Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 1

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 1 er én blandt mange afdelinger i Boligforeningen Ringgården og er desuden foreningens første og ældste bebyggelse. Afdelingen ligger på hjørnet af Vestre Ringgade og Viborgvej med boliger beliggende på Vestre Ringgade, Tage-Hansens Gade og Thomas Nielsens Gade og opført i perioden 1939-1941. Afdelingen ligger tæt ved Afdeling 2.

Afdeling 1 består af seks etageejendomme og er opført i røde mursten og med taglejligheder øverst. På bagsiderne – mellem bygningerne – er senere kommet tilbygninger i stål og glas til altaner og karnapper med nye opgange og elevatorer. Øverst på tilbygningerne er desuden etableret solceller, mens der på de to midterste blokke er kommet fælles tagterrasser med udsigt ud over byen. Overfor – på den anden side af Vestre Ringgade – ligger Vestre Kirkegård.

Boligforeningens Afdeling 1 blev til i en tid med boligmangel og usunde boliger, og som modsvar hertil ønskede Ringgården at bygge billige og rummelige boliger – væk fra midtbyen.

Byggeriet Afdeling 1 blev udarbejdet af arkitekt Hans Møller, mens murerarbejdet blev udført af murermester Ejnar Mikkelsen, og tømrerarbejdet blev lavet af tømrermester Th. Petersen og Sønner. Opførelsen blev påbegyndt i september 1939, og de første boliger var klar til indflytning i april 1940, selvom første del af byggeriet først endeligt blev afleveret i juni samme år, da færdiggørelsen var blevet forsinket bl.a. på grund af frost. Byggeriet kostede 1,4 millioner kroner.

Hver ejendom blev indrettet med badeværelse i kælderen til deling mellem 12 familier, mens de enkelte lejligheder fik eget toilet med håndvask. I kælderen blev der også indrettet ekstra vaskerum, fordi boligerne var tiltænkt børnerige familier, så disse nemmere kunne undgå klatvask i køkkenet – noget, der dengang var alle husstandes skræk, ifølge avisen.

Omkring 1942 blev Boligforeningen Ringgårdens første kontor indrettet i gavlen på Vestre Ringgade 76. Under besættelsen beslaglagde kommunen afdelingens kælderrum med det formål at bruge dem til beskyttelsesrum. Som erstatning tilbød kommunen i stedet at opsætte cykelstativer.

I 1966 fik Aarhus Skytteforening lov til at benytte lokaler i ejendommen Thomas Nielsens Gade 6, hvorfor kulkælderen blev omdannet til en 15 meter lang indendørs skydebane med otte baner. Dette skete, efter skytteforeningen mistede sine tidligere lokaler i Grønnegade efter en brand. Skydebanen blev indviet i september 1966.

I perioden 2010-2015 gennemgik Afdeling 1 en større gennemgribende totalrenovering, hvor et af formålene var at gøre de gamle boliger mere energivenlige. Desuden blev der udenpå lavet tilbygninger i stål og glas. Ovenpå kom der tagterrasser, og indeni blev bygningsinteriøret helt udskiftet. I samme omgang fik hver lejlighed nu eget badeværelse. Arbejdet var så gennemgribende, at selv etageadskillelser og skillevægge blev fjernet, så det nærmest kun var ydermure og facader, der blev bevaret. Renoveringsprojektet oplevede en række problemer og forsinkelser. Økonomiske uenigheder mellem Ringgården og entreprenørfirmaet Jorton gjorde, at Jorton valgte helt at forlade byggepladsen. Tilbage stod fire moderniserede blokke, mens de sidste to var delvis nedrevet, hvilket fik Ringgården til for en kort stund at overveje at give op og fjerne dem helt. Den endelige løsning blev dog, at man fandt en anden entreprenør, som færdiggjorde de sidste blokke.

Ejendommene i Afdeling 1 er beliggende på følgende adresser:

Se også

Boligforeningen Ringgården på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Litteratur og kilder

  • Boligforeningen Ringgården. ”Vores afdelinger” https://www.bf-ringgaarden.dk/vores-afdelinger/
  • Kaiser, Jens og Stig Olesen: 75 år i Ringgården, jubilæum, 2013.
  • Thomsen, Leif m.fl.: Ringgården – en almennyttig boligforening 1938-50-1988, 1988.
  • Århus Stiftstidende, 16. december 1938.
  • Århus Stiftstidende, 6. september 1939.
  • Århus Stiftstidende, 16. august 1940.
  • Århus Stiftstidende, 7. september 1966.
  • Århus Stiftstidende, 6. august 2010.
  • Århus Stiftstidende, 26. juli 2013.
  • Århus Stiftstidende, 21. februar 2015.