Dyrehaven

Fra AarhusWiki
Dyrevildt i Dyrehaven. Dådyr, sikahjort, vildsvin

Marselisborg Dyrehave (tidligere også kaldt Dyreparken) blev anlagt i 1932 med 12 dyr, og blev åbnet for publikum 21. januar 1933.

Den ligger i Thorskov mellem Thorsmøllevej og Ørneredevej nær Varna.

Ideen til dyrehaven opstod allerede i 1923, hvor byrådet var ude at besigtige skovene. Man fandt et lille areal i Thor Skov, hvor man kunne foretage en rydning og lade gamle træer i den 100-årige skov blive stående. Man startede med 4 hektar, hvoraf tre blev tilsået med græs.

Oprindelig var ideen, at får skulle holde græsset nede, men i stedet blev sikaer valgt. Dyrehaven blev hurtigt meget populær blandt byens borgere, og er siden udvidet flere gange. Dens størrelse er nu cirka 22 hektar.

I Dyrehaven er der sikaer, en østasiatisk hjorteart, samt dåvildt. I 1973 blev dyrehaven udvidet med en indhegning til vildsvin.

Krudthuset, Rumohr og Excellence

I Dyrehaven er der nogle navngivne steder fra gammel tid.

  • Krudthuset ligger i havens sydlige del nær vildsvineindhegning. Det var et gammelt ammunitionsdepot fra dengang Aarhus var en garnisonsby. Det sidste ammunition blev fjernet i 1993. I huset er i dag moderne toilet til publikum.
  • Rumohrs Bakke med Rumohrs bænk tilskrives Catharine Rumohr, født Heering (1788-1859). Hun var gift med den adelige Hans Conrad Rumohr og boede på Marselisborg Gods i årene 1825-1833.
  • Excellencehøjen har haft en stenbænk med god udsigt, som menes at have været benyttet af en af Marselisborggodsets høje herrer.


Kort over Dyrehaven. 2018 (klik for større billede)

Dyrehaven på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=120043

Litteratur og Kilder

  • Aarhus Kommune, Natur og Miljø: Folder Velkommen i Marselisborg Dyrehave. 2013
  • Bernhardt Jensen, Peder Jensen. Marselisborgskovene. 1974
  • Aarhus Kommunes side om Dyrehaven, med folder over parken. (link august 2018)