Inge Lehmann

Fra AarhusWiki

Inge Lehmann, 13. 5. 1888 – 21. 2. 1993, seismolog og statsgeodæt.

Inge Lehmann blev født på Østerbro, hvor hun under opvæksten blev meget påvirket af sin far, Alfred Georg Ludvik Lehmann, som var psykolog. Efter hun blev student, læste hun matematik på Københavns Universitet. Mellem 1911-1918 arbejdede Inge Lehmann som beregner i Forsikringsselskabet Danmark. I 1918 genoptog hun sine studier og blev i 1920 cand.mag i matematik. Herefter tog hun til Hamborg, hvor han arbejdede som assistent ved Hamburg Universitets forskningsmatematiske laboratorium. I 1925 blev hun ansat ved Københavns Universitet som assistent i Den Danske Gradmåling. Inge Lehmann arbejdede med opstilling af seismografer, hvilket var begyndelsen til hendes interesse for seismologi.

I 1927 var hun på studieophold i Darmstadt og Strasbourg for at studerede de seismiske stationer i området. Inge Lehmann var interesseret i geodæsi - studier i jordens form og størrelse. Geodæsi var et nyt fag i Danmark, og Inge Lehmann var den første, der arbejdede med det nye område. I 1928 blev hun leder af den seismiske afdeling af Geodæisk Institut og blev udnævnt til statsgeodæt. Hendes opgave var at overvåge de seismiske stationer i København, Ivigtut og Ittoqqortoomitt(Scoresbysund).

I 1936 udgav Inge Lehmann en artikel ”P´”, hvor hun argumenterede for, at jordens kerne ikke kun er flydende, men har en fast del inderst. Denne artikel blev Inge Lehmanns internationale gennembrud. Hun var blandt andet vicepræsident for International Seismological Association mellem 1963-1967.

Inge Lehmann gik på pension fra Geodæisk Institut i 1953. Også i pensionisttilværelsen arbejdede hun videre. Hun udgav i alt 58 publikationer - over halvdelen af disse efter hun havde trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Hun rejste meget til USA og Canada, hvor hun indsamlede data. I 1987 udgav hun sin sidste artikel - som 99-årig.

I 2009 blev det besluttet, at der skulle opkaldes en gade efter Inge Lehmann. Denne ligger Aarhus Ø, Inge Lehmanns Gade

Hædersbevisninger

  • 1957 blev hun udnævnt til Associate of The Royal Astronomical Society i London
  • 1959 til Honorary Fellow Royal Society Edinburgh
  • 1960 modtog Harry Oscar Wood Award in Seismology
  • 1964: Æresdoktor ved Columbia University
  • 1965: modtog hun Videnskabernes Selskabs guldmedalje
  • 1968: Æresdoktor ved Københavns Universitet
  • 1969: blev optaget som Foreign Member of the Royal Society i London.
  • 1978: modtog hun Seismological Society of America’s medalje.
  • 1996: American Geophysical Union oprettede The Inge Lehmann Medel som uddeles “for outstanding contributions to the understanding of the structure, composition, and dynamics of the Earth’s mantle and core.”

Kilder