Niels Johan Ginnerskov

Fra AarhusWiki

Præst og lærer fra Randers (1879-1960), der blev kandidat i teologi i 1904. Ginnerskov kom til Hasle i 1915 fra Hvornum-Snæbum. Under starten af 1. Verdenskrig gik Ginnerskov til fods gennem de tre sogne mindst en gang ugentligt med henblik på husbesøg.

Ginnerskov var som person en afholdt mand og senere hen af depression og måtte til sidst lade sig indlægge, hvilket var grunden til at han i efteråret 1940 tog sin afsked.

Befolkningstilvækst i Hasle og transformation fra landsby til Aarhusforstad

Det var mens Ginnerskov var præst i Hasle Kirke, at Hasle oplevede en betydelig befolkningstilvækst som følge af urbaniseringen, vandringen fra land til by. Hasle blev derfor forvandlet fra en lille landsby til en blomstrende Aarhusforstad. Opblomstringen af Hasle afspejles blandt andet i at der i 1916 boede 361 indbyggere i modsætning til 1056 den 1.1. 1940.

1916 var endvidere året hvor 6 børn blev døbt, 3 konfirmeret og 5 par viet. Hasle Kirke havde 86 altergæster ved 11 altergange. I 1939 blev derimod 11 døbt, 10 konfirmeret og 12 par viet. Kirkens altergæster var vokset til 278 ved 7 altergange, hvilket nåede et højdepunkt i 1989 med 68 døbte, 79 konfirmerede, 29 vielser og 2750 altergæster (altergang hver søndag).

Kommunestrid og tilblivelsen af Hasles kirkelige navne

Omkring 1936 var dårlig stemning mellem Aarhus Kommune og Hasle Kommune. Årsagen var salget af præstegårdsjorden til Hasle Kommune, idet Aarhus Kommune modsatte sig planerne om salg til en privat byggeaktør, Ryvangen. Aarhus Kommune ønskede nemlig selv at købe jorden, idet man ikke ønskede at et villakvarter i Hasle skulle udvikle sig til et skattely.

Denne strid i blev i 1938 anledning til begyndelsen på en udstykning, anlægning og navngivning af nye veje. Gradvist opførte man de rækkehuse, der skulle komme til at bære navnet Præstehaven.

Først anlagdes og navngaves Præstevangsvej og i takt med at kvarteret voksede og blev byggemodent, fortsatte tilblivelsen af kvarterets kirkelige veje: Degnebakken, Provstebakken, Klokkervej med flere. Kvarterets opblomstringen kulminerede i slutningen af 1960´erne med opførelsen af højhusbyggeriet Bispehaven.

Kilder

  • Hasle Sogns Historie - Fra landsby til Århus-forstad