Center for Levende Visdom
Center for Levende Visdom, tidligere Teosofisk Forening Aarhus, er et spirituelt vækstcenter, der har til huse i Mejlgade 28, 2. sal, 8000 Aarhus C, hvor de lejer sig ind fast, og hvor de selv udlejer nogle af lokalerne til ligesindede grupper og til alternative behandlere. De har fokus på, at mennesket i centret kan finde et åbent og varmt selskab til at støtte individuel spirituel udvikling. Center for Levende Visdom tager udgangspunkt i den nyere teosofi. Tidligere hed foreningen Teosofisk Forening Aarhus, men skiftede i 2007 navn til Center for Levende Visdom. Navnet skal signalere, at den visdom, som de arbejder med, skal være livsberørende, aktiverende og levendegørende i enhver henseende. Grunden til navneskiftet er, at de ville have navnet til at sige præcist, hvad det er, de står for, nemlig en levende visdom eller en visdom til ens liv.
Gruppens historie i lokalområdet
Teosofisk Forening Aarhus, det nuværende Center for Levende Visdom, blev grundlagt i 1982 i Lystrup af Søren Hauge.
Dette skete på baggrund af, at Søren Hauge i 1979 tog på en sommerskole, hvor han stiftede bekendtskab med teosofien. Da han kom hjem, meldte han sig ind i Teosofisk Samfund, men han forlod det hurtigt igen og deltog i stedet i et parapsykologisk kursus på FOF, hvor han med andre ligesindede dannede en studiegruppe om teosofi. Efterhånden endte det med, at Søren Hauge underviste op til 20 personer ved siden af studiegruppen. Studiegruppen blev af Teosofisk Samfund opfordret til at starte en ny officiel studiegruppe. Dette gjorde de, og efterfølgende blev de støttet af Teosofisk Samfund. I studiegruppen læste og mediterede de samt arrangerede foredrag. Gruppen udviklede sig senere til Teosofisk Forening Aarhus, der blev organiseret under det brede internationale fællesskab Teosofisk Samfund. Senere brød den skandinaviske division ud, da man følte, at man i Skandinavien var gået i en anden retning, og der blev startet en Teosofisk Forening Skandinavien, som Teosofisk Forening Aarhus blev en del af. I 2002 brød Teosofisk Forening Aarhus dog med Teosofisk Forening Skandinavien, da de opfattede denne som meget topstyret, og herefter tilhørte de ikke nogen hovedorganisation.
I 2007 skiftede gruppen navn fra Teosofisk Forening Aarhus til Center for Levende Visdom, da de mente, at det bedre udtrykte, hvad de stod for.
Organisation
Center for Levende Visdom er et spirituelt fællesskab, og mange af de mennesker, der kommer i centret, har fælles værdier, men der er ikke nogen regler for, hvad der er rigtigt og forkert, og man inkluderer hele tiden nye idéer.
Centret har en flad ledelsesstruktur, hvor de ansvarlige på nuværende tidspunkt er syv medarbejdere med forskellige ansvarsområder. Ingen af lederne har dog mere at sige end de andre, og arbejdet er helt frivilligt. Da Center for Levende Visdom ikke anser sig selv for at være en religion, har de ikke religiøse ledere, og de mener, at det er en vigtig del af spirituel selvforståelse, at ethvert menneske er leder indenfor sit eget felt. Man skal være sig selv sammen med andre og være leder for sig selv.
Alle medarbejderne ved Center for Levende Visdom har som sagt ansvar for bestemte områder. I øjeblikket har centret formand, sekretær, centerkoordinator, meditationsmedarbejder, kasserer, teknisk ansvarlig og en, der står for layout af hjemmesiden. Af rent praktiske årsager er det arrangeret sådan, at Søren Hauge er centrets ansigt udadtil, men med hensyn til driften af centret er det Gitte Tingstrup, der er centerleder, og som har det overordnede ansvar.
Medlemmer
Center for Levende Visdom har kun en kategori af medlemmer, nemlig støttemedlemmer, hvoraf der er ca. 85. Her indregner man ikke alle brugere af centret, men kun de mennesker, der vælger at melde sig ind og støtte centret. Derfor er antallet af brugere højere.
Der er ingen specielle krav til hverken brugere eller støttemedlemmer, men man regner med, at de mennesker, der kommer, sympatiserer med centrets formål og med meget af det, der ligger i den teosofiske etik. Oplandet for Center for Levende Visdom er hele Jylland, men primært Midtjylland. Til kurser kan de dog trække folk fra både Fyn og Sjælland. Gennemsnitsalderen for brugerne er steget og er i øjeblikket i 40’erne, hvor den i midten af 1980’erne var omkring 33 år. Man er bevidst om, at der er et overtal af kvinder blandt brugerne, og man kunne godt tænke sig at tiltrække en mere mangfoldig gruppe. Der er derudover intet til hinder for, at man kan være medlem af en anden trosretning, da Center for Levende Visdom ikke anser sig for at være en religion. Brugerne er primært etnisk danske, men de har haft enkelte brugere fra Nepal og Tibet. Derudover har de haft besøg af enkelte af mellemøstlig herkomst.
Center for Levende Visdom er ikke en missionerende gruppe, og man ønsker ikke at føre offentlige kampagner eller på anden måde reklamere. Dette skyldes bl.a., at det kunne tiltrække en forkert slags mennesker, som ikke ville komme på grund af interesse for teosofien. Center for Levende Visdom har tidligere arrangeret foredrag om populære emner. Bl.a. havde de et foredrag om kontakt med ånder, da tvprogrammet Åndernes Magt var populært, men dette er ikke noget, de laver så tit. Søren Hauge afviser dog ikke, at de kunne finde på at lave det igen, da de ikke vil være for finkulturelle til at beskæftige sig med populære emner.
Økonomiske forhold
Center for Levende Visdom modtager ikke offentlig støtte, og Søren Hauge kan ikke se, hvilket grundlag der skulle være for det. Skulle de endelig have offentlig støtte, skulle det ske uden nogen medfølgende forpligtelser. Center for Levende Visdom er dog af Aarhus Kommune godkendt som en almennyttig forening, da de har givet penge til godgørende formål såsom Reden, der er et være- og rådgivningssted i Aarhus for kvinder i svære livssituationer, og derfor har man også mulighed for at leje lokaler til større arrangementer, hvis det skulle være nødvendigt.
Det er kun støttemedlemmer, der betaler kontingent, og derudover tager Center for Levende Visdom mod donationer og arv. Alt arbejde ved centret er frivilligt, og kun kursus- og foredragsholdere får mindre honorarer. Der er dog ikke nogen forventning om, at man som bruger eller støttemedlem skal deltage i frivilligt arbejde.
Religiøs/spirituel praksis
Til sine arrangementer benytter Center for Levende Visdom sig af både dansk og engelsk. De holder meditationer 12 gange årligt, hvor de har forskellige fokuspunkter. Bl.a. har de solmeditation og Maitreya-meditation. Derudover har gruppen arrangementer på bestemte datoer i løbet af året, fx har man Verdensfredsmeditation nytårsdag. Udover meditationer afholder man også kurser, events, koncerter og foredrag, og det er forskelligt fra sammenkomst til sammenkomst, hvad der foregår. Derudover har de også arrangementer i naturen. Fx har de lavet gåture gennem byen og udflugter til natursteder, fx Mindeparken, men de fleste aktiviteter foregår i centret.
Ved meditationerne bruger man at sidde i en cirkel ved en bordplade med dug, blomster og stearinlys. Grunden til, at man gør det på denne måde, er, at det falder naturligt. Det ville ikke give mening at lave en meditation, hvor folk sidder, som om de er til undervisning. Derudover bruger man også musik før, under og efter meditationen. Ved nogle meditationer bruger man desuden en tibetansk syngeskål til at indikere start og slut, og ved Maitreya-meditation har man et billede af Kristus Maitreya stående. Genstandene er udelukkende af symbolsk værdi og bruges til at skabe stemning.
Eksterne relationer
Center for Levende Visdom er ikke længere bundet til en større organisation, men har valgt at være med i en række internationale samarbejder, som falder naturligt eller er tiltalende for dem. Heriblandt er World Service Intergroup, der er en verdensomspændende paraplyorganisation, der omfatter omkring 100 grupper, der er ligesindede med Center for Levende Visdom. Derudover er de med i Institute of Seven Rays, hvorigennem de har kontakt med ca. 20-30 grupper, og desuden har de kontakt til Lorian Association, der bliver støttet økonomisk af Center for Levende Visdom. I Skandinavien samarbejder Center for Levende Visdom med Esoterisk Netværk.
Derudover har Center for Levende Visdom kontakt med IKON, der er en kristen dialogbevægelse, og i 2004 fik de kontakt med en muslimsk gruppe i Teheran. Denne gruppe har de udvekslet boggaver med, og det var meningen, at Søren Hauge skulle have været til Teheran og fortælle om teosofi, og at en fra Teheran skulle have været til Aarhus for at fortælle om islam. Dette mislykkedes dog grundet styreskifte i Iran. Center for Levende Visdom er ikke bundet af disse samarbejder.
Udover de ovennævnte grupper føler Center for Levende Visdom et naturligt slægtskab med Rudolf Steiner og antroposofien. Derudover har de kontakt til Jes Bertelsen, leder af Vækstcenteret i Nørre Snede, Martinus Kosmologi og Liberal Katolsk Kirke. Tidligere havde de også kontakt til den afdøde irske healer Bob Moore, der var bosat i Ringkøbing.
Forandringer
Udover navneskiftet har der også været andre ændringer siden sidste pluralismeprojekt. I dag er Center for Levende Visdom i højere grad et fordybelsessted, hvor det tidligere har været et formidlingssted, og man har også fået andre fokuspunkter i forhold til tidligere. Man afholder stadig kurser, som man også er begyndt at lægge mere vægt på, og derudover afholder man flere meditationer end tidligere, bl.a. den nye Maitreya-meditation. I forhold til meditationerne er man i dag også begyndt at lægge mere vægt på at skabe smukke rammer, da man er blevet mere bevidst om, at omgivelserne, som man befinder sig i, har stor indflydelse på, hvor meget man kan fordybe sig.
Foredragene lægger man i dag mindre vægt på end tidligere.
Tidligere havde man sit eget forlag, men da dette ikke kunne løbe rundt, valgte man at lukke det i 2008. I denne forbindelse valgte man også at ændre navnet på sit magasin fra Teosofia til Visdomsmagasinet, og i denne forbindelse gjorde man det også internetbaseret.
I forhold til støttemedlemmer er antallet faldet, og med hensyn til brugere af centret er det svært at sige, om tilgangen generelt er stigende eller faldende, da det kan variere meget fra arrangement til arrangement. (Med udgangen af 2012 ophørte Center for Levende Visdom).
Original kilde
Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.
Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)
ISBN: 978-87-92829-45-0
NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører. |