Luftmeldetjenesten

Fra AarhusWiki

Luftmeldetjenesten var en statslig tjeneste, som havde til opgave at melde når der blev observeret fremmede fly i dansk luftrum. Konkret foregik det ved, at man havde et netværk af luftmeldere, som havde til opgave observere luftrummet og melde disse tilbage til den lokale luftmeldecentral. Luftmeldetjenesten blev oprettet og opbygget efter 1. Verdenskrig. Dette betød at tjenesten i 1940 var klar til at blive aktiveret hvis det blev nødvendigt, men på trods af at Danmark blev besat af tyskerne, blev luftmeldetjenesten ikke aktiveret før efter krigen.

Luftmeldetjenesten i Aarhus

Luftmeldetjenesten var spredt ud over Danmark, og dette indebar også Aarhus. En af de mere kendte luftmeldeposter var placeret ved Aarhus Rådhus. På trods af at tjenesten aldrig officielt blev aktiveret under krigen, var der en del af luftmeldetjenesten, der aktivt gik ind i modstandsbevægelsen efter 1943. På Aarhus Rådhus blev kælderen anvendt til træning, opbevaring af våben og produktion af illegale blade.

Luftmeldetjenesten på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Luftmeldetjenesten

Litteratur og kilder

  • Görnandt, Werner: Luftmeldetjeneste i 40 år - fra høretragt til EDB. Hjemmeværnsskolens trykkeri, 1974. bestil materiale