Dyrehaven

Fra AarhusWiki
Dyrevildt i Dyrehaven. Dådyr, sikahjort, vildsvin

Marselisborg Dyrehave (tidligere også kaldt Dyreparken) blev anlagt i 1932 med 12 dyr, og blev åbnet for publikum 21. januar 1933.

Den ligger i Thorskov mellem Thorsmøllevej og Ørneredevej nær Varna.

Ideen til dyrehaven opstod allerede i 1923, hvor byrådet var ude at besigtige skovene. Man fandt et lille areal i Thor Skov, hvor man kunne foretage en rydning og lade gamle træer i den 100-årige skov blive stående. Man startede med 4 hektar, hvoraf tre blev tilsået med græs.

Oprindelig var ideen, at får skulle holde græsset nede, men i stedet blev sikaer valgt. Dyrehaven blev hurtigt meget populær blandt byens borgere, og er siden udvidet flere gange. Dens størrelse er nu cirka 22 hektar.

I Dyrehaven er der sikaer, en østasiatisk hjorteart, samt dåvildt. I 1973 blev dyrehaven udvidet med en indhegning til vildsvin.

Krudthuset, Rumohr og Excellence

I Dyrehaven er der nogle navngivne steder fra gammel tid.

  • Krudthuset ligger i havens sydlige del nær vildsvineindhegning. Det var et gammelt ammunitionsdepot fra dengang Aarhus var en garnisonsby. Det sidste ammunition blev fjernet i 1993. I huset er i dag moderne toilet til publikum.
  • Rumohrs Bakke med Rumohrs bænk tilskrives Catharine Rumohr, født Heering (1788-1859). Hun var gift med den adelige Hans Conrad Rumohr og boede på Marselisborg Gods i årene 1825-1833.
  • Excellencehøjen har haft en stenbænk med god udsigt, som menes at have været benyttet af en af Marselisborggodsets høje herrer.

Kilder og litteratur

  • Århus Kommune, Natur og Miljø: Folder Velkommen i Marselisborg Dyrehave. 2013
  • Bernhardt Jensen, Peder Jensen. Marselisborgskovene. 1974

Henvisninger
Kort over Dyrehaven. 2018 (klik for større billede)