rådhus har den igennem årene oplevet en ikke ubetydelig tilgang af politikere og embedsmænd, der over et stykke smørrebrød har diskuteret byens politiske anliggender.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Nielsen og overført fra Århus Leksikon
  • Århus Stiftstidende 24.4.1982. 28.7.1986. 30.7.1991. 1.1.1994. 28.8.1999. 21.3.2007