Norsminde

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Norsminde ligger ved udmundingen af Norsminde Fjord i den sydligste del af Aarhus Kommune. Byen var oprindeligt et lille fiskerleje, som nød godt af de fangstmuligheder, der var i området. Den kan dateres tilbage til omkring 6.600 f.kr., hvor arkæologiske spor viser, at flere personer bosatte sig på området.

Før 1800-tallet var havnen ved Norsminde et vigtigt anløbssted for handelsskibe. Havnen havde derfor både en tilhørende handelsplads og et pakhus. I dag er Norsmindes havn en attraktiv lystbådehavn, mens området omkring er blevet til et sommerhusområde.

Ved havnen findes den gamle Norsminde kro, som blev bygget i 1693. I 1750 fik etatsråd Constantin August Charisius på Constantinsborg en bevilling til at holde kro og værthus i bygningen. Tæt på havnen ligger desuden ruinen af Kysing Kirke, som første gang blev nævnt i kilderne i 1315.

Omkring 1220 ejede biskoppen i Aarhus en gård samt jord, der havde en værdi af 10 mark guld, i Norsminde. I 1292 fik han og kannikerne kongens rettigheder i Norsminde.

Norsminde på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Norsminde

Litteratur og kilder

  • Norsminde, En historisk rundtur Torben Alrøe på Saxild-Nølev, Lokalhistoriske arkiv, saxildarkiv.dk
  • Webkort for Aarhus Kommune (link oktober 2021)
  • Preben Rasmussens udklipssamling, Norsminde