L. Hansens Vinhandel og Bodega

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

L. Hansens Vinhandel og Bodega åbnede i M. P. Bruuns Gade 28 i 1906. Forretningen blev åbnet af Lauritz og fru Hansen, som begge havde borgerskab som vinhandlere med ret til at have siddende gæster, og samme borgerskab havde sønnen, Lauritz Peter Hansen, som overtog forretningen i 1912.

Hansen annoncerede med vin og spiritus, men ikke med udskænkning. Told- og afgiftslove betød, at Hansen ikke både måtte forhandle og udskænke spiritus samme sted, og derfor var der en dør, som opdelte de to lokaler. Døren havde ikke et håndtag, men kunne kun åbnes med en nøgle som Hansen bar på sig. Da moderen døde, blev de to steder formelt delt op ved at Hansen overtog bodegaen mens hans søster overtog vinhandlen.

Det lykkedes angiveligt Hansen at undgå at servere for tyskerne i alle besættelsens år - hver gang tyske uniformer kom ind på bodegaen, rejste gæsterne sig og tog deres overtøj på mens Hansen slukkede lyset og meldte, at han lukkede nu.

Hansen fik på et tidspunkt tilnavnet Peter Gift, som gik videre til caféen. Det er usikkert, hvorfor han fik det navn, men sådan blev stedet kendt, og da Hansen døde i 1965, gik der to år, og så blev stedet genåbnet under navnet Peter Gift. Den nye ejer var Anders Nielsen, som tidligere havde drevet Frederikshøj Kro.

Stedet findes endnu og hedder stadig Peter Gift.

M.P. Bruuns Gade 28 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=52807

Litteratur & kilder

  • John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, s. 124
  • Preben Rasmussens Udklipssamling 1800-1990, M. P. Bruuns Gade 28