Brødrene Eskildsens Listefabrik

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Brødrene Eskildsens Listefabrik (el. Brdr. Eskildsens Maskinsnedkeri, Trævare- og Listefabrik) var en større aarhusiansk trævarevirksomhed beliggende i Åbyhøj. Virksomheden blev kendt for at producere trælister til byggemarkeder og trælasthandeler.

De to brødre Poul og Svend Ove Eskildsen grundlagde listefabrikken i 1939 på ganske sparsommelig vis i en garage på Allégårdsvej i Åbyhøj. Senere flyttede de virksomheden til Kingosvej 2-10, hvor de med gode kontor- og lagerforhold fik betydeligt mere plads til at vækste. I starten af 1960'erne erhvervedes en større grund til opførelsen af trælagerhaller i et nyt industrikvarter vest for Viby Ringvej.

I 1987 var der ca. 80 ansatte, og virksomheden omsatte for godt 76 mio. kr.

I 1995 gik Brødrene Eskildsens Listefabrik under navnet B.E Profiler, og var en af branchens største liste-levarandører med mere end 20 mio. meter producerede lister årligt. B.E Profiler var også særligt kendt for andre produkter såsom hobby-limtræ og melaminplader. Firmaet var på dette tidspunkt ejet af Niels Jørgen Eskildsen, og havde godt 110 medarbejdere.

B.E. Profiler, Vima Lister og Hørning Parket Fabrik blev i 2007 overtaget af selskabet Suhr Equity ejet af forretningsmanden Jens Ole Suhr. B.E. Profiler var angiveligt Nordeuropas største liste-fabrik med en produktion på mere end 28 mio. meter lister i forskellige profiler til byggemarkeder og tømmerhandler.

Brødrene Eskildsen fortsatte trods dødsfald

Den ene af Eskildsen brødrene, fabrikant Poul Eskildsen, døde 46 år gammel i september 1949. Han havde ikke været rask siden han året forinden i sin bil havde et sammenstød med Hammel-toget. Poul Eskildsen var uddannet maskinsnedker, og havde været selvstændig med virksomhed i Sønderjylland før han sammen med sin bror dannede virksomheden "Brdr. Eskildsens Listefabrik".

Virksomhedens ekspansion

Aaby sogneråd godkendte i januar 1953 en udstykningsplan fra Brdr. Eskildsens Listefabrik, der omhandlede tilknytningen af et areal af Silkeborgvej 311 til listefabrikken.

Brdr. Eskildsens Listefabrik samlede sine aktiviteter og to afdelinger under et tag i 1977. Virksomheden flyttede til Åbyhøj i et større industrikvarter nær vejene Elkjærvej, Egsagervej og Sylbækvej.

Beskyttelse mod høreskader

I 1973 deltog virksomheden i et forsøg med individuelt tilpassede ørepropper til beskyttelse mod støjgener og for at modvirke høreskader. De nye ørepropper blev udviklet af en aarhusiansk tandtekniker duo, og skulle være et billigere alternativ til de tidligere benyttede hørekopper og hørevat.

Brand i siloanlægget

I juni 1976 opstod der brand i listefabrikkens nye siloanlæg på Elkjærvej. Falck og Aarhus Brandvæsen slukkede i fællesskab ilden i træaffaldet, efterhånden som det blev tømt ud af siloen. Siloanlægget blev skadet ved branden, der formodedes at være selvantændt.

Brødrene Eskildsens Listefabrik på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Br%C3%B8drene+Eskildsens+Listefabrik

Litteratur og kilder

  • Aarhus Ejendomsarkiv, Elkjærvej 8.
  • Aarhus Stiftstidende. Dødsfald. 28-09-1949.
  • Aarhus Stiftstidende. Aarhus rundt. 29-01-1953.
  • Aarhus Stiftstidende. Beskyttelse mod den farlige støj. 31-08-1973.
  • Aarhus Stiftstidende. Selvantændelse i silo. 18-06-1976.
  • Aarhus Stiftstidende. Udsætter valg af tillidsmand. 18-06-1976.
  • Aarhus Stiftstidende. De lister sig afsted. 29-03-1987.
  • Åby-Åbyhøj lokalhistoriske forening. Kalender. 1999.
  • Foreningen for Trælast- og Byggemarkedsfolk. FUT medlemsblad nr. 4 - 1995.
  • Berlingske. Århus-erhvervsmand skaber ny trækoncern. https://www.berlingske.dk/business/aarhus-erhvervsmand-skaber-ny-traekoncern