Den sociale forvaltning
Etableringen af den sociale forvaltning i Aarhus Kommune hænger sammen med vedtagelsen og implementeringen af "socialreformen" af 20. maj 1933, der blandt andet bestor af loven om folkeforsikring, alders- og invaliderente.
Administrationen af den sociale forvaltning i Aarhus er siden oktober 1933 foregået fra socialkontoret, der indtil september 1934 var indrettet på forsørgelsesanstalten, der også under fattigloven havde givet lokaler til administrationen. Den store socialreform betød imidlertid en væsentlig udvidelse af arbejdet, således at der opstod et behov for at forøge arbejdsstyrken i form af kontorpersonale, hvorfor det gamle garnisonssygehus i Valdemarsgade har været anvendt som administrationskontorer.
Den sociale forvaltnings sammensætning
Det er Rådmanden for magistratens 3. afdeling, der fungerer som overordnet myndighed for administrationen, der er opdelt på følgende vis:
- Socialdirektørens kontor og den sociale forvaltnings sekretariat: varetager almindelig ledelse af socialkontorets virke, behandling af principielle spørgsmål, indarbejdelse af nye love, forberedelse af sager til magistraten, tilsyn med sociale institutioner med videre.
- Regnskabsafdelingen: varetager bogføring af hjælp til understøttede, administrationsudgifter med videre.
- Forsorgsafdelingen: varetager sager vedrørende særhjælp, kommunehjælp og fattighjælp.
- Folkeforsikringsafdelingen: Sager vedrørende alders- og invaliderente, kronisk sygehjælp, forsorgslovens §§ 247-248, hjælp til invalideforsikringsfondens mindler til helbredsmæssige foranstaltninger, ansøgninger om optagelse i De Gamles Hjem.
- Afkrævnings- og bidragsafdelingen: Forskudsvis udbetaling af børnevidrag til enlige forsøgere, enkebørnsunderstøttelse, afkrævning af udlagte bidrag samt af ydet kommune- og fattighjælp med videre.
- Børneværnsafdelingen: varetager tilsyn med børn, forebyggende foranstaltninger og anbringelse af børn udenfor hjemmet.
- Registrant og arkiv: varetager registrering af samtlige understøttede (borgere), arkivering af sager, journalisering af post vedrørende understøttede i forsorgsafdelingen og tilskud til private, forebyggende børneværnsinstitutioner.
- Sociallægens konsultation: varetager undersøgelser af henviste patienter og indstilling om eventuel behandling.
- Sundhedsplejerskens kontor: varetager bekæmpelse af sygelighed og dødelighed blandt spædbørn.
Endvidere kom sociallægen til at indgå i socialforvaltningens arbejdsmæssige sammensætning fra den 1. februar 1948. Denne skulle virke som lægelig rådgiver, der skulle foretage undersøgelse af de til ham henviste patienter for at udtale sig om de pågældendes helbredstilstand og arbejdsevne samt eventuelt afgive indstilling om foranstaltninger til afhjælpning af trangssituationer.
Kilder
- Århus Kommunalhåndbog 1951