Fagforeninger ved Jydsk Telefon (1909-1996)

Fra AarhusWiki

Samling i Aarhus Stadsarkiv:

Se Aarhus Stadsarkivs samling om Fagforeninger ved Jydsk Telefon (1909-1996)

Fagforeningsdannelserne inden for den danske telebranche var især i anden halvdel af 1900-tallet præget af fusioner, nedlæggelser og interne stridigheder. Dertil er branchen speciel, da udbuddet relativt tidligt i 1900-tallet leveres af få store selskaber, der i overvejende grad havde regionale monopoler og efterhånden blev statsejede. Således havde Jydsk Telefon-Aktieselskab (JTAS), der blev grundlagt i 1895, koncession på telefondriften i hele Nørrejylland. Denne regionale inddeling afspejles naturligvis i fagforeningerne.


Overordnet eksisterede fra og midten af 1900-tallet to hovedforbund: Dansk Telefonforening (DT) og Centralorganisationen for Telefonstanden i Danmark (COTD). Under disse eksisterede en række fagforeninger, der for de flestes vedkommende var branche- og selskabsbaserede. Under COTD var de organiseret som forhandlingsberettigede underafdelinger og under DT som selvstændige fagforeninger. På JTAS eksisterede eksempelvis Jydsk Teletekniker Forbund (COTD afd. 12), Jydsk Telefonistforening (COTD afd. 20) og Forstanderindeforeningen ved Jydsk Telefon-Aktieselskab. Dertil eksisterede der i flere tilfælde paraplyorganisationer for de forskellige branchers lokalforeninger, fx Landsforeningen for kontorfunktionærer ved telefonselskaberne i Danmark (grundlagt 1933), Foreningen af Mestre ved Telefonselskaberne i Danmark. Helt overordnet fandtes Sammenslutningen af Landsforeninger ved Telefonselskaberne i Danmark som paraply for forbundene.


I takt med forskellige omorganiseringer inden for telebranchen undergik fagorganisationen især fra 1970'erne adskillige forandringer frem til midten af 1990'erne, hvor det landsdækkende Tele Danmark blev oprettet. For Jydsk Telefons vedkommende brød en række mekanikere i 1971 ud af Jydsk Teletekniker Forbund (JTF) og dannede den uafhængige Foreningen for Centralteknikere (FFC). I samme ombæring oprettede man Fællesorganisationen på Jydsk Telefon (FO) som et fælles forum for de mange ulige fagforeninger. I 1983 opsagde COTD forhandlingsreglerne for FFC, JTF og Funktionærforeningen (FF), som i 1985 dannede det nye forbund Jydsk TeleSamvirke. Som følge af utilfredshed med strukturændringer brød en fraktion af Jydsk Telefonistforening ud og dannede den kortlivede uafhængige forening af samme navn (1986-1991), således at der i en årrække eksisterede to Jydsk Telefonistforening.


I 1987 fandt de to gamle forbund, COTD, der i 1984 skiftede navn til Teleforbundet i Danmark (TFD), og DT, sammen med Dansk Postforbund og Dansk Post- og Telegrafforening i det nye fællesforbund Dansk Teleforbund (DTF), som foruden i fagforeninger var inddelt i regioner. Som et forsøg på at bilægge stridighederne mellem DTF og Jydsk TeleSamvirke, som i 1991 blev til Dansk TeleSamvirke, oprettede man i 1992 paraplyorganisationen CO-TELE. Forsøget bar frugt, og i 1995 fusionerede de sidste to forbund inden for telebranchen under navnet Telekommunikationsforbundet. De forskellige fagforeninger under og afdelinger af de gamle forbund blev nu til afdelinger under Telekommunikationsforbundet. Det nye fællesforbund blev i 2003 indlemmet i Dansk Metal.


Arkivskabere

Litteratur og kilder

Foreningen for Centralteknikere. 25 års Jubilæumsskrift. Aarhus, 1996