Amma-Danmark i Aarhus

Fra AarhusWiki

Den indiske kvinde Mata Amritanandamayi (1953-), også kaldet Amma, grundlagde i 1981 Embracing the World, som i 2005 blev godkendt af FN som en NGO (Non-Governmental Organization). Organisationens virke består henholdsvis af et humanitært hjælpearbejde og en spirituel lære. Hjælpearbejdet, som Amma har modtaget flere internationale priser for, inkluderer bl.a. opførelse af hospitaler, der yder gratis behandling til fattige, uddannelsesinstitutioner, børnehjem og meget andet. Den spirituelle lære hjælper individet med at opnå oplysning, herunder indre guddommelighed. Organisationen arbejder for at skabe fred og ubetinget kærlighed i verden.

Mange, tilhængere såvel som udenforstående, opfatter Amma som en mahatma (en stor sjæl) og nogle endda som en avatar (en nedstigning eller manifestation af det guddommelige). I kraft af denne relation til det guddommelige fungerer hun som en mediator (formidler af kontakt) imellem mennesker og det guddommelige. Fordi det guddommelige ifølge Ammas lære også findes inde i hvert enkelt menneske, er hengivelse til hende en måde, hvorpå hendes tilhængere kan komme i kontakt med deres egen indre guddommelighed. Mata Amritanandamayi opfattes desuden som en moderfigur, heraf navnet ’Amma’, som betyder mor på flere indiske sprog. Hun er en moder i den forstand, at hendes kærlighed til menneskeheden er som en moders kærlighed til sine børn, idet hun arbejder både på det fysiske og mentale plan for at løfte menneskeheden ud af lidelsen, fx gennem nødhjælpsarbejde og undervisning i meditation. Moderkærligheden kommer eksplicit til udtryk i hendes darshan (syn af eller møde med en mester) i form af omfavnelser til alle, som ønsker det. I omfavnelsen kan der ske en overførelse af Ammas guddommelige energi til den omfavnede, der således kan indlede en indre rensningsproces, hvor den indre guddommelige energi vækkes eller styrkes. Hidtil har Amma krammet over 30 millioner mennesker og omtales af medierne som ”den krammende helgeninde”. Som tilnavnet ’helgen’ antyder, er der opstået en egentlig hagiografi (helgenberetning) i forbindelse med hendes levnedsbeskrivelse. Hendes familie fortæller fx, at hun allerede fra en tidlig alder har udført forskellige mirakuløse handlinger, som foregreb hendes senere virke.

Amma og hendes tilhængere anser ikke hendes lære for at være en religion. Når Amma bliver spurgt om sin religion, svarer hun altid, at hendes religion er kærlighed, men at hun kommer fra den hinduistiske tradition. Amma fremtræder som sprituel lærer, vejleder eller forbillede for de hengivne. I Ammas ashrams (opholdssted for et religiøst fællesskab) studerer munke og nonner hinduismens kanoniske skrifter, heriblandt Vedaerne og Bhagavad-Gitaen, og dertil giver hun sit eget liv i kærlighed som eksempel til efterfølgelse.


Gruppens historie i lokalområdet

Amma-Danmark kom til Aarhus i 2006, og gruppen blev startet af Lilian Varada Matthiesen. Hun havde personligt mødt Amma i München i 2001, hvor hun modtog sin første darshan. Efter sit andet besøg i Ammas ashram i Indien og flere opfordringer fra en dansk kvinde kaldet Vimukta, som levede i ashrammen, startede hun gruppen i Aarhus. Hun ønskede herved at give flere mennesker i Danmark mulighed for at stifte bekendtskab med Amma og hendes lære. Der fandtes på det tidspunkt også en Amma-gruppe i København. Siden starten i 2006 har det faste mødested været i Lilian og dennes mand Sørens hjem i Risskov. Gruppen mødes én gang om ugen, men har også arrangeret rejser rundtomkring i verden for at møde Amma, når hun rejser rundt på en af sine turnéer. Gruppen har desuden deltaget i en række Ammaretræter, som finder sted årligt på Sjælland, ledet af én af Ammas nærmeste indiske disciple, og forløber hen over en weekend.

Organisation

Amma-gruppen i Aarhus er organisatorisk set en del af foreningen Amma-Danmark. Denne nationale forening er på internationalt plan en underafdeling af Ammas NGO, Embracing the World. Amma fungerer som den spirituelle og humanitære leder for hele dette netværk. Og den praktiske organisering af Aarhusgruppens medlemmer skal primært ses om en praktisk nødvendighed. Amma har således udtalt, at hun er imod bureaukrati. Fordi Aarhus-gruppen er del af en registreret forening, har den faste vedtægter og officielle organisatoriske ledere. I praksis fungerer gruppen dog efter en relativt flad struktur med stor plads til den enkeltes initiativer. Alle større beslutninger, fx oprettelsen af en ny Amma-gruppe, skal dog godkendes af Amma selv.


Medlemmer

Medlemmerne af Amma-Danmark betegner sig selv som hengivne eller devotees. Nogle ønsker også blot at støtte hjælpearbejdet. I Aarhus-gruppen er langt de fleste af de hengivne etnisk danske kvinder mellem 18 og 65 år. De kommer fra hele Østjylland og har typisk fået kontakt med Amma-gruppen gennem deres personlige netværk eller via opslag og brochurer. I Aarhus kommer der mellem 5 og 15 personer til de ugentlige meditationsaftener, også kaldet Satsang-aftener. Satsang betyder samvær med sandheden og betegner ofte en discipels samvær med sin guru. Nogle kommer mere fast end andre. I løbet af et år kommer der ca. 35 forskellige personer til møderne. Tallet er rimeligt stabilt, men i de senere år er der kommet flere unge til. Amma-Danmark er en åben forening, så de hengivne kan godt være medlemmer af andre trossamfund og spirituelle grupper. Fx kommer nogle af de hengivne i folkekirken eller i andre meditationsgrupper. Enhver kan frit og gratis deltage i Aarhus-gruppen og alle Amma-Danmarks aktiviteter uden at være medlem.


Økonomiske forhold

Amma-Danmark har én primær finansieringskilde, som er et medlemskontingent på 50 kr. for et års medlemskab. Denne indtægt anvendes i forbindelse med foreningens praktiske og organisatoriske udgifter, eksempelvis opstilling af en stand på diverse messer. Aarhus-gruppen har indtægter fra bogsalg og lignende i forbindelse med messer og foredrag. Disse indtægter går ubeskåret til foreningens hjælpearbejde via Embracing the World og holdes adskilt fra medlemskontingentet. De kan ikke anvendes til dækning af praktiske udgifter. I forbindelse med de praktiske gøremål har det frivillige arbejde derfor en stor betydning, men det er ikke et krav til medlemmerne. Foreningen modtager ikke offentlig støtte.


Religiøs/spirituel praksis

Den religiøse praksis kan opdeles i en kollektiv og en individuel praksis. Hvad angår den kollektive praksis, mødes Amma-gruppen hver mandag aften til meditation eller Satsang. Sammenkomsten følger en plan, som er givet af Amma selv, og som derfor anvendes af alle Amma-grupper. En Satsang-aften indebærer, at de tilstedeværende tænder lys på et alter, hvor også blomster og et billede af Amma er placeret. Lyset symboliserer Ammas nærvær. De fremmødte chanter (synger) derefter en række mantraer og reciterer Ammas 108 navne for at rense deres hjerter og forbinde sig med Ammas kvaliteter. De 108 navne er forskellige navne for det guddommelige princip, som Amma manifesterer. Derefter læses der højt af tekster og taler, som er forfattet af Amma eller en af hendes nære disciple, og der synges en række meditative sange. Herefter følger en guidet meditation, og der ofres lys på alteret. Dette skal symbolisere egoets renselse og forsvinden. Slutteligt tildeles hver enkelt prasad (gudernes gunst). Nærmere betegnet giver de en spiselig gave, fx chokoladestykker, til Amma, som derefter giver gaven tilbage til giverne. Fordi Amma har modtaget gaven og derefter givet den tilbage, indeholder den hendes velsignelse, som man kan optage i sig ved at spise den. Alle Satsang-aftener slutter af med socialt samvær over en kop te. Udover de ugentlige Satsang-aftener mødes Amma-gruppen også årligt til Gurupunima, en fejring af Amma som guru, og til Ammas fødselsdag i slutningen af september. Begge sammenkomster følger principielt samme skabelon som en Satsang-aften. Det er værd at bemærke, at det ikke er et krav til de hengivne, at de skal møde op til fællesarrangementerne. Man kan principielt godt følge Ammas lære uden at deltage i en Satsang-aften.

Den individuelle praksis kan fx indebære, at den hengivne dagligt mediterer efter Ammas IAM-meditation (Integrated Amarita Meditation). Meditationsteknikken er givet af Amma i forbindelse med hendes 50-års fødselsdag og varer ca. en halv time. Det er ingen forudsætning, at man accepterer Amma som sin spirituelle mester for at lære at praktisere IAM-meditationen. De hengivne kan ligeledes vælge at recitere Ammas 108 navne. Meditationen og recitationen har til formål at åbne den hengivnes hjerte for kærlighed og hjælpe denne til at møde sit sande selv. Uanset om man er hengiven eller ej, kan man desuden modtage et personligt mantra på sanskrit, som er givet af Amma selv og kan hjælpe med at opnå kontakt til det guddommelige. Selv om disse mere meditative dele af den religiøse praksis er vigtige, anser Amma og mange hengivne seva, det frivillige og uselviske arbejde, for at være den mest centrale del af deres spirituelle praksis. Et af Ammas vigtigste mottoer er ”Compassion in Action”, og hun anbefaler, at den hengivne forestiller sig, at alt, hvad vedkommende gør i hverdagen, gøres for Ammas og ikke for éns egen skyld. På den måde kan den hengivne sætte sig ud over sin individualitet og få spiritualiteten ind i hverdagen.

Den religiøse praksis bygger primært på Ammas fysiske eksempel. Hendes lære findes desuden i hendes taler og bøger om hende, som er forfattet af hendes disciple. De hengivne opfatter i høj grad Ammas lære og anvisninger som anbefalinger, hvorved de kan komme i kontakt med deres sande selv. Det samme gælder Ammas anbefalinger om vegetarisme, bl.a. fordi det giver dårlig karma at slå ihjel, og afholdenhed fra alkohol, fordi den sløver bevidstheden.


Eksterne relationer

Amma-Danmark er ikke et godkendt trossamfund. Gruppen har ingen intentioner om at blive det, fordi den ikke anser sig selv for en religion, men som en spirituel gruppe. Aarhus-gruppen har været i kontakt med det offentlige i forbindelse med deres godkendelse som en velgørende forening, men siden da har de stort set ikke haft kontakt med offentlige instanser. Hvad angår medierne, har de flere gange forsøgt at gøre medierne opmærksomme på Amma og hendes lære, men disse vil først skrive om Amma, når hun selv kommer til Danmark. Amma har udtalt, at hun vil besøge Danmark, men tidspunktet er endnu uvist.


Hjemmeside og sociale medier

Amma-Danmark har en hjemmeside: www.Amma-Danmark.dk, ligesom der findes flere engelsksprogede hjemmesider om Amma og Embracing the World. Amma har også en Facebook-profil og kan følges på Twitter.

Forandringer

Ikke andre, end at gruppen synes at være i vækst i Danmark.

Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.