Martinus Kosmologi

Fra AarhusWiki

Martinus Kosmologi er en filosofi, der er udviklet af Martinus Thomsen (1890-1981), og som bunder i en personlig religiøs oplevelse, hvor Jesus blev åbenbaret for ham i en meditation. Herefter oplevede han at have alverdens viden, og han skrev en række bøger, som Martinus Kosmologi nu bygger på, heriblandt Det tredje testamente. Derudover tegnede han nogle symboler samt beskrev deres betydning, og disse symboler har i dag en stor plads indenfor filosofien.

Filosofien bag Martinus Kosmologi er, at man har en række værktøjer og principper til rådighed. Disse skal man afprøve i sit eget liv, og dem, man kan bruge, kan man så fortsætte med, mens dem, som man ikke synes virker, blot kan undlades. Man skal altså ikke bare tage det, som Martinus har nedskrevet, for gode varer, men selv afprøve de givne værktøjer og principper i sit eget liv. Martinus Kosmologi betragter ikke sig selv som en trosretning, men mere som et interessefællesskab. Martinus selv brød sig ikke om navnet Martinus Kosmologi, men så hellere, at det blev kaldt Martinus Verdensbillede, selv om han generelt set helst så, at man slet ikke brugte hans navn, da han ikke ville betragtes som guru.


Gruppens historie i lokalområdet

I Aarhus har Martinus Kosmologi eksisteret i minimum 20 år, men Peter Møller Ravn mener, at gruppen sandsynligvis har eksisteret længere. Man kan ikke sige, at der er én, der har oprettet Aarhus-gruppen, da den var resultatet af et samarbejde mellem flere åndsfæller. Den direkte baggrund for oprettelsen var en gruppe menneskers fælles interesse for Martinus Kosmologi, som førte til, at de begyndte at arrangere foredrag om emnet.


Organisation

Alle kan arrangere foredrag indenfor Martinus Kosmologi, men i Aarhus er der dog, af rent praktiske årsager, en styregruppe, der mødes og arrangerer foredragene. Martinus Kosmologi er et interessefællesskab og anser sig ikke for at være en religion, og derfor er der ikke nogen, der kan kaldes religiøs ledere.

Peter Møller Ravn er en del af styregruppen i Aarhus og står bl.a. for økonomien vedrørende foredragene, men andre er velkomne til at arrangere foredrag, uden at han er involveret. Deltagerne ved arrangementerne hos Martinus Kosmologi i Aarhus kommer fra Aarhus og det nærmeste opland som Herning, Silkeborg og andre steder.


Medlemmer

Da Martinus Kosmologi i Aarhus ikke er en forening eller organisation, har man ikke deciderede medlemmer, og man bruger derfor betegnelsen studerende eller jordmennesker. Tilgangen har været svingende, men der er ca. 15-20 personer ved hvert foredrag og ca. 50 deltagere ved de weekendkurser, der også afholdes.

Alderen for deltagerne er 30+, og kønsfordelingen er nogenlunde ligelig. De fleste af deltagerne er etnisk danske, og de fleste foredrag holdes også på dansk, men enkelte er på engelsk.

Der er ingen forhåndskrav til deltagerne, og man kan sagtens være medlem af andre trossamfund, samtidig med at man deltager i kurser og foredrag hos Martinus Kosmologi, da de ikke ser sig som en religion.

Mange akademikere har været interesserede i Martinus Kosmologi, da der er meget naturvidenskab og system i filosofien, og Peter Ravn Møller mener, at mange kommer, fordi de længes efter fred og ro, at tingene fungerer, eller leder efter en anden og bedre livsstil. Der er også nogle, der kommer og lærer principperne og derefter forsvinder igen, da de nu har lært dem og kan leve efter dem.

Interesserede kan komme i kontakt med Martinus Kosmologi ved hjælp af bl.a. Martinus Instituttet og deres hjemmeside, men da Martinus Kosmologi er baseret på den enkeltes interesse, skal folk selv komme til dem, og man har ikke et direkte ønske om at vokse sig større. Man bruger princippet: ”Lad bierne komme til honningen”, da man mener, at efterhånden som man bliver ’mæt’ af sin nuværende livsanskuelse og sine oplevelser, vil man søge efter nye, og da skal man selv vælge at opsøge Martinus Kosmologi.


Økonomiske forhold

Udgifterne, der er i Aarhus-gruppen, finansieres via bl.a. entre til foredragene. De modtager ikke offentlig støtte, da de ikke vil underlægges udefrakommende betingelser. Der er ikke noget medlemskontingent, men man tager imod donationer, arv og sponsorater. Disse modtager man dog kun, hvis der er brug for det. Aarhus-gruppen har ikke indtægter fra egen virksomhed, men Martinus Instituttet på Frederiksberg har indtægt fra salg af bøger, plakater, cd’er og andet. Aarhus-gruppen modtager støtte fra Martinus Instituttet i det omfang, de har behov for det, da de ikke har nogen interesse i at opbygge en egenkapital.

Stort set alt arbejde i Martinus Kosmologi er frivilligt, men det forventes ikke, at interesserede skal deltage i dette arbejde, da det skal være af lyst. Ved Martinus Instituttet er der dog ansat ca. 10 personer til at tage sig af praktiske gøremål, såsom en grafiker, revisor og andet. Der er ikke ansat nogen til udbredelse af Martinus Kosmologi, da man ikke er en missionerende gruppe.


Religiøs/spirituel praksis

Martinus Kosmologi i Aarhus arrangerer månedligt foredrag i lokalerne ved Filosofisk Center, Aarhus C, og seminarer i Fælleshuset på Roukær Allé 1 i Højbjerg. Her kan interesserede få viden om de principper og værktøjer, der bruges indenfor Martinus Kosmologi.

Filosofien skal ikke ses som en facitliste, men som en inspirationskilde, da Martinus Kosmologi går ind for, at man skal forstå filosofien ud fra egne erfaringer.

Ved disse foredrag benyttes også de symboler, som Martinus har tegnet, da man indenfor filosofien mener, at man i høj grad påvirkes af nonverbal kommunikation. Disse symboler benyttes dog ikke til andet end værktøjer på linje med Martinus’ bøger. Udover foredrag og seminarer har Aarhus-gruppen også studiegrupper og et Martinus-netværk, der mødes en gang om måneden og spiser sammen, hvilket dog er af ren social karakter. Derudover er der Martinus Center Klint, der arrangerer ugekurser og feriekurser.

Eksterne relationer

På landsplan findes der et Martinus Institut, der har til huse på Frederiksberg i København, og som er en selvejende institution oprettet af Martinus i 1943. Instituttets formål er at oplyse om og udbrede interessen for Martinus Kosmologi gennem foredrag, udgivelse af det månedlige tidsskrift Kosmos og via kurser, som afholdes på Martinus Center Klint, der ligger på Nordsjælland. Derudover sørger de også for publicering af Martinus’ værker og har copyright på navnet.

Martinus Kosmologi har også foredragskoordinatorer, der arbejder nationalt, da nogle af foredragsholderne kommer fra udlandet og tager på tur rundt i landet for at holde foredrag. Martinus Kosmologi er også udbredt til andre lande, herunder Sverige, Tyskland, Frankrig og Spanien, men det er svært at sige præcist hvor, da det ikke er en international organisation, og der kan være grupper, der benytter sig af filosofien, men ikke nødvendigvis bruger Martinus Kosmologi-navnet.


Forandringer

Siden sidste pluralismeprojekt er der kommet en ny tovholder i Aarhus-gruppen, og derudover har de flyttet lokalitet fra Studenternes Hus til lokaler ved Filosofisk Center. Det nye lokale regner man med at beholde, i hvert fald hele 2012.

I forhold til deltagerne har aldersfordelingen ændret sig i løbet af de seneste 10 år. Tidligere var deltagerne primært mellem 50 og 70 år, mens der i dag er kommet flere folk til, der er i 30’erne eller yngre. Derudover er de deltagere, der er kommet til i løbet af de seneste fem-seks år, i højere grad end tidligere kommet fra andre spirituelle grupper.

I forhold til det nationale Martinus Institut på Frederiksberg er det noget nyt, at man i Aarhus er begyndt at modtage støtte derfra, og derudover er der også sket en fordobling af fastansatte på Martinus Instituttet fra ca. 5 til 10 personer.

Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.