Nils Malmros

Fra AarhusWiki

Nils Sigurd Malmros er en aarhusiansk filminstruktør, kendt for sine socialrealistiske ungdomsfilm.

Født 5.oktober 1944 i Aarhus under krigen. Han tilbragte de første år i umiddelbar tilknytning til Aarhus Kommunehospital, hvor hans far, Richard Malmros, var læge på Neurokirurgisk afdeling.

Niels Malmros begyndte sin skolegang i Finsensgades Skole i 1951, men skiftede i 1957 til Aarhus Katedralskole, hvor han først gennemførte mellemskolen og senere den matematisk-naturvidenskabelige studentereksamen.

Efter dimitteringen i 1964 stræbte han først efter en karriere som arkitekt, men skiftede hurtigt til medicinstudiet i Aarhus. Den unge stud. med. afslørede tidligt filmiske ambitioner og debuterede så tidligt som i 1968 med spillefilmen En mærkelig kærlighed, der var inspireret af Malmros' idol, den franske filminstruktør Truffaut. Filmen fremstod dog fortænkt og var genstand for massiv kritik fra et enigt anmelderkorps.

Med filmen Lars Ole, 5.C ønskede Malmros at gøre op med det fortænkte og dybsindige til fordel for det konkrete og nærværende. Med filmen trak instruktøren veksler på sin egen store erindringsbank fra barndommen i Aarhus, hvorfor optagelsen også fandt sted på Finsensgades Skole, og barneskuespillerne blev fundet sammesteds. Trods manglende økonomisk støtte, der f.eks. gjorde, at filmen måtte filmes i sort/hvid, vandt den i 1975 en Bodil for bedste film. Hermed var Malmros' gennembrud en realitet.

Med årene fulgte en række film, der ikke sjældent kan siges at kredse om uskyldstab i barndommen, og hvis styrke ofte er at finde i deres autentiske træk og forståelse for almene gruppedynamiske mekanismer. Mest kendt er nok filmen Kundskabens Træ fra 1981, der blev vist på filmfestivalen i Cannes. Malmros har med årene hentet adskillige priser hjem, både yderligere Bodil-priser og flere Robert-priser, ligesom han i 2006 modtog Nordisk Films Hæderspris for sit samlede værk.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Lars Daneskov og Kim Kristensen, Nils Malmros - portræt af en filmkunstner, Hovedland 1989. Bestil materiale
  • Karen Conrad, Uskyld og tab, Viborg 1992. Bestil materiale
  • Karen Conrad, Drengedrømme - Nils Malmros - en auteur, Viborg 1991. Bestil materiale
  • Kundskabens træ - en film bliver til, af John Mogensen, 1981. Bestil materiale