Moritz Meyer (1785-1855)

Fra AarhusWiki

Moritz Meyer var kantor og schæchter for det mosaiske troessamfund i Aarhus og en del af byens jødiske mindretal i 1800-tallet.

Født ca. 1785 i Mannheim i Tyskland, død den 13. januar 1855, 70 år gammel.

Moritz Meyer blev aldrig gift.

Han flyttede til Aarhus på et tidspunkt inden 1834, muligvis allerede omkring 1826, hvor den tidligere kantor ved det mosaiske troessamfund, Levy Meyer, døde og skulle afløses. Det er dog ikke sikkert, og det første spor efter Moritz Meyers tilstedeværelse i Aarhus findes først i folketællingen fra 1834, hvor han boede på Tangen 6. Her lejede han sig ind ved politibetjent Christian Funch. Han må dog være flyttet kort tid senere, da han i 1840 boede på Klostergade 45, hvor han lejede et sted ved snedkermester Just Meyer.

Igen varede det ikke længe, før Moritz Meyer flyttede, denne gang til en gård på Frederiksgade 17, som blev delt af mange familier. I mellemtiden havde han fået en plejesøn ved navn August Theodor Nielsen, som han boede sammen med. De delte også hjem med en ung skræddersvend og hans hustru. I 1850 boede Moritz Meyer stadig på adressen, men havde et værelse for sig selv i gårdens baghus.

Udover at være kantor for det mosaiske troessamfund, var Moritz Meyer også en såkaldt "schæchter", hvilket er en betegnelse for en person, der foretager den rituelle slagtning af dyr inden for jødedommen. Den særlige slagtning skulle påføre dyrene mindst mulig lidelse og var vigtig, for at dyrets kød blev kosher og kunne spises af folk af jødisk tro.

Moritz Meyer døde den 13. januar 1855, 70 år gammel. Han blev begravet på Det Mosaiske Troessamfunds Begravelsesplads, der ligger ud til Frederiks Allé i hjørnet af Musikhusparken.

Se også

Moritz Meyer på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Moritz Meyer

Litteratur og kilder