Giber Ringvej

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Giber Ringvej er en ringvej der løber fra Torshøjvej i vest til Beder Landevej i øst. Strækningen er 12 km lang, og var ved anlæggelsen Aarhus Kommunes største anlægsprojekt. Sammen med den jyske motorvej og Djurslandmotorvejen var det formålet at anlægge Giber Ringvej som en tredje ring rundt om Aarhus. Vejen var udset til at spille en central rolle i at sikre en bedre fremkommelighed i den sydlige del af Aarhus Kommune.

Onsdag den 7. december 2022 åbnede den første del af Giber Ringvej ved en officiel indvielsesbegivenhed. Vejen er tosporet på en del af strækningen, og med en såkaldt to-plus-en vej på resten. Der er ingen cykelsti og ingen fortov til fodgængere.

Længe blev den nye ringvej benævnt "Bering-Beder vejen" eller omvendt "Beder-Beringvejen", men i september 2021 kom flere andre forslag på banen, herunder Giber Ringvej, Testrup Ringvej, Ingerslev Ringvej og Gyldenkrone Ringvej. Teknik og Miljø-afdelingen i Aarhus Kommune havde dog en klar favorit, nemlig Giber Ringvej. Årsagen dertil lå lige for, da en stor del af Giber åens strækning følger ringvejen.

En faunapassage over Giber Ringvej har fået navnet "Niels Brøchners Bro", opkaldt efter tidl. byrådsmedlem og Classic-Race grundlægger Niels Brøchner, der var varm fortaler for ringvejen.

Der er 16 broer over Giber Ringvej.

Litteratur og kilder