Højdebeholderen på Chr. Molbechs Vej

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Bygningen på toppen af højdebeholderen på Chr. Molbechs Vej. Foto: Phillip Fangel, 02-10-2022.
Højdebeholder for Trykzone I.

Højdebeholderen på Chr. Molbechs Vej er et højdebeholderanlæg beliggende på Chr. Molbechs Vej 6 nær Vestre Ringgade og Paludan-Müllers Vej. Højdebeholderen, der er toppet med en mindre nedgangsbygning, er tegnet af arkitekt Thorkel Møller og blev opført i 1908.

Grundet byens forskellige højdemål, var det besluttet at inddele byen i tre trykzoner der hver havde sit egen maskin- og pumpeanlæg tilknyttet direkte fra Aarhus Vandværk. Det viste sig at indtrufne foranstaltninger for at sikre en forbedring af vandtrykket i dele af "Trykzone I" i 1895 ikke havde været tilstrækkelige, da der ofte klagedes over mangelfuld forsyning i nogle ejendommes øverste etager. Det mangelfulde tryk, og den støt stigende befolkningstilvækst medvirkede til beslutningen om at opføre en ny højdebeholder for Trykzone I, der var den sydligste af de tre geografisk inddelte zoner.

Licitation

Opførelsen af højdebeholderen blev udbudt ved licitation i 1908 af Udvalget for Vandværket. Her fremgik det at højdebeholderen skulle opføres i beton eller hennebique, der er beton med jernindlæg. Der skulle være plads til ca. 4250 m3 vand, og til brug ved opførelsen skulle der leveres ca. 4300 sække cement. Tegninger, betingelser og beskrivelse af projektet kunne ses til videre eftersyn ved Stadsingeniørens Kontor, og de endelige tilbud skulle leveres inden kl. 12 den 9. april 1908.

Efter licitationen modtog Aarhus Kommune 11 tilbud på opførelsen af en beholder fremstillet af cementmørtel armeret med jerntråde. Tilbuddene varierede i beløbsstørrelse fra 32.900 kr. til 59.100 kr. Det laveste tilbud kom fra firmaet Dansk Beton-Bjælke Co. fra København, der også blev tildelt opgaven med at opføre den nye højdebeholder.

Der blev ligeledes afholdt licitation på leveringen af vandrør mellem vandværket og den nye højdebeholder. Udvalget for Vandværket havde indstillet, at firmaet Sophus Berendsen fra København skulle levere de angivne faconstykker til arbejdet igennem et tilbud på 20.780 kr og 87 øre. Såfremt det ikke kunne lade sig gøre, lod udvalget forstå at det aarhusianske firma Viggo L. Rahr dernæst skulle have muligheden for at levere materialerne til et bud på 22.046 kr og 52 øre. Selve lægningen af vandledningen fra Vesterbrogade til den nye højdebeholder for 1. Trykzone tilfaldt efter afholdt licitation entreprenør Johansen for det afgivne tilbud på 7121 kr. og 70 øre.

Opførelsen

Den nye højdebeholder skulle erstatte den gamle beholder, der blev set som utilstrækkelig. Den ældre beholder lå på kote 34,5 m og kunne rumme 1300 m3 vand, mens den nyplanlagte højdebeholder ved artillerikasernens terræn lå på kote 47,0 m, og kunne rumme 3950 m3.

Anlægget til den nye højdebeholder blev på anmodning fra Stadsingeniørens Kontor tegnet af arkitekt Thorkel Møller, og opførtes af Aktieselskabet Dansk Beton-Bjælke Compagni. Der blev anlagt en vandledning direkte fra vandværket ved Silkeborgvej til den nye højdebeholder, der indvendigt var delt i to afdelinger, som kunne renses og efterses hver for sig.

Vandværksudvalget, der skulle godkende udseendet på den nye nedgangsbygning til vandbeholderen, forkastede det første udkast fra arkitekt Thorkel Møller, da udvalget ikke syntes at være fuldt ud tilfredse med det forelagte foreslag. Det bemærkedes her, at tagværket var forholdsvis kostbart at vedligeholde og at træværket kunne blive angrebet af vanddampene fra beholderen. I stedet anmodede vandværket om et revideret udkast med udgangspunkt i hennebique som byggemateriale, da det ansloges at have den fordel at der så godt som ingen udgifter ville være til reparationer.

Beholderen blev opført så den lå hævet fra det omkringliggende terræn hvorpå der blev opført en mindre bygning på toppen med en orientalsk-inspireret pagodeagtig udformning. Bygningen er stilfuldt dekoreret med store og fint afrundede søjler på hver af bygningens kanter, mens der på hver side af vinduespartierne og indgangsdøren er påført enkle stilrene søjler. Fra bygningen er der indvendigt en trappenedgang til selve beholder-området. På den fint dekorerede bygning står der udvendigt med stor skrift "AARHUS VANDVÆRK 1908".

Efter arbejdet med at anlægge vandledningen til den nye højdebeholder vedtog Aarhus Byråd Markudvalgets anmodning om at indstille lejere af havelodder i Møllevangen til 399 kr. i erstatning for skade påført under anlægsarbejdet.

Senere tider

Det stigende pres på vandforsyningen i det vestlige Aarhus betød, at der i 1971 som supplement til højdebeholderen på Chr. Molbechs Vej skulle opføres en ny højdebeholder og pumpestation ved Viborgvej.

Højdebeholderen på Chr. Molbechs Vej på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=H%C3%B8jdebeholder

Litteratur og kilder

  • O. Jørgensen. Aarhus Vandværk 1872-1922. Vandværksudvalgets Foranstaltning. Magnus Frederiksens Bogtrykkeri. 1922.
  • Aarhus Stiftstidende. Licitation. 27-03-1908.
  • Aarhus Stiftstidende. Licitation. 11-06-1908.
  • Aarhus Stiftstidende. Dyrt at skaffe vand. 21-06-1971.
  • Aarhus byråds journalsager. J. Nr. 229-1908. 16-07-1908.
  • Aarhus byråds journalsager. J. Nr. 354-1908. 29-10-1908.
  • Aarhus Vands arkiv, Aarhus Stadsarkiv. Højdebeholdere I. Zone Nord 1908. Bygningsarbejdet.