Ormslev og Omegns Borgerforening

Fra AarhusWiki

Ormslev og Omegns Borgerforening er fællesrådet for byen Ormslev og omegn.

Lokalsamfundsbeskrivelse

Herunder følger Ormslev og Omegns Borgerforenings egen lokalsamfundsbeskrivelse, der blev udarbejdet som et bidrag til kommuneplanen 2017.

Lokalsamfundsbeskrivelse - Ormslev og Omegns Borgerforening, 2017-18

Fakta om byen

  • Antal indbyggere i Ormslev og Omegn: 667
  • 10 km. Til Banegården
  • 2,5 km. Til sydgående motorvej
  • 4 km. Til nordgående motorvej
  • Ormslev by ligger præcis 10 km. Fra Banegården
  • Bus 21/11 ind til byen: fra Åbo, via Ormslev, Stavtrup, Kaj Munksvej, Harald Jensen Plads – 45 min.
  • 3 km til 11’erens endestation
  • 2,5 km. Til 1 A’s endestation i Kolt
  • 3,5 km. Til indkøb i Stavtrup eller i Kolt
  • 1 km til Årslev Engsø, 3,5 km til Brabrandsøen
  • Ingen natbusser
  • Cykelsti hele vejen ind mod Aarhus fra Ormslev.
  • Ingen cykelsti fra Åbo eller Ormslev Stationsby til Ormslev
  • Vuggestue og børnehave i Stavtrup
  • Folkeskole og friskole i Stavtrup med fritidsordninger og SFO
  • Ormslev kirke omfatter Ormslev og Omegn samt Stavtrup
  • Borgerforeningen har et Borgerhus, som ejes af Borgerforeningen. Det ligger Ormslev.

Ormslev og Omegns Borgerforening

Ormslev Borgerforening omfatter landsbyerne Ormslev, Åbo og Ormslev Stationsby, hvoraf Ormslev er den største. I alt boede der pr. 1. februar 2017 667 personer i området.

Hvad er Borgerforeningens formål?

Det er foreningens formål at samle borgerne i Ormslev og omegn og varetage disses fælles interesser, herunder udøve voksenundervisning i henhold til loven om Folkeoplysning. Desuden er det foreningens formål, at varetage Borgerhusets interesser, idet foreningen er upolitisk. Som aktive medlemmer kan optages enhver Borger i Ormslev og omegn.

Et medlemskab af foreningen giver borgerne mulighed for at deltage i og være med til at skabe liv og udvikling i byen.

Ormslev og Omegns Borgerforening har en hjemmeside, hvor man bl.a. kan finde informationer om Borgerforenings bestyrelse. Vi har også en Facebookgruppe, som hedder Ormslev. Gruppen har pr. 8.10.17 i alt 92 medlemmer.

Hvilket område omfatter Ormslev Borgerforening

Ormslev Borgerforeningen har sin nordlige grænse på den nordre side af Årslev Engsø, mod øst afgrænses foreningens område af Alle’en der fører ned til den gamle Herregård Constantinsborg, som kan dateres tilbage til 1400 tallet. Mod syd strækker området sig over marker til de første huse i Kolt og mod vest afgrænses vores foreningsområde af den vestlige ende af den nye Åbo skov, som ligger i Åbo.

Ormslev Borgerforening omfatter således en skare af medborgere, der har valgt at bosætte sig i et af Aarhus Kommunes skønneste naturområder med et rigt fugleliv. Her er roligt og udsigten over Århus Ådal, Årslev Engsø og det åbne land mod norvest er mageløs.

Området indgår i det som i kommunen kaldes den grønne kile. Kilen har sit udspring inde ved ”Huset” ved Århus Å og strækker sig således helt ud til Gammel Harlev Mølle, den yderste grænse af Ormslev Borgerforenings område. Denne grønne kile kæmpes der ofte hårdt for at beskytte mod yderligere byudvikling, således at man som borger i Aarhus altid er tæt på naturen.

Vi bor så at sige ovenpå kommunens grundvandsreserver, som byrådet har besluttet at beskytte. Vi forventer således ikke at området udbygges i fremtiden som på den nordlige side af Årslev Engsø ud mod Harlev. Området ligger som en lille rolig smørklat lidt udenfor storbyens dynamiske og mere hektiske liv.

Vi oplever at området har stor rekreativ betydning for os selv og for Aarhus Kommunes borgere, der kan besøge Åbo Skov og bo i Shelter eller lave bål, gå en tur rundt om Årslev Engsø, forcere de ret stejle bakker i området på cykel eller i løb, kigge på fugle, spotte havørne eller se og høre gæssene der skræpper højt, når de flyver en runde før sengetid. Vi leger med tanken om at bygge varme bade på kanten af Ådalen, hvor man kan slappe af og nyde udsigten til en skøn rød solnedgang og opleve den ro det indgyder.

Livet i Ormslev og Omegn

I Ormslev lukkede den sidste dagligvareforretning i 1996 og dermed mistede vi også et naturligt mødested. Vi kører til Stautrup, Kolt eller Viby for at ordne de daglige indkøb, og tager til Viby, Harlev eller Kolt for at komme på Biblioteket, til lægen, tandlæge mm.

Mange børn går i skole i Stavtrup, på Højvangskolen, hvor der er tilknyttet skolebustjeneste. Eller på Friskolen i Stavtrup. Disse børn benytter sig af den offentlige bus for at komme i skole. Daginstitutionerne er i Stautrup. Og det er her, der er sportsaktiviteter for børn og unge.

Byens erhvervsliv består af Campinggården, som ligger lige midt i Ormslev, endvidere er der vognmænd, en tømrervirksomhed, en ingeniørvirksomhed, 2 stutterier samt en række mindre forretningsdrivende og enmandsvirksomheder.

Da mange ting foregår udenfor byen, er vi optaget af, hvordan vi som et lille bysamfund kun 10 km. fra Aarhus Banegård kan styrke det fælles liv.

Her er det godt vi har Ormslev Borgerhus, som ejes af Borgerforeningen. Borgerhuset danner ramme for fællesspisninger, valgmøder, gymnastik, foredrag, mandagsfrokoster, møder, fester, Mortens And med Ormslev All stars koncert og hvad der ellers arrangeres.

Borgerforeningen overtog i august driften af huset, som i de sidste 20 år har været forpagtet ud. Så nu er det også i virkeligheden Borgernes hus, da kun køkkenet lejes ud. Forpagteren kan leje salen af os, og vi kan leje køkkenet af ham. På den måde sikrer vi at Borgerhuset også kan køre rundt økonomisk. Vi håber at denne fleksible ordning kan være nyttig for begge partner.

Kirken

Midt i Ormslev ligger Ormslev Kirke, som ligger i Ormslev Sogn. Sognet omfatter Åbo, Ormslev Stationsby, Ormslev, Lemming og Stautrup. Til Kirken hører der en Konfirmandstue, en præstegård og en sognegård. Sognegården ligger i Stautrup, mens konfirmandstuen, hvor der afholdes valg i Ormslev valgkreds, og præstegården ligger i Ormslev. Kirken er fra 1200-tallet, har de smukkeste kalkmalerier og fineste præster. På tripadvisor omtales Ormslev Kirke som ”Landsbykirke med interessant historie” med en rating på 4,5 – ud af 5.

Den Kollektive trafik og cykelstier

Den kollektive trafik kan gå an. Siden den store busomlægning i 2012, hvor man indførte A-busserne, har det været vanskeligt at fragte sig til og fra Ormslev-området med mindre man har en bil. Busdriften er indskrænket til gengæld tager det 45 minutter at komme ind til Banegård, dobbelt så lang tid so før A-busserne. Natbussen mistede vi også. Det gør det vanskeligt for alle – især de ældre og børnene at fragte sig ind til byen og benytte sig af dens tilbud.

Vi er derfor særligt interesserede i at indgå i dialoger og deltage i projekter og eksperimenter, der har til formål at øge mobiliteten i små bysamfund gennem bedre kollektiv og fleksibel transport for alle aldre og pengepunge. Så kan området forblive attraktivt for alle aldre og pengepunge.

I 2012 – samme år som busdriften blev beskåret – fik vi efter 20 års dialoger med kommunen en cykelsti fra Ormslev til Stavtrup. Så nu er der cykelsti hele vejen ind til Rådhuspladsen. Det er vi glade for, fordi det har øget vores børns tilbøjelighed til at tage cyklen de 3,5 km, de har til skole. En række borgere cykler dagligt til og fra arbejde, nu hvor det kan gøres med livet i behold.

Hvad ønsker vi for fremtiden:

Da byen som nævnt tidligere ligger i den grønne kile, som lige nu af et samlet Byråd er beskyttet mod yderlige udbygning af boligområder, ser det ikke umiddelbart ud til at byen i den nærmeste fremtid vil blive større. Det forhindrer os dog ikke i at have ønsker om at bibeholde nogle af de værdier, som er knyttet til stedet og skabe andre former for vækst: Vi ønsker og vil arbejde for:

  • At den særlige udsigtslinie, som er karakteristisk for området bevares
  • At naturen, som omgiver os til alle sider, bevares og bibeholdes som attraktion
  • At vi udvider mobiliteten gennem bedre kollektiv og fleksibel transport for alle aldre og pengepunge, så stedet er attraktivt for børnefamilier, naturelskere, seniorer og pensionister i fremtiden.
  • At cykelruterne udbygges af hensyn til områdets borgere, der på en sikker måde kan transportere sig til og fra arbejde og fritidsaktiviteter. Og for dem, der gerne vil nyde området. Vi tænker her på:
    • en cykelsti de 2,5 km. til Kolt, hvor 1 A’eren har sin endestation.
    • en cykelsti, der forbinder Åbo og Ormslev Stationsby med cykelstien i Ormslev.
  • Vi ønsker at medvirke til at vores grundvand beskyttes, så vi i fremtiden også kan drikke rent vand fra vores vandhaner. Det er et gode, som vi ikke kan forestille os at leve uden, og som vi gennem en særlig omsorg for området kan medvirke til at sikre.

Byerne i et historisk perspektiv:

Ormslev

Ormslevs oprindelse går helt tilbage til folkevandringstiden. Ormslev sogn var i gammel tid, meget stærkt skovbevokset. Ormslev kirke blev bygget i perioden 1100 til 1250, og hørte til Århus bispestol indtil 1477. i Ormslev sogn ligger Constantinsborg eller Stadsgaard som den oprindeligt hed. Den blev opført ca. 1400. I Ormslev by var der en kro, fattighus, smedie, købmand og skole. I 1892 opførte byens borgere et forsamlingshus. Gamle navneformer fundet i kirkebøger: Ormslev, Wormslev, Ormslef, Wormslef

Ormslev Stationsby

Hammelbanen kom i gang i 1902 og der blev station i den del Ormslev, der nu hedder Ormslev Stationsby. Jernbanen er nu nedlagt. Ormslev Stationsby omtales i Kommuneatlas under "Arkitektur og byggeskik på landet"

Åbo Vejen fra Ormslev til Harlev går i dag lige igennem byen. I Pontoppidans Danske Atlas fra 1768 står at Aabo by har fordum været en herregård kaldet Aaboegaard. Aabo byskole ved Edslevvejen/Bygaden blev ca. 1870 flyttet til den sydlige ende af Aabogårds mark som fællesskole for Edslev og Aabo. Der var tidligere smed, karetmager og høker i byen. Gamle navneformer fundet i kirkebøger: Åbo, Aabo, Aabo.

Se også

Ormslev og Omegns Borgerforening på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Ormslev og Omegns Borgerforening

Litteratur og kilder