Jysk Sejlunion

Fra AarhusWiki

Jysk Sejlunion blev grundlagt den 6. maj 1908 ved et møde i Vejle med det formål at fremme samarbejdet mellem de forskellige jyske sejlklubber. Bestyrelsen blev sammensat af formændene fra de deltagende sejlklubber.

En af Jysk Sejlunions centrale aktiviteter var den årlige unionssejlads, hvor klubberne skiftedes til at være vært. Det første kapsejlads fandt sted på Vejlefjord, hvor aarhusianske sejlere, herunder Fabrikant Gunnar Jensen, F. W. Duus og tandlægen Baltzer Andersen, hev sejre hjem.

Skabelsen af ”Jyllands-ugen”

I 1909 blev Jysk Sejlunion og Aarhus Sejlklub tildelt protektoratet over den kommende jyske sejluge af Kronprinsen. Oprettelsen af ”Jyllands-ugen” i 1916 blev en betydningsfuld begivenhed og fungerede som pendant til den sjællandske Øresundsuge.

Vækst

I 1931, efter 22 års eksistens, diskuterede Jysk Sejlunion muligheden for at udvide antallet af medlemsklubber. På dette tidspunkt omfattede unionen syv klubber, hvoraf to af dem var fra Aarhus, og der blev overvejet inklusion af klubber fra Aalborg og Thisted.

Besættelsen

Besættelsen påvirkede lystsejlerne, og i 1944 blev der indført et forbud mod lystsejlads i danske farvande. Der blev forsøgt på at forhandle om lempelser af formanden for Jysk Sejlunion, Christian Enevold Hansen, der opnåede dispensationer for flere fjorde, dog ikke for Aarhus. Efter befrielsen i 1945 fik lystsejlerne grønt lys til at sætte bådene i vandet i gen, selvom sejlads fortsat var begrænset af frygt for miner.

Ændringer og afslutning

I 1950 besluttede Jysk Sejlunion at ændre formatet for Jyllandsugen til at skulle afholdes hvert andet år med en samtidig reduktion af præmier for at skære ned på udgifterne. Organisationens virke nåede sin afslutning i slutning af 1980’erne.

Jysk Sejlunion på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Jysk_Sejlunion

Litteratur og kilder